Изпълнителният директор на софтуерния гигант Oracle - Сафра Кац, е

...
Изпълнителният директор на софтуерния гигант Oracle - Сафра Кац, е
Коментари Харесай

Сафра Кац: Репутацията е с кратък срок на годност

Изпълнителният шеф на софтуерния колос Oracle - Сафра Кац, е спечелила през 2017-а общо 135 млн. $, съгласно последния доклад на компанията. Това я подрежда измежду най-високо платените дами мениджъри в света. Тя е една от тези 61 дами милиардери, които са спечелили сами положението си. Всъщност те са едвам 3 на 100 от общия брой на милиардерите в класацията на Forbes. Останалите 182 най-богати дами са наследили парите си.

Сафра пази персоналния си живот и рядко поддържа връзка с публицисти. В едно от дребното си изявленията за Forbes през 2006-а тя не оповестява никакви детайлности за битието си или за бъдещите си проекти. Единственото, което признава, е, че не е желала да става изпълнителен шеф на водещия производител на програмен продукт. Причините за неприязънта й към известността в медиите изяснява съоснователят на Oracle, милиардерът Лари Елисън: "Тя е видяла какво съпровожда славата и благосъстоянието и не е във екстаз от гледката. "

Вестниците пишат, че мъжът на Сафра - писателят Гел Тирош, е поел грижата за децата. През 2000 година тя показа пред Fortune, че частично дължи триумфите си на готовността на брачна половинка й да оказва помощ в развъждането на двете им хлапета. Така или другояче, през последните 20 години Кац съумя без непотребен звук да си сътвори известност в Oracle и да стане един от най-надеждните помощници на Елисън. Освен това забогатя.

Родената в Израел Сафра е приключила Уортънската школа на Университета на Пенсилвания през 1983-а, а през 1986-а получава степен по право в същото образователно заведение. След това работи 14 години в областта на финансите, специализирайки се в бранша на софтуера и е ръководещ шеф на капиталовата банкова група Donaldson, Lufkin & Jenrette в продължение на три години преди да стартира в Oracle през 1999-а като старши вицепрезидент. Наема я персонално Елисън.

Смята се, че точно Сафра стои зад нападателната тактика за усвояване на други компании - от началото на хилядолетието Oracle е похарчила над 60 милиарда $ за повече от 130 придобивки, в това число и за двете най-големи враждебни поглъщания в историята на високите технологии. През юни 2003-а Oracle инициира траялия година и половина развой на придобиване на тогавашния си съперник PeopleSoft макар възражението на борда на шефовете и на правосъдното министерство на Съединени американски щати. Сделката беше завършена през януари 2005-а, откакто Oracle заплати за PeopleSoft 11 милиарда $ - два пъти повече от първичната оферта.

Три години по-късно, през април 2008-а, Oracle закупи BEA Systems за 8.5 милиарда $ за наслада на милиардера и вложител Калр Айкън, който с месеци убеждаваше представителите на компанията да се съгласят на договорката. През месец май 2018-а - в тирада пред випускниците на Уортън, Кац призна, че е водила персонално договарянията с вложителя милиардер, само че не заяви други детайлности. "Не мога да приказвам (за това) обществено - сподели тя на бъдещите мениджъри. - Ще е неприлично за една дама. "

През септември 2014-а, когато Елисън напусна поста общоприет шеф, Кац стана един от двамата шефове на Oracle (заедно с Марк Хърд). Впрочем съоснователят си остава изпълнителен ръководител на съвета на шефовете. Сафра в никакъв случай не е била непозната на нападателния жанр на водене на договаряния, само че в речта си пред завършващите Уортънската школа даде препоръки, които оказват помощ да се разбере за какво Елисън е избрал точно нея за своя приемница. Първият от тях надали ще учуди някого: "Медиите не са ви другари - сподели Кац. - Винаги ме е поразявало какъв брой топмениджъри в действителност имат вяра, че имат другари измежду публицистите. " Вторият е: "Бъдете почтени. Глупостта може да се заглади, само че лъжата в никакъв случай. Репутацията е стока с къс период на валидност и когато той изтече, изтича вечно. "

Колкото до проектите на Кац, в този момент в центъра на ползите й е изкуственият разсъдък. През ноември 2018-а стана член на Националната комисия за сигурност по въпросите на изкуствения разсъдък - нов орган, основан за превъзмогване на превъзходството на някои страни над Съединени американски щати в тази сфера. Няколко месеца преди този момент в Париж на Station F - най-големия бизнес развъдник в света, тя изрази мнението си, че в бъдеще ще съумяват компании, които могат да основават машини, основани на потребителски данни, с цел да намират и вземат решение проблемите, преди да зародят затруднения. По думите й същинската мощ на изкуствения разсъдък е в това да бъде употребен във всичко, което вършим.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР