Изпълнителният съвет на МВФ одобри реформа, която позволява на най-бедните

...
Изпълнителният съвет на МВФ одобри реформа, която позволява на най-бедните
Коментари Харесай

Кристалина Георгиев: Дългът на най-бедните държави ще бъде облекчен

Изпълнителният съвет на МВФ утвърди промяна, която разрешава на най-бедните страни членки да влагат в отговор на рецесията, а не да изплащат отговорностите си към Фонда. Това съобщи изпълнителният шеф на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева по време на изключително съвещание на министрите на финансите на страните от Г-20 и шефовете на централните банки.

„ Искам да благодаря на членовете на страните от Г-20, които дадоха обещание финансова поддръжка и приканвам другите да се причислят. Подкрепям водачите от Г-20 незабавно да работят за по-нататъшно облекчение на тежестта на дълга на най-бедните страни ", сподели още тя.

„ Приветстваме решителните дейности, които доста от вас започнаха, с цел да защитят хората и стопанските системи си от COVID-19 и които доведоха до спад на неустойчивостта на главните финансови пазари през последните дни. Независимо от това, продължаваме да сме доста загрижени за отрицателните вероятности за световен напредък през 2020 година и по-специално за напрежението, което ще докара до спад на разрастващите се пазари и в страните с ниски приходи ", изясни Георгиева.

„ Нашата прогноза за възобновяване през идната година зависи от това по какъв начин ще овладеем вируса и по какъв начин ще понижим равнището на неустановеност ".

„ Подкрепяме амбициозния проект за деяние на страните от Г-20 за подсилване на потенциала на здравните системи за справяне с епидемията и който цели да стабилизира международната стопанска система посредством навременни, целенасочени и координирани ограничения, проправяйки пътя към възобновяване ", сподели още тя.

Планираните промени на МВФ

„ И ние ще си свършим работата. Получихме заповед от нашия директорски орган, Международния валутен и финансов комитет (IMFC), за промени, които ще дадат по-силен отговор на кризата ", разясни шефът на МВФ.

По-конкретно, той поддържа начинания за:

Увеличаване достъпа до ресурсите за незабавни обстановки, защото в този момент 85 страни показват, че разчитат на тях за финансова подкрепа;

Изграждане на потенциал на МВФ за обслужване на най-бедните членове

Помощ за страните, които изпитват дефицит на валута, в това число по линия на краткосрочна ликвидност.

„ Имаме и положителни вести за ресурсите на МВФ ", сподели Георгиева.

По думите ѝ изпълнителният съвет се е съгласил на нов кръг от двустранни заеми, с цел да обезпечи потенциала на МВФ от 1 трилион $ заем.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР