Изпълняващият длъжността директор на програма Хоризонт Николай Кръстев подаде оставка

...
Изпълняващият длъжността директор на програма Хоризонт Николай Кръстев подаде оставка
Коментари Харесай

И.д. директорът на Хоризонт подаде оставка след протест пред БНР

Изпълняващият длъжността шеф на стратегия " Хоризонт " Николай Кръстев подаде оставка след абсурда със свалянето от ефир и отстраняването от сектор на журналиста от БНР Силвия Великова. Впоследствие стана ясно, че тя е възобновена на ефир от идната седмица, връща се и в ресора си. Главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил инспекция за какво излъчването на " Хоризонт " беше спряно за няколко часа през днешния ден. По обед публицисти се събраха пред постройката на Националното радио в отбрана на свободното слово.


Морален акт. Така Николай Кръстев дефинира подаването на оставката си. Вчера той е взел решение да промени графика на стратегия " Хоризонт ", с което Силвия Великова краткотрайно е свалена от ефир.
Николай Кръстев - БНР: Не ми е оказван напън, самичък взех това решение.
Поводът - радиото е било глобено от Съвет за електронни медии по отношение на изнасяне на данни за малолетно лице. Силвия Великова е трябвало да даде пояснения по този случай, както и за какво е била в ефир,без да приключи отпуската си. Отстранена е краткотрайно, с цел да й бъде връчен констативен акт.

Николай Кръстев - БНР: За да може да се концентрира, да го кажем по този начин, върху тази част. Моята отговорност е обвързвана с това, че моето деяние провокира вълна от мога да кажа неразбиране. в стратегия Хоризонт, по този начин и отвън БНР.
Според Николай Кръстев Великова е останала с неверно усещане, че отстраняването й е за непрекъснато. Тя отхвърли.

Събитията в радиото провокираха мощен публичен отзив. В знак на поддръжка към Силвия Великова през днешния ден пред БНР се събраха публицисти от разнообразни медии.

Диана Янкулова - публицист, БНР: Тук съм в поддръжка на свободната публицистика, и на свободната мисъл в публичната медия. Силвия Чолева - публицист, БНР: Срам ме е от това, което става.Снежана Тодорова - ръководител на Съюз на българските журналисти: Да се в профил толкоз прочут публицист, притежател на толкоз национални и интернационалните награди, това е доста груба неточност и потъпкване правата на публицистите.
Ръководството на радиото излезе с публична позиция, в която декларира, че Управителният съвет е изслушал Николай Кръстев и споделя мнението му, че в програмата липсва обективно и независимо отразяване на част от тематиките и предлага да има плурализъм и всички гледни точки по значими за обществото тематики. За задачата предлага да бъде избран по още един публицист във всеки сектор.

Реакция имаше и от премиера Бойко Борисов. Той сподели, че през вчерашния ден персонално се е обадил на Великова, която познава от години като публицист.
Бойко Борисов - министър-председател: Като чух за тази нелепост, която са се сътворили, разпоредих, тъй като аз не го познавам шефа на БНР, помолих да му предадат, тъй като изпълнителната власт единствено дава парите, а не се меси, и му споделих, че въпреки всичко обаче съм и ръководител на партия, което ме прави и началник на най-голямата парламентарна група в Народното събрание, която е гласувала за неговия избор, и в случай че не оправи това безсрамие, през днешния ден сутринта няма да дойда в Русе, а ще отида в Народното събрание и ще желая парламентарната група да му вземе оставката или да му изиска оставката. Какво повече да направя?Главанаци е точната дума. Как могат и то през днешния ден, а бе просто имам възприятието, че го вършат преднамерено.
Скандалът разяснява и водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

Корнелия Нинова - ръководител на Българска социалистическа партия: Свободата няма цвят, в случай че не се обединим всички против мракобесието и диктатурата, които се постановат в страната, те ще ни лишават свободата на всички ни, без оглед на цвета. За нея би трябвало да водиме война всеки ден и дружно.
Тази заран сред 6 и 11 часа сигналът на стратегия " Хоризонт " бе спрян поради планувана профилактика. Решението за това бе оповестено късно нощес. Точно тогава трябваше да бъде излъчено предаването " Преди обед " с водещ Силвия Великова. От прокуратурата оповестиха, че поради статута на БНР като стратегически обект е разпоредена незабавна инспекция. Тя е предоставена на ДАНС, Съвет за електронни медии и КРС.

 Проверяват прекъсването на сигнала на БНР Проверяват прекъсването на сигнала на БНР
Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди неотложно осъществяване на инспекция за аргументите за прекъсването на лъчение на стратегия „ Хоризонт “ на Българскот...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР