Изпълнително дело за принудително събиране на задълженията ще заведе Община

...
Изпълнително дело за принудително събиране на задълженията ще заведе Община
Коментари Харесай

Дават ПФК Ботев на съдия-изпълнител

Изпълнително дело за наложително събиране на отговорностите ще заведе Община Пловдив против ПФК „ Ботев - Пловдив " АД, в случай че до три месеца не се разплати с насъбраните задължения към бюджета по концесионните контракти за двата стадиона.

Според разбора, квалифициран от екипа на зам.-кмета Розалин Петков, „ Ботев " три години подред не заплаща годишните вноски, избрани с контракта за комплекса на бул. „ Източен ". За 2016 година е насъбран дълг в размер на 62 322 лв., за 2017 година - 68 258 лв., за 2018 година - 75 677 лв.. Тези суми се таксуват с лихви, а също така се оказва, че управлението на футболното сдружение не е внасяло налог " здания " и такса " боклук " за общинския парцел, който му е възложен за 35 години.

За 2018 година от „ Ботев - Пловдив " АД не е показан доклад, за 2019 година не е импортирана гаранция, която съставлява 50 на 100 от годишната концесионна такса. Договорът за концесията беше подписан на 13 март 2013 година с експлицитното изискване, че стадион „ Христо Ботев " би трябвало да бъде реконструиран до същата дата още предходната година. По молба на управлението на сдружението Общинският съвет отсрочи с две години периода за осъществяване на наложителната капиталова стратегия. Президентът на „ Ботев " Георги Самуилов е заречен, че строителството ще бъде обновено. Проверката обаче откри, че през предходната година не са осъществявани никакви строителни действия.

Мъртвило царува на градежа и тази година, макар че двегодишният даром изтича на 13 март 2020 година По закон концесионният контракт се приключва, в случай че не е изпълнена капиталовата стратегия.

На същото състояние - с задължения - е и стадионът в „ Коматево ", за който обаче специалистите от Община Пловдив дават отлична оценка, що се отнася до вложенията и поддръжката на комплекса. В положителните си времена ПФК „ Ботев - Пловдив ” АД вложи близо 16 млн. лв. в обновената база при наложителния най-малко към 5 милиона. Но акционерното сдружение дължи за 2018 година на градския бюджет 18 000 лв. вноска плюс 560 лв. лихви за просрочената вноска за 2017 година За предходната година не е показан финансов доклад за приходите, закъснява и заплащането на гаранцията за тази година. Данък " здания " и такса " боклук " също са в надълбоко просрочие.

От администрацията са изпращали писма до управлението с предизвестие, че би трябвало да възстановят дължимите суми по двата контракта. Реакция обаче няма. Поредният гратисен период от три месеца ще се гласоподава на утрешната сесия на Общинския съвет, където ще се разисква осъществяването на всички концесионни контракти за 2018 година Преди няколко години на двата пловдивски клуба - " Ботев " и Локото - с решение на локалния парламент бяха опростени близо 200 000 лв. борчове за концесиите. Вероятно и в този момент от " Ботев " се надяват на облага за сметка на градския бюджет.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР