Изпълнителното бюро на БСП заседава в различни области в страната.

...
Изпълнителното бюро на БСП заседава в различни области в страната.
Коментари Харесай

БСП внася законови промени, свързани с местното самоуправление

Изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия заседава в разнообразни области в страната. Днес то организира съвещание в Шумен, на следващия ден - във Варна.

"Целта е на място, с всяко общинско управление, да създадем „ паспорт” на всяка община с откритите въпроси, проблемите пред хората и вероятните решения на тези проблеми, готвейки платформите си за локалните избори. Целта ни е също да обсъдим вероятни партньорства, претенденти за кметове и да се подготвим за идните избори”, изясни ръководителят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова в град Шумен. Тя посочи, че на Европейските избори в този град разликата на Българска социалистическа партия с ГЕРБ е единствено 188 гласа.

„ Това ни дава убеденост да мислим, че можем да създадем пробив тук и да спечелим изборите. Още повече, че Шумен се ръководи извънредно лошо”, добави лидерката на левицата. Тя уточни, че в Шумен се употребява най-скъпата вода, без пречиствателна станция, с мрежа, която е в извънредно положение и без съответно решение на този въпрос. Нинова разяснява, че в града е извънредно неприятна инфраструктурата, доста огромна е паниката и в Шумен, както и на други места в България, за лечебните заведения.

„ В Шумен ни споделиха за тежкото положение на лечебните заведения, неналичието на лекари, затварянето на отделения, невъзможността на хората да получат навременна помощ. Държавната болница в Шумен е съвсем пред банкрут. Това става национална пандемия – в Ямбол и Сливен проблемите бяха същите. Здравеопазването става тематика номер 1 на страната, изключително общинското и регионалното. Ние имаме съответните си предложение и на национално равнище, и по места, само че първоначално е извънредно значимо страната да поеме грижата за общинските и регионалните болници”, разяснява още ръководителят на Българска социалистическа партия.

Тя разгласи още, че социалистите упорстват да стартира политически диалог за локалното самоуправление и локалната власт. "Ще дойдат и тези избори, ще заминат, без същински политически диалог за локалното самоуправление и локалната власт. Потопени единствено в кавги, в жълти вести, ще пропуснем диалога за политика ", уточни Нинова. Ето за какво, от "БСП за България " имат намерение другата седмица да внесат промени в закона за локалното самоуправление и локалната администрация. По думите на соцлидерката в последните години страната непрекъснато трансферира на общините пълномощия, отхвърля се от своите грижи за общините и популацията в тях, без тези пълномощия да са финансово обезпечени.

„ Държавата трансферира пълномощия на общините, само че те нямат дотация или не им се дава бюджет с цел да извършват тези пълномощия ", акцентира Нинова. Според нея измененията, които ще внесе Българска социалистическа партия, ще подсигуряват, че когато страната дава пълномощия на общината, то ще бъде финансово обезпечено. Второто предложение е обвързвано с по-малките общини, които не могат да аплайват по съществени планове. "Ще предложим две или три общини да могат да се сплотяват, когато имат граничен, огромен план, който визира няколко общини, с цел да може по-лесно да се преодолеят изискванията по кандидатстване, да се получава финансиране и да се осъществят проектите”, сподели още Нинова.

„ Вярвам, че през днешния ден ще реализираме консолидация вътрешнопартийно в Шумен, ще излезем единни, на конференцията ще имаме добър претендент за кмет. Структурите ни тук и в региона са във висока степен подготвени за изборите ", означи водачът на Българска социалистическа партия. Партията се обръщала и към други политически партии, Неправителствени организации, цивилен сдружения за промяна на модела. "Държавният модел на ръководство е пренесен на общинско равнище. Това са феодални владения, където от години са се окопали ГЕРБ. Този модел може да стартира да се трансформира на локалните избори”, заключи Нинова.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР