Изпълнителният директор на SoftBank Масайоши Сон © Kim Kyung-Hoon Още

...
Изпълнителният директор на SoftBank Масайоши Сон © Kim Kyung-Hoon Още
Коментари Харесай

Мобилното звено на SoftBank ще бъде оценено на над 60 млрд. долара

Изпълнителният шеф на SoftBank Масайоши Сон

© Kim Kyung-Hoon Още по тематиката
Softbank листва мобилното си отделение в IPO за 21 милиарда $

Ако предлагането е сполучливо, то ще е най-голямото в историята на борсата в Токио
13 ное 2018
Бъдещата корона на Бин Салман може да се окаже от тръни

Убийството на журналиста Джамал Хашоги разсъни сериозното око на Запада за режима в Саудитска Арабия
20 окт 2018 Японският софтуерен колос SoftBank е поставил ориентировъчна цена от 1500 йени (малко над 13 долара) на акция за общественото предложение на вътрешния телеком бизнес на компанията, написа Financial Times. Цената е явен знак, че изпълнителният шеф на компанията Масайоши Сон чака предлагането да бъде едно от най-успешните в историята. При такава цена на акциите компанията ще събере 23 милиарда $ капитал, а общата й оценка ще доближи 63 милиарда $, или 7.2 трлн. йени.

Новоиздадените акции ще бъдат пуснати на борсата на 19 декември и ще са ориентирани главно към по-малки японски вложители. При тях се чака да отидат 87% от книжата. Същевременно брокерите на някои от най-големите банки в Япония разказват интереса към предлагането като " извънредно висок ". Според анализаторите различен знак за апетита на вложителите е фактът, че SoftBank не е оповестила ценова граница на акциите, каквато е практиката при множеството японски предлагания.

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. Възможната ценова война

Интересът към предлагането е висок, макар опцията мобилното звено на SoftBank да се окаже в центъра на ценова война. По-големият японски съперник на компанията - NTT Docomo, разгласи по-рано през ноември, че ще смъкна цените на услугите си. Новината породи терзания, че телеком бизнесът на SoftBank може да пострада незабавно, откакто се отдели от цялостната група.

При цена от към 13 $ на акция, SoftBank ще събере 23 милиарда $, или напълно малко под рекордното IPO на китайската Alibaba през 2014 година Според банкерите в страната Масайоши Сон се цели точно към равнене или възстановяване на върха на Alibaba.

През последния месец компанията има имиджови проблеми поради убийството на журналиста Джамал Хашоги от управляващите в Саудитска Арабия. Причината е фондът Vision, на обща стойност 100 милиарда $, в който вземат участие SoftBank и Суверенният фонд на Саудитска Арабия. Според някои критици наследникът на трона в кралството Мохамед бин Салман употребява положителното име на SoftBank, с цел да влага в разнообразни компании по света.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР