Изпълняваме ангажимент за ERM IIДнес България ще кандидатства за членство

...
Изпълняваме ангажимент за ERM IIДнес България ще кандидатства за членство
Коментари Харесай

Днес кандидатстваме за банковия съюз

Изпълняваме ангажимент за ERM II


Днес България ще кандидатства за участие в банковия съюз на Европейски Съюз, научи “Труд ”. Първо на съвещанието на Министерски съвет министърът на финансите Владислав Горанов би трябвало да бъде акредитиран да подаде апликационата форма. Веднага след съвещанието публично ще бъдат подадени документите за нашата кандидатура. Това е един от уговорките, които бяха поети от министъра на финансите и шефа на Българска народна банка Димитър Радев пред министрите на финансите от еврозоната, когато в края на предходната седмица на съвещание на Еврогрупата беше подкрепено желанието ни за по едно и също време влизане в банковия съюз и “чакалнята за еврото ” (валутния механизъм ERM II).

Банковият съюз на Европейски Съюз се състои от три съществени детайла – обединен устав, обединен контролен механизъм и обединен механизъм за преструктуриране на банки с проблеми. Единният устав обгръща набор от законодателни текстове, които се ползват към всички банки и всички финансови артикули в Европейски Съюз. Заложените в него правила включват финансови условия към банките, системи за гарантиране на влоговете и правила за ръководство на оповестените в неплатежоспособност банки.

Единният контролен механизъм е наднационалният орган на Европейски Съюз за банков контрол, при който част от отговорността за надзора върху банките се трансферира на Европейската централна банка. ЕЦБ реализира директен контрол над “важните ” банки от еврозоната, т.е. за огромните, редовно значими банки. Под директен контрол са банки, чиито активи са над 30 милиарда евро или са най-малко 20% от Брутният вътрешен продукт на страната, в която са регистрирани. В момента в еврозоната има 120 такива банки, които съставляват 85% от общите банкови активи. В България нито една банка не дава отговор на тези условия като независима финансова институция. Но банките, над които ЕЦБ реализира директен контрол, са показани в България със свои дъщерни сдружения. ЕЦБ следи извършания от националните надзорни органи надзор над по-малките банки. Тя може да реши да прави директен контрол над която и да е банка в страните от Единния контролен механизъм.
Единният механизъм за преструктуриране е система за преструктуриране на нежизнеспособни банки. Той се състои от централен орган за преструктуриране (Единен съвет за преструктуриране) и от Единен фонд за преструктуриране, в който и България ще прави вноски.

Стрес проби

Оценяват ни в границите на година


В рамките на година, откакто подадем формалната си кандидатура ЕЦБ, ще направи цялостна оценка на банките в България, с цел да реши дали сме подготвени да влезем в банковия съюз. ЕЦБ ще би трябвало да реши стабилността на банките, като ще им направи всеобхватна оценка, която включва обзор на балансовите доклади, обзор на качеството на активите, както и стрес проби, посредством които се ревизира дали банките са с задоволително добра капитализация и са в положение да устоят на рецесии. При позитивна оценка се чака през юли 2019 година България да влезе в ERM II, като наред с това се откри режим на тясно съдействие с ЕЦБ, което в действителност е механизмът за присъединяване в банковия съюз на страни, които още не са членки на еврозоната.

Финансистът Емил Хърсев:


Трезорите са изцяло подготвени

 Емил Хърсев Емил Хърсев
Банките в България са изцяло подготвени за влизане в банковия съюз, разяснява за “Труд ” финансистът Емил Хърсев. Банките извършват всички наставления на Европейски Съюз, които у нас се ползват надалеч по-строго в сравнение с в другите страни от Европейският съюз, добави той. Банковият съюз обаче действително не съществува, съобщи Хърсев. Причината за това е, че страните от еврозоната не могат да се схванат за някои съществени неща. Първото е дали Единният контролен орган ще упражнява пряк контрол върху “важните ” банки. Германия и Франция не желаят да се откажат от надзорните си функционалности над техните банки. Няма и обща система за гарантиране на влоговете, а и надали скоро ще има, съобщи Емил Хърсев. Според него влизането в Единния механизъм за контрол може да има и позитивно въздействие за банковия контрол у нас, който сега е прекомерно бюрократизиран поради публичните настройки.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР