Изпълнителният директор на United Technologies Грег Хейс Американският индустриален гигант

...
Изпълнителният директор на United Technologies Грег Хейс Американският индустриален гигант
Коментари Харесай

United Technologies и Raytheon създават гигант в аерокосмическата и отбранителната индустрия

Изпълнителният шеф на United Technologies Грег Хейс

Американският промишлен колос United Technologies разгласи, че ще слее аерокосмическия си бизнес с този на отбранителната група Raytheon в мегасделка на стойност 121 милиарда $. Създаването на новата компания съставлява най-голямото обединение в бранша, оповестява Reuters. Чрез новото сдружение двете американски компании ще създават модерни технологии във въздушно-космическата и отбранителна индустрия.

Последствията

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Сделката ще преструктурира конкурентния бранш посредством образуването на конгломерат, който ще обслужва както комерсиалната авиация, по този начин и държавни поръчки в отбранителния бранш. United Technologies дава на производителите на пътнически самолети електроника, информационно съоръжение и друга техника, до момента в който Raytheon доставя на американското държавно управление главно военни самолети и ракетна техника.

Въпреки че двете компании имат някои общи клиенти, бизнесите им като цяло не се припокриват. Това е и най-силният им мотив пред антитръстовите регулатори в Съединени американски щати, които ще преглеждат сливането. Двата огромни производителя на търговски самолети – Boeing и Аirbus, наред с Пентагона, са известни с това, че употребяват забележителната си покупателна дарба, с цел да търсят отстъпки от своите снабдители. Поради този факт те може да не са удовлетворени от евентуалното понижаване на конкуренцията при доставките.

Когато United Technologies отхвърли предлагането за придобиване от Honeywell International през 2016 година, основният изпълнителен шеф на компанията Грег Хейс оправда решението, като предвижда, че Boeing и Airbus в никакъв случай няма да одобряват снабдител, който да " построява самолетите им от носа до опашката ".

Нов фокус

United Technologies разгласи, че е на път да отдели подразделението си за хладилен превоз Carrier и бизнеса за произвеждане на ескалатори Otis. Този ход акцентира фокуса на компанията върху авиокосмическите ѝ интервенции. Миналата година тя завърши придобиването на производителя на авиационни системи и кабинно съоръжение Rockwell Collins на стойност 30 милиарда $, както и се концентрира върху развиването на бизнеса със мотори за самолети Pratt & Whitney.

Китайските управляващи деликатно изследваха придобиването на Rockwell Collins поради отпечатъка на фирмите върху пазара на страната. Това докара до закъснение на завършването на договорката, която беше дефинитивно завършена през ноември 2018 година Търговското напрежение сред Съединени американски щати и Китай беше повода за забавянето, само че съгласно човек, непосредствен до фирмите, това няма да се повтори в този момент, тъй като Raytheon не оперира в Китай.

Условията на договорката

Акционерите на Raytheon ще получат 2.3348 акции в комбинираната компания за всеки дял на отбранителната група. Очаква се сливането да докара до синергия на разноските до края на четвъртата година в размер от над 1 милиарда $. Акционерите на United Technologies ще имат към 57% от комбинирания бизнес, който ще носи името Raytheon Technologies Corporation и ще бъде управителен от Грег Хейс. Акционерите на Raytheon ще имат оставащия дял, а изпълнителният шеф на отбранителната група Том Кенеди ще бъде определен за ръководител.

Сделката е структурирана по този начин, че нито един акционер на двете сдружения няма да получи награда. United Technologies и Raytheon имат пазарна капитализация надлежно от 114 милиарда $ и 52 милиарда $. Очаква се договорката да завърши през първата половина на 2020 година Новосъздадената компания ще върне сред 18 и 20 милиарда $ на акционерите през първите три години след приключването на договорката.

Взаимни изгоди

Raytheon, която създава ракетните системи Tomahawk и Patriot, се чака да се възползва от мощното световно търсене на изтребители и боеприпаси, както и от по-високите разноски за защита на Съединени американски щати през фискалната 2020 година, които са планувани от администрацията на президента Доналд Тръмп.

Същевременно договорката с United Technologies ще разреши на компанията да ускори позициите си в комерсиалната авиация. Обратно, United Technologies би могла да се възползва от намаляването на експозицията си към комерсиалните авиокосмически клиенти заради опасенията, че повишението на интернационалния търговски протекционизъм ще потисне икономическия напредък и ще се отрази на потока от артикули по въздух.

Международната асоциация за въздушен превоз, която съставлява към 290 превозвачи, които генерират повече от 80% от международния въздушен трафик, цитира тези опасения по-рано този месец, като добави, че промишлеността се чака да осъществя облага в размер на 28 милиарда $ през 2019 година, което е много под прогнозата от декември, която беше за облага в размер на 35.5 милиарда $.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР