Изпълнителният вицепрезидент на Европейската комисия Валдис Домбровскис заяви днес, че

...
Изпълнителният вицепрезидент на Европейската комисия Валдис Домбровскис заяви днес, че
Коментари Харесай

ЕК ще предложи план за възстановяване на ЕС за над 1 трлн. евро

Изпълнителният вицепрезидент на Европейската комисия Валдис Домбровскис съобщи през днешния ден, че идната седмица Комисията възнамерява да показа проект за възобновяване от коронавирусната рецесия на стойност над 1 трилион евро, който ще бъде формиран от композиция от даване на дотации и на заеми.

Изказвайки се пред финансовите министри от Европейския съюз, Домбровскис похвали вчерашния проект, препоръчан от Франция и Германия, по отношение на пакета за безплатна помощ в размер на 500 милиарда евро за районите и секторите, които са най-засегнати от пандемията Covid-19.

Той обаче добави, че "амбицията не е да се усили потенциалът за финансиране в границите на стотици милиарди, а по-скоро посредством сума от над трилион евро. Разбира се, в тази ситуация приказваме както за заеми, по този начин и за безплатни средства. Това е амбициозното равнище, което обсъждаме в подтекста на нашето предложение за инструмент за възобновяване ".

По-рано през днешния ден представителят на Европейска комисия Ерик Мамер удостовери, че през идната седмица Комисията ще показа собствен проект за възобновяване на Европейски Съюз от коронавирусната рецесия, като и той уточни, че финансовият пакет ще включи композиция от безплатни средства и заеми, а освен грантове.

Междувременно Европейската комисия и Европейският съвет договориха фонда за 100 милиарда евро в поддръжка за понижаване на рисковете от безработица в незабавната стратегия SURE, удостовери Комисията във вторник.

Схемата е основана за попречване на безработица и подкрепяне отбраната на работните места и на служащите, наранени от коронавирусната пандемия.

Схемата SURE ще даде финансова помощ под формата на заеми при "благоприятни условия ", с цел да помогне на страните членки да основат свои лични национални стратегии за предварителна защита на безработицата и отбрана на служащите, изключително що се отнася до здравните и хигиенични условия на работа.

За да получат право на помощ от незабавната стратегия SURE, страните членки от Европейския съвет би трябвало да подпишат гаранционно съглашение с Европейската комисия.

Продължителността на програмата ще бъде избрана според от продължителността на пандемията Covid-19 и последвалото я постпандемично икономическо възобновяване.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР