Изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск е продал още 3.6

...
Изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск е продал още 3.6
Коментари Харесай

Мъск е продал акции за 3.6 млрд. долара в Tesla

Изпълнителният шеф на Tesla Илон Мъск е продал още 3.6 милиарда $ в акции на компанията, оповестява Reuters.  В момента делът му в производителя на електрически коли се прави оценка на 40 милиарда $, а представянето на акциите разочарова вложителите, защото те се намират на двегодишно дъно.

Документите демонстрират, че Мъск е продал 22 милиона акции на Tesla за три дни – от понеделник до сряда.

Това е втората огромна продажба на скъпи бумаги, откакто Илон Мъск къпи Twitter за 44 милиарда $ през октомври. Не е ясно дали разпродажбите са свързани с придобиването на обществената мрежа, само че те нервират вложителите, които се тормозят, че той насочва фокуса и ресурсите си към Twitter, а не към Tesla.

Това не вдъхва доста доверие в бизнеса и не приказва доста за това къде е ориентирано вниманието му “, сподели Тони Сикамор, анализатор в брокерската компания IG Markets, където Tesla е известна акция измежду дребните вложители.

„ Това не е добра обстановка. Говорих с доста вложители, които имат акции на Tesla, и те са безусловно гневни на Илон. “

Засега няма отговор на запитването на Reuters за коментар от Tesla и от Мъск, изпратено по имейл. Делът на Мъск от 13.4% в Tesla е намалял от към 17% преди година, съгласно данни на Refinitiv.

Цената на акциите на Tesla падна на половина тази година, представяйки се по-слабо както от производителите на коли в подиндекса.SPLRCAUTM, по този начин и от по-широкия софтуерен показател Nasdaq, който се намали с към 30% тази година. Стойността на общите продажби на акции от страна на Мъск през последната година възлиза на близо 40 милиарда $.

Ще стартира да става уморително за вложителите “, сподели Тарек Хорчани, началник на премиум брокера Maybank Securities в Сингапур.

Състоянието на Мъск, обвързвано най-вече с акциите на Tesla, спадна тази година и той за малко загуби купата си на най-богатия човек в света предходната седмица – съгласно Forbes – когато беше изпреварен от шефа на Louis Vuitton Бернар Арно.

Освен Tesla и Twitter, където ръководството и туитовете на Мъск притеглят политическо внимание, Мъск оглавява ракетната компания SpaceX, както и Neuralink – започваща компания, разработваща интерфейси за свързване на човешкия мозък с компютри.

Междувременно Tesla се бори с продължаващи логистични провокации и сподели през октомври, че чака да пропусне тазгодишната цел за доставка на коли. Засега той е по-печеливш от съперниците си, които също се пробват да вършат пари от продажбата на електрически коли.

Последната продажба на акции идва месец, откакто Мъск продаде акции на стойност 4 милиарда $ в дните след приключването на договорката с Twitter.

Инвеститорът в Tesla Рос Гербер, мощен покровител на Мъск, написа в Twitter, че Tesla би трябвало да разгласи назад изкупуване, „ с цел да се възползва от ниската цена на акциите, основана от Илон “.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинИлон Мъск Tesla акции продажба на акции ПоследниНай-четениЕвропари 52 Служебният кабинет бърза с три закона за еврото Компании 40 Мъск е продал акции за 3.6 милиарда $ в Tesla Индустрии 128 Бизнесът ще показа 15 претенции към политиците на „ Българския Давос “ Бюджет и финанси 768 Фед още веднъж подвигна лихвите и това не е краят Компании 9576 Германец трансформира остарял хотел в Семково в коливинг зона Личности 7578 Мъск към този момент не е най-богатият човек в света Любопитно 3911 Vivacom отключва всичките си ТВ канали Бюрокрация 3386 Политическа партия и Демократична България оферират още промени в Имотния указател Всички новиниОще от КомпанииВиж всички Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР