Изпълнителният директор на Tencent Ма Хуатенг официално е най-богатият човек

...
Изпълнителният директор на Tencent Ма Хуатенг официално е най-богатият човек
Коментари Харесай

Шефът на Tencent Ма Хуатенг е най-богатият човек в Китай

Изпълнителният шеф на Tencent Ма Хуатенг публично е най-богатият човек в Китай. Технологичният магнат е класиран най-високо измежду милиардерите в страната си в Global Rich List, направен от основаната в Шанхай компания за проучване на благосъстоянието Hurun Report.

Състоянието на Хуатенг набъбна повече от 2 пъти през последната година, достигайки 47 милиарда $. Основен мотор на замогването му е телекомуникационният колос Tencent, чиято активност е обвързвана с разнообразни интернет услуги като обществени мрежи, музика, онлайн игри, платежни системи, електронна търговия и други

Хуатенг е съосновател на компанията, ръководи я и има 9% от акциите й. Стойността на скъпите бумаги се повиши с повече от 100% през предходната година. Успехът на Tencent не е инцидентен - тя създава извънредно известното приложение WeChat, което има съвсем 1 милиард консуматори в Китай и по целия свят.

Със своите 540 милиарда $ пазарната стойност на китайската компания е по-голяма от тази на Фейсбук - американският й съперник, с който постоянно я съпоставят.

Но Ма е надалеч зад изпълнителния шеф на Фейсбук Марк Зукърбърг, чието благосъстояние е в размер на 79 милиарда $. Зукърбърг е четвъртият най-богат човек в света след Джеф Безос, Бил Гейтс и Уорън Бъфет.

Ма, който е прочут с навика си да стои отвън фокуса на публичното внимание и рядко дава изявленията, е 15-ият най-богат човек в света. Китайският магнат постоянно е именуван с пpяĸopа Πoни, идвaщ oт aнглийcĸия пpeвoд нa фaмилнoтo мy имe, ĸoeтo oзнaчaвa " ĸoн ".

Специалисти по компютърни науки от Университета Шенжен в Южен Китай, той работи в региона на пейджърите за известно време. През 1998 година основава Tencent, която с годините се трансформира в една от най-проспериращите компании в Китай и целия свят.

Пони Ма изпреварва магната в региона на недвижимите парцели Хуи Ка Ян, притежаващ 41 милиарда $. Предприемачът е президент и основен акционер на строителния колос Evergrande Group, чиито акции набъбнаха с повече от 300% през последните 12 месеца.

Броят на милиардерите в Китай набъбва с невероятна скорост. За последната година в страната са се появили 200 нови милиардера - по към 4 на седмица. Така Китай към този момент е дом на повече от 800 милиардери - или съвсем 50% повече от тези в Съединени американски щати, съгласно данните на Hurun.

Технологичните промишлености са в основата на взрива на замогването на китайците. " Има доста младежи, които стартират доста динамични бизнеси - и оттова идва силата ", съобщи пред CNN Рупърт Хоогеверф, президент и основен откривател на Hurun Report.

Основателят на колоса в електронната търговия Alibaba Джак Ма е четвъртият най-богат човек в страната. Богатството му е повишено с 10% през последната година до 32 милиарда $.

Магнатът в недвижимите парцели Уанг Джианлин, който беше най-богатият китаец преди 2 години, пада до 8-о място. Състоянието на президента на Dalian Wanda Group спада с 10% до 27 милиарда $, защото бе заставен да продаде забележителна част от активите си по целия свят. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР