Изпълнителният директор на телекома Александър Димитров, представя стъпките по ребрандирането

...
Изпълнителният директор на телекома Александър Димитров, представя стъпките по ребрандирането
Коментари Харесай

А1 време какъв ребрандинг имаше

Изпълнителният шеф на телекома Александър Димитров, показва стъпките по ребрандирането на компанията

© Надежда Чипева Още по тематиката
А1 пуска кредитна карта и цифров портфейл от 15 август

Пластиката няма да има такси за обслужване и изтегляне от банкомат
30 юли 2018
Приходите и облагата на " А1 България " нарастват през второто тримесечие

Средният доход от краен консуматор (ARPU) също се усилва
25 юли 2018 Светът помни хиляди бизнес истории за ребрандиране на компании, довели до по-дълбоки промени в бизнеса на тези сдружения с изключение на чисто графичната смяна на логото. В по-голямата си част резултатите са позитивни както за компанията, по този начин и за потребителите. Над пет години след последната промяна на логото на " Мобилтел " операторът предприе една от най-големите трансформации на идентичността в българския телекомуникационен бранш до момента, съпоставена по размер може би единствено с навлизането на марката " Теленор " в България. От близо четири месеца " Мобилтел " към този момент е А1, само че занапред ще се правят оценка резултатите и индикаторите от смяната.

Етапи на ребрандинга

Ребрандирането на компанията бе оповестено преди година, само че същинската работа по него стартира през май, разграничена на четири стадия. От А1 обясниха пред " Капитал ", че първият е бил така наречен учебен стадий при започване на годината. " Тогава започнахме последователно да образоваме нашите клиенти, че " Мобилтел " е част от огромната група А1 и какво съставлява тя ", обясниха от телекома. Втората фаза е така наречен анонсираща. Тя стартира близо месец преди самата дата на ребрандирането и цели посредством главното обръщение " Мтел става А1 " да придвижи позитивните страни на марката " Мтел " върху новата марка. Третата фаза е лансирането на А1, с която от компанията дават поръчка за опазване на лидерски позиции на пазара и афишират обещанията, които поемат пред клиентите си. Сред тях са: по-добра мрежа, по-лесни и налични технологии и потребителско прекарване, което дава отговор на потребностите и упованията на потребителите. От А1 прецизират, че сега акцията е в последната си (четвърта) фаза, в която телекомът поставя старания да хастари обещанията си с съответни резултати и да надгради новия бранд, тъй че той да може да доближи и задмине по познаваемост и утвърждение този на " Мтел ". " Тази фаза е по-скоро развой, който ще завърши едвам тогава, когато сме изпълнили тази цел ", разясняват от А1.

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Изследване, извършено от организацията за пазарни изследвания и настройки GfK (поръчано от А1 - бел. ред.) в интервала юли - август измежду 1000 души на възраст от 15 до 65 години, демонстрира, че най-малко що се отнася до известност, ребрандирането на компанията може да се смята за сполучливо два месеца след старта му. Около 94% от участниците в проучването знаят, че " Мобилтел " става А1. По отношение на мобилните услуги А1 води като първи избор на клиентите, следвана на малко разстояние от БТК и " Теленор " с еднакъв резултат (виж графиките). По отношение на закрепените услуги БТК е най-предпочитаният снабдител, а А1 е втори.

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

В резултат на ребрандирането известността на " Мтел " спада, а А1 към този момент се появява измежду непринудено споменаваните марки. При избор на лист с марки познатостта на " Мтел " понижава, до момента в който А1 към този момент е позната за 90% от участниците в изследването на GfK.

Инвестиция в смяната

Няма по какъв начин компания от мащаба на А1 с покритие на мобилна и закрепена мрежа в цялата страна и магазинна мрежа от над 250 търговски обекта да направи подобен план с дребни вложения. От телекома разясниха пред " Капитал ", че е мъчно да се пресметна точната сума за смяната на идентичността и услугите на компанията. " Самото ребрандиране не беше единствено смяна на марката и по тази причина не включва единствено разноски за връзка, само че и промяната на комерсиалното название на компанията (юридическото лице се промени от " Мобилтел " на " А1 България " ), което пък беше обвързвано с доста други планове за вътрешно преструктуриране и реорганизиране на процеси, функционалности и даже цели отдели, както и доста усъвършенствания – на съоръжение и програмен продукт на мрежата, вътрешни системи и така нататък ", разясняват от мениджърския екип на А1. По данни и калкулации от пазара сумата, изхарчена за ребрандинга на компанията, досега е малко под 2 млн. евро, сподели инспекция на " Капитал ".

През годините " Мобилтел " постоянно се е нареждал измежду топ рекламодателите и ребрандирането на оператора наля свежи вложения на пазара на реклама. Все отново от компанията настояват, че не се възнамерява доста нарастване на разноските в тази сфера. Все още няма публични данни и за рекламните бюджети на телекомите през последните месеци, когато " А1 България " бяха най-активни на пазара.

Без компликации не става

Ребрандирането на компания с размера на " А1 България " слага и редица провокации пред екипа му. Водеща измежду тях е цялостното обмисляне на плана и осъществяването му при оптималната конфиденциалност, тъй че да не се знае точната дата до самия старт.

Друго предизвикателство е ниската до тогава известност на марката А1 и мощно наложената към този момент марка " Мтел ". От мениджмънта на оператора считат, че такава огромна смяна не е правена за толкоз малко време от никоя друга компания в България. Друга компликация е огромната магазинна мрежа на компанията и логистичните усложнения по стартирането на всички детайли от ребрандирането в границите на една седмица. За съпоставяне - смяната на " Глобул " в " Теленор България " преди четири години продължи по-дълго време и включваше надалеч по-значителни вложения в еднаквост. Например ремонтите на към 220 магазина бяха по-сериозни, защото нужната метаморфоза беше по-дълбока. Което пък изискваше затварянето им за по-дълго време и невъзможността да се работи по доста обекти едновременно.

Ребрандирането на спортните канали от Mtel Sport в MAX Sport и цялостната смяна на информационната им тактика едновременно с ребрандирането на " Мтел " в А1 също изискват съществено изпитание и обсъждане на тактиката. Фактът, че целият план е изпълнен с наличните вътрешни запаси без спомагателни екипи или външна помощ в оперативната работа по ребрандирането, също е обвързван с доста компликации и вложение на в допълнение време от страна на чиновниците в компанията. Не на последно място, предизвикателство е и координацията и работата със стотици подизпълнители, снабдители и организации, които също са част от цялостния развой на смяната.

" Ребрандирането е развой, който с оповестяването му действително единствено започва. С всяка следваща акция ние целим надграждане на новия бранд ", прецизират от " А1 България ". На събитието за оповестяване на новата еднаквост компанията даде обещание по-добра мрежа и към днешна дата към този момент регистрира редица усъвършенствания. Телекомът също по този начин даде опция за всички клиенти да изпращат противоположна връзка посредством приложението " Моят А1 ". Компанията също по този начин пусна личната си стрийминг услуга A1 Xplore Music, както и цифровия портфейл A1 Wallet и " А1 Кредитна карта ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР