Изпълнителният директор на Tesla Илън Мъск получи вълна от критики

...
Изпълнителният директор на Tesla Илън Мъск получи вълна от критики
Коментари Харесай

Опасното шофиране на Илън Мъск

Изпълнителният шеф на Tesla Илън Мъск получи вълна от рецензии

Увеличаване
Преглед на оригинала [Reuters] Смаляване
:
- Илън Мъск разгласи проектите си да смъкна компанията си Tesla от борсата

- Предприемачът от дълго време има проблеми с анализаторите и спекулантите на финансовия пазар

- Tesla ще има проблеми със слизането от борсата, изключително при изискване, че доста вложители ще имат по-ниско доверие към компанията, която в никакъв случай не е работила на облага в историята си Още по тематиката
Борсовият регулатор в Съединени американски щати стартира публично следствие против Мъск и Tesla

Комисията стартира официална инспекция, тъй като има съображение да счита, че има нарушаване на закона и ползите на вложителите са нарушени
16 авг 2018
Кой може да финансира изкупуването на Tesla

За да извърши проекта си да смъкна компанията от борсата, на Илън Мъск ще са му нужни обилни средства
13 авг 2018
Бордът на Tesla изследва проекта на Мъск да направи компанията непублична

Директорите имат намерение да се срещнат с финансови съветници през идната седмица
12 авг 2018
" Обмислям да направя Tesla непублична на цена 420 $ за акция. Финансирането е обезпечено. " Само 15 думи бяха нужни на Илън Мъск, с цел да докара до медийна стихия, скок в цената на акциите на Tesla и суматоха измежду вложителите във компанията, която скоро може да се окаже свалена от борсата. Изказването на Мъск беше колкото изненадващо, толкоз и предстоящо: предприемачът от дълго време има проблеми с анализаторите и спекулантите на финансовия пазар и през тази година се забърка към този момент в няколко абсурда – както в Twitter, по този начин и при диалозите си с специалисти при представянето на резултатите на Tesla за тримесечието.

Мненията в медиите по тематиката са разнородни. Някои подлагат на критика Мъск за метода, по който разгласи желанията си, въпреки малко по-късно на уеб страницата на Tesla да бе оповестено по-подробно писмо с мотивациите на изпълнителния шеф. Сравненията с президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп, който постоянно афишира решенията си първо в Twitter, а едвам по-късно публично от Белия дом, бяха неизбежни. Мъск получи най-вече рецензии, само че в решението му въпреки всичко има смисъл.

Не ни е нужна борсата

" Начинът, по който Илън Мъск разгласи, че " обмисля да направи Tesla непублична ", демонстрира най-добре за какво това решение е най-хубавото за всички ", разяснява Лиъм Денинг, някогашен редактор в Wall Street Journal и сегашен колумнист в Bloomberg. Проблемите на доста от анализаторите са същите, каквито вижда и Денинг – никой не знае дали Мъск е сериозен. Огромна част от тях към момента са на мнение, че слизането на Tesla от борсата просто няма да се случи и оповестяването на желанията на Мъск е следващ метод да вдигне цената на акциите на компанията (които скочиха с над 10% при поста му в Twitter).

Самите вложители също са комплицирани. Някои от тях към този момент заведоха каузи против Tesla. Според тях Мъск е излъгал, с цел да вдигне цената на акциите и да навреди на спекулантите, които залагат против компанията.

Най-вероятно пояснение обаче е, че на Мъск просто не му се занимава с всички драми към борсата. Той е изпълнителен шеф на две огромни компании – SpaceX и Tesla. Едната е непублична и е съществена причина бизнесът и държавните управления да насочат погледи още веднъж към Космоса. Другата - Tesla, до неотдавна се свързваше с бъдещето на електрическите автомобили, само че най-малко през последната година бе забъркана главно в кавги и висока волатилност на акциите.

Инвеститорите към момента не знаят по какъв начин тъкмо да правят оценка Tesla. В множеството случаи тя се преглежда като софтуерна компания. Ако оценката й дава отговор на автомобилна компания обаче, няма по какъв начин да има пазарна капитализация от близо 60 милиарда $ (повече от GM, Ford, BMW и доста други), тъй като едвам създава няколко хиляди коли на месец. Ако пък дава отговор на тех група, няма смисъл акциите й да претърпяват земетресения след всяка оповестена информация за производството. На процедура Tesla е хибрид и всеки борсов трус се отразява и на всички чиновници във компанията, тъй като всеки от тях държи дял от компанията.

Проблемът не е във вашия тв приемник

Туитът и писмото не са първият път, при който Мъск се оплаква от борсата. Напротив, той е изключително пореден, като първите му изявленията с изразено страдание, че компанията е обществена, са още от 2015 година Според някои анализатори казусът изобщо не е единствено в Мъск или Tesla, а е по-скоро световен. " Без значение от мнението на хората за новината от Мъск, броят на обществените компании в Съединени американски щати е намалял от 7600 през 1997 година до към 3600 към края на 2017 година Време е да зададем въпроса дали тържищата работят по метода, по който би трябвало да работят ", написа Нир Кайсар, създател на брокерската компания Unison Advisors.

Tesla дебютира на борсата през 2010 година с пазарна капитализация от едвам 2.2 милиарда $. Разбира се, това се случи във време, в което електрическите коли изглеждаха част от далечното бъдеще. Стандартното отклоняване на компанията (основният знак за волатилност) е 56%. При акциите на приблизително и високо оценени обществени сдружения Russell 1000 този индикатор е едвам 13%. " Инвеститорите може да не взимат насериозно проектите на Мъск, само че би било неточност да не прегледат посочените от него аргументи ", написа още Кайсар.

Неотдавна даже вложителят Уорън Бъфет и Джейми Даймън от JP Morgan излязоха с послание към фирмите да сложат завършек на публикуването на публични тримесечни прогнози. " Краткосрочните финансови пазари пречат на фирмите с дълготрайни проекти да станат обществени ", разясниха двамата. Tesla е повече от добър образец за това.

Шансовете да се случи

Илън Мъск може би въпреки всичко ще получи това, което желае. От цялото показване на концепцията в Twitter, а по-късно и в малко писмо, заключението бе, че проектът е голям безпорядък с дребна възможност да бъде осъществен на процедура. Малко преди Мъск да хвърли бомбата обаче, стана ясно, че в Tesla е влезнал държавният капиталов фонд на Саудитска Арабия, който е придобил 5% от акциите на компанията. Той разполага с голям капитал, който би бил жизненоважен за оцеляването на Tesla.

Първоначалните индикации са, че от Саудитска Арабия нямат интерес към една непублична Tesla, само че все пак се водят диалози в тази посока. Разговорите с фонда и обърканата реакция на вложителите демонстрират, че Мъск може да е преувеличил с думите си " финансирането е обезпечено ". Безпорно е, че Tesla ще има проблеми със слизането от борсата, изключително при изискване, че доста вложители ще имат по-ниско доверие към компанията, която в никакъв случай не е работила на облага в историята си.

Това не значи, че няма късмет то да се случи. Tesla остава една от най-интересните модерни компании и значително точно този интерес към нея е повода за свадите и борсовите земетресения. Потенциалът на технологиите, които създава компанията, продължава да бъде огромен. До момента се чуха единствено вложителите, които са недоволни от проекта на Мъск, само че е разумно с изключение на тях да има и значителен брой акционери, които да са съгласни със слизането от борсата, изключително при изискване, че някои спекуланти се интересуват повече от ексцентричния изпълнителен шеф, в сравнение с от Tesla.

Каквото и да се случи, остава един неуреден проблем: нестабилното държание на Мъск през последната година. За доста хора то може да е занимателно и да води до иронични постове в обществените мрежи, само че не и за компанията, чиновниците и нейните вложители. Както написа Стивън Гандън в Bloomberg: " Най-големият проблем на Мъск не е, че Tesla е обществена компания. Най-големият проблем на Tesla като обществена компания е Мъск. "

За разлика от Tesla. галактическата компания SpaceX се развива все по-добре и продължава да написа история.

[Reuters]
Земя в илюминатора

За разлика от проблематичния производител на електрически автомобили Tesla другото визионерско начинание на Мъск – галактическата компания SpaceX – се развива все по-добре и продължава да написа история. Фирмата е крачка от това да се трансформира в първата частна организация, способна да изпраща астронавти в околоземна орбита. Премиерният безпилотен полет на нейната капсула за транспорт на хора е във финалната фаза от подготовката си и е очакван за ноември или декември.

В понеделник SpaceX публично показа пред необятната общност и първообраз на скафандрите, с които водачите изпитатели ще се качат на борда на корабa Crew Dragon и ще полетят към Международната галактическа станция най-вероятно през април 2019 година Демонстриран бе и симулаторът на въпросния орбитален уред, с който астронавтите от няколко месеца интензивно се приготвят за бъдещата задача.

Седмица по-рано управлението на американската аерокосмическа организация NASA публично разгласи и имената на деветимата водачи, които първи ще тестват опциите както на Crew Dragon, по този начин и на конкурентния галактически транспортен съд CST-100 Starliner, разработван от аерокосмическия колос Boeing. По всяка възможност обаче полетът на Starliner ще се отсрочи в допълнение с няколко месеца поради открит теч на гориво по време на спешни тествания. Така че e съвсем несъмнено, че SpaceX ще се бъде първата частна компания, призвана да възобнови щатските пилотирани задачи в Космоса след края на програмата Space Shuttle.

През идващите месеци компанията на Мъск също по този начин ще би трябвало да показва на процедура, че нейните най-нови ракети за многократна приложимост Falcon 9 Block 5 в действителност могат да бъдат изстрелвани до 10 пъти, без да е необходим главен ремонт. До края на годината SpaceX дава обещание да извърши трети пуск на към този момент летяла сходна ракета, което ще е казус за галактическата промишленост.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР