Изпълнителният председател на БСК Радосвет Радев прие, по негова покана,

...
Изпълнителният председател на БСК Радосвет Радев прие, по негова покана,
Коментари Харесай

Шефът на БСК разговаря с бъдещия търговски представител на България в Ирак

Изпълнителният ръководител на БСК Радосвет Радев одобри, по негова покана, новоназначения началник на Службата по търговско-икономическите въпроси (СТИВ) в гр. Ербил, Република Ирак, Васил Василев. По време на срещата бяха разисквани българо-иракските стопански връзки и капацитета за нахлуване на български компании на иракския пазар.

Васил Василев срещна Радосвет Радев с настоящата политико-икономическа конюнктура в Ирак и, в частност – в самостоятелната област Кюрдистан, като посочи, че към момента е налице политическа неустойчивост, която гони вложителите, само че българските компании се употребяват с положително име от предходни интервали и това добро име би трябвало да бъде капитализирано. Г-н Василев осведоми, че следва в края на тази година да бъде образувано новото иракско държавно управление след извършените през м. май избори и това ще способства за постепенната политическа и икономическа стабилизация на страната. „ Който влезне пръв на един пазар, печели. Затова е от изключителна значимост българските компании да стъпят на кюрдския пазар още на този ранен стадий на образуване на независимата кюрдска стопанска система “, сподели от своя страна Радосвет Радев.

Според Васил Василев, понастоящем България изнася за Ирак главно хранителни артикули, само че съществуват отлични вероятности за българските компании и в региона на инфраструктурата. Той осведоми, че интернационалната общественост е заделила 30 милиарда $ за възобновяване на Мосул, само че това е единствено първи стадий от общото възобновяване на иракската инфраструктура. Въпреки мощната конкуренция на турските компании, българските компании имат положителни шансове да се включат в процеса на създаване на инфраструктурни обекти в Ирак.

Лична упоритост на новия ни търговски представител е да обезпечи мощен български вложител за енергийния бранш в Ирак, защото страната се нуждае от диверсификация на енергийните си доставки, а в този момент е мощно обвързана с иранския нефт.

„ Бизнесът е като водата – прокарва си път по най-малкото противодействие, по тази причина не е наложително за навлизането на един пазар безусловно да се употребява институционална поддръжка, само че такава поддръжка в никакъв случай не е непотребна “, сподели Радосвет Радев. Той изрази задоволство от обстоятелството, че един млад, упорит човек, с отлични знания на локалния език, политика и стопанска система, отива да работи за българските търговски ползи в този раздорен, само че забавен пазар. „ Ние към момента сме в клопката на остарелия поведенчески модел на сходни позиции да се изпращат хора „ за премия “, преди пенсиониране, на които не може да се разчита. Нужни са хора като Вас, които да динамизират връзката сред двете страни и тази динамизация да я прехвърлим към нашите членове “, сподели изпълнителният ръководител на БСК. „ Надявам се, че днешната аудиенция не е куртоазна и можем да й придадем практическа стойност, като установим трайна и дейна връзка, в интерес на българските компании и на стопанската система, като цяло “, сподели в умозаключение Радосвет Радев.

От своя страна, Васил Василев пое ангажимент да осведоми навреме за събития, търговски интерес, търгове и други, които са евентуално забавни за българските компании. Респективно – БСК се ангажира да ретранслира тази информация към своите членове посредством своите информационни канали.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР