Изпълнителният директор на Софарма Огнян Донев и финансовият директор Борис

...
Изпълнителният директор на Софарма Огнян Донев и финансовият директор Борис
Коментари Харесай

Мотивите на съда: Огнян Донев е оправдан, защото е обвинен в действие, което не е престъпление

Изпълнителният шеф на " Софарма " Огнян Донев и финансовият шеф Борис Борисов са били изправени на съд за дейности, които не са закононарушения. Освен това те и не биха могли да извършат закононарушението укриване на налози, в което са упрекнати, защото не са съответните " годни субекти ", т.е. не са те длъжностните лица, които могат да укрият налозите на данъчно задължената компания. Донев и Борисов са подписали, само че не са съставили данъчните заявления на акционерните компании в " Софарма " - " Елфарма " /за 2006 година / и " Телсо " /за 2008 г./. А наред с това счетоводителите ясно и непротиворечиво са показали на съда въз основата на какви данни и по какъв начин са стигали до изводите, които са вписали в годишните доклади на компаниите.

Това се схваща от претекстовете, изложени на 210 страници на състава на Софийския градски съд, който през февруари т.г. произнесе оправдателните присъди на Донев и Борисов, оповестени и коментирани в уеб страницата clubz.bg.

Донев беше обвинен, че е избегнал определяне и заплащане на налози в изключително огромни размери на ръководеното от него " Елфарма " в размер на 62 779 725 лева ( " Елфарма " е мажоритарен акционер в " Софарма " ).

Това е станало вследствие на 7 блокови покупко-продажби, при които страните се договарят директно, а не на контролирания борсов пазар. И при него, и при другия обвинен – Борис Борисов, става въпрос за продажба на акции на " Софарма " на разнообразни сдружения.

Обвинения с " в случай че "

При директното договаряне акциите били продавани по 1 лев за численост, а прокуратурата пресмята, че трябвало да костват всяка над 9.35 лева едната, в случай че покупко-продажбите бяха се осъществили на " свободния " пазар. Така обвиняването стига до извода, че Донев би изкарал 418 531 500 лв. и начислява върху разликата претенцията за дължимия налог облага.

Така съгласно обвиняването, поддържано преди време първо от Димитър Франтишек Петров (който в това време стана началник на спецпрокуратурата), а след това от Емилия Русинова (която пък стана началник на Софийската градска прокуратура), са били нарушени наредбите, регламентиращи разпоредбите за облагане при свързани лица.

В наказателното произвеждане, което продължи три години в досъдебна фаза и 4 години пред съда, бяха прегледани десетки експертизи. " Вещите лица са създали разбор и пресмятане на дължимия налог в случаите, когато продавачът и купувачите на акции са свързани лица, при което са установили, че липсват неотчетени и недекларирани доходи при съгласуваност сред страните по договорката ", показва в претекстовете съдът.

Освен всичко това пред съда юристите Доковска и Лулчева показаха, че обвиняванията нямат отношение към проблема, тъй като изначално прокуратурата признава, че по делото става дума за непазарни покупко-продажби, а гради обвиняването си на хипотетични цени за пазарни покупко-продажби.

От претекстовете се схваща, че обвиняването е стъпило на показанията на очевидец, " които не могат да бъдат оценени от съда с нужната степен на меродавност и обективност, защото в тях само се излага едно подозрение за това, че евентуално са подписани /сделките/ незаконосъобразно, което подозрение не почива на съответни данни. "

Още след произнасянето на оправдателната присъда през февруари прокуратурата съобщи, че ще я стачкува пред Софийския апелативен съд.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР