Изпълнителният директор на ЗД „БУЛ ИНС“ АД и ръководител на

...
Изпълнителният директор на ЗД „БУЛ ИНС“ АД и ръководител на
Коментари Харесай

Изпълнителният директор на ЗД „БУЛ ИНС“ АД доц. д-р Стоян Проданов получи отличие за „Застраховател на годината“.

Изпълнителният шеф на ЗД „ БУЛ ИНС “ АД и началник на катедра „ Финанси и заем “ при Стопанската академия „ Д. А. Ценов “ доцент доктор Стоян Проданов, получи най-високо отличие в класацията „ Застраховател на годината “ за повсеместен принос в развиването на българското обезпечаване.

Решението е на УС на фондация „ Проф. доктор Велеслав Гаврийски “ с присъединяване на Асоциацията на българските застрахователи. З

а двадесет и втори следващ път посредством персоналните специфични награди фондация „ Проф. доктор Велеслав Гаврийски “ удостоява заслужили специалисти за повсеместен принос в развиването на българското обезпечаване и обезпечаване. Наградата бе оповестена на интернет страниците на Асоциацията на българските застрахователи и Фондация „ Проф. доктор Велеслав Гаврийски “ на 1 октомври, когато е и професионалния празник и Деня на застрахователя.

В приветствено писмо от Фондацията до българските застрахователи, с оповестяване на носителите на премията, се споделя: „ Радостни сме, че Статуетката на Богинята на успеха „ Нике” и значката с лика на Патрона на Фондацията се връчват на заслужили и одобрени експерти и мениджъри в българското обезпечаване и обезпечаване. Това са лица, които в хода на годините със своите професионални, новаторски и лидерски качества, с изобретателен дух, експертиза, честност, човечност и положителни настройки за интелигентно надграждане са съдействали извънредно доста за европейската смяна и развиването на модерното предприемачество, в аспекта на целите, бизнес средата и градивните полезности на бъдещето. “

Персоналните оценки се връчват от Фондация „ Проф. доктор Велеслав Гаврийски” на заслужили специалисти за повсеместен принос в развиването на българското обезпечаване и обезпечаване.

Сред критериите за оценка на УС на фондацията са претендентите да имат професионално приети просветителни и научно-приложни достижения, да имат забележителна социална ангажираност и принос за развиването на българското обезпечаване като доктрина и процедура, в това число в законодателни начинания, донорски стратегии, обществени практики, подкрепяне на университетски стратегии и други

Заедно с доцент доктор Стоян Проданов отличие като осигурител получи и Петър Аврамов от „ ЗД Евроинс “ АД. Национален приз „ За повсеместен принос в развиването на българското осигуряване” получи Мирослав Маринов - Изпълнителен шеф на Пенсионно-осигурителна компания ”Доверие” АД, а Национален приз „ За повсеместен принос в развиването на посредничеството в застраховането” - Михаил Антонов, Управител на Застрахователен брокер „ АВВИ” ООД.

В пандемичната 2020 година връчването на институционалните и лични оценки за „ Застраховател на годината “ са съобразени с условията за обществена дистанцията. Церемонията с институционалните оценки бе извършена в онлайн формат на 28.05.2020 год. във ВУЗФ поради рестриктивните мерки, наложени по отношение на епидемията от ковид в страната. Победителите се дефинират от експертно жури, на база справедливи индикатори като пазарен дял, механически резултат, платени компенсации, извоювани награди, граница на кредитоспособност и други

Отличието за доцент доктор Стоян Проданов е логически резултат от неговите достижения в практиката и университетските среди.

Той е роден на 16 юли 1969 година и е ученик на ВФСИ „ Д. А. Ценов “, в този момент Стопанска академия. Със своите дванадесет години отпред на водещия български авто осигурител доцент Проданов е с извънредно висока известност и оценка за експертиза в професионалния отрасъл като отговарящ за финансовото и оперативно ръководство на ЗД „ БУЛ ИНС “ АД.

Член е на бизнес работни групи в Асоциацията на българските застрахователи - по правенето на методика за споразумяване на искания за неимуществени вреди, за внедряване на системата „ Бонус-малус “ в застраховането в България, за подписване на обединен презастрахователен контракт по „ Зелена карта “. Бил е в редколегията на вестник „ Застраховател Прес “ – браншово издание по въпросите на застрахователния пазар в границите на последните години до прекъсването на излизането на вестника през 2018 година

С десетки изявленията и медийни изяви по профилирани застрахователни тематики и проблеми.

Като научен откривател той е създател на най-мащабното и професионално монографично проучване за българския осигурителен пазар през последното десетилетие: „ Икономиката и застрахователният пазар в България “ (Изд. Фабер, В. Търново, 2020, 218 стр., хабилитационен труд за академичната служба „ Професор “).

Автор е на над 80 монографии, студии, публикации, научни отчети, учебници и образователни пособия, включително 4 индексирани в SCOPUS / Web of Science научни изявления.

С висока оценка в застрахователните среди са трудовете на доцент Проданов „ Конвергенция на финанси и обезпечаване в България – проявления, трендове, благоприятни условия “ (2019), „ Катастрофичният риск мениджмънт в аграрния бранш – смяна на климата или застраховка “ (2019), „ Предложение за внедряване на класическа бонус система „ бонус-малус “ на българския пазар на застраховка „ Гражданска отговорност “ (2019, в съавторство), „ Застраховане на нематериални активи в цифровата ера “ (2018), „ Обезщетения за неимуществени вреди от пътни произшествия - европейски ракурси “ (2018), Финансови и софтуерни нововъведения, изменящи парадигмата на застраховането (2017), „ Подходи за образуване на катастрофичен пул и наложително имуществено обезпечаване – международни практики “ (2012) и други

Автор е и води лекционни курсове по „ Инвестиции “, „ Инвестиции в застраховането “, „ Управление на портфейла “, „ Капиталово бюджетиране “, „ Анализ ползи-разходи “, „ Бюджетно ръководство на компанията “, „ Бизнес оценяване “. Владее на професионално равнище британски и съветски език. Защитава просветителна и научна степен „ доктор” с дисертация на тематика „ Модели за усъвършенстване на капиталовите решения “ през 2000 год. и е доцент от 2002 год.

Под негово научно управление са защитили петима докторанти. От 2020 год. е определен за 4-годишен мандат за началник на катедра „ Финанси и заем “ и за Председател на Общото заседание на Факултет „ Финанси “ на СА „ Д. А. Ценов “.

Инициатор и съорганизатор за основаването на междукатедрената компетентност на факултет „ Финанси “ в СА „ Д. А. Ценов “ на британски език „ Finance, Banking and Insurance”.

Член e на редколегията на първото българско научно икономическо списание „ Народностопански списък “.

Специализирал е в Университета в Лестър, Англия и Маастрихт, Нидерландия. Развива консултантска активност в региона на районното развиване, общинските финанси и финансовата децентрализация, кредитния рейтинг на български общини и компании, дълговия потенциал и структурирането на финансовите планове на локалните управляващи. Бил е представител на страната в УС на „ Свилоза “ АД като Зам.-Председател на Съвета на шефовете. Избиран е за общински консултант пет следващи мандата в Общински съвет – Свищов от 1999 до 2019 год.

Основател е и почетен ръководител на „ Съвет по туризъм – Свищов “, неправителствена организация в социална изгода с осъществени голям брой планове, сполучливи начинания и проведени събития в България и Европа.

На 28.09.2020 год. след сполучливо изискан конкурс в СА „ Д. А. Ценов “ за академичната служба „ професор “ Стоян Проданов печели заслужени суперлативи от членовете на научното жури, формирано от водещи учени по финанси и стопанска система от УНСС, Българска академия на науките, ЮЗУ и СА.

На 8 октомври уголемен състав на факултетния състав на факултет „ Финанси “ при СА „ Д. А. Ценов “ следва да утвърди резултати от състезанието и да завърши процедурата по придобиване тази най-висока академична купа.

Като водещ учен-финансист, научен учител и професионален осигурителен управител доцент доктор Стоян Проданов е разумния избор за притежател на премията „ Застраховател на годината‘2020 “ за неговия повсеместен принос в развиването на българското обезпечаване.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР