Изпълнителният директор на SELEC Снежана Малеева лично връчи грамотите на

...
Изпълнителният директор на SELEC Снежана Малеева лично връчи грамотите на
Коментари Харесай

SELEK класира операция на ГДНП за най-добрата през първото полугодие на тази година

Изпълнителният шеф на SELEC Снежана Малеева персонално връчи грамотите на чиновниците, взели участие в трите интервенции. Това оповестиха от пресцентъра на Министерство на вътрешните работи.

На срещата участваха шефът на ГДНП гл.комисар Христо Терзийски, шефът на ГДБОП гл.комисар Ивайло Спиридонов, Светлин Данаилов, български офицер за връзка в SELEC.Класацията е осъществена от комисия, чиито членове се избират на ротационен принцип. За първото полугодие на актуалната година са прегледани 14 интервенции, препоръчани за награди, 5 от които - с присъединяване на България.



Операцията на ГДНП против телефонните измами, извършена на 18 април, в която се включи и Дирекция „ Криминални следствия “ на румънската полиция, бе оценена и оповестена като най-хубава интервенция за интервала от Центъра за правоприлагане в Югоизточна Европа – SELEC. Припомняме, че интервенцията бе осъществена на територията на България и Румъния и в нея участваха чиновници на ГДНП, ОДМВР-Велико Търново, на Бюрото за отбрана към основния прокурор, румънската полиция, румънската прокуратура.

Маринов приветства участниците на 37-мата годишна конференция на Европейската секция на Асоциацията на приключилите Националната академия на ФБР

Съдействие в извършеното следствие оказаха Евроджъст и SELEC. В хода на дейностите бяха арестувани петима българи, изпълнявали ролята на „ мулета “, в Румъния – още 6 индивида от най-високото йерархично равнище на групата, в това число и ръководителят, както и над 23-ма „ въртачи “, които непрекъснато набирали разнообразни телефонни номера на територията на България.



Разследването започва през 2017 година и стартира от Велико Търново. След като мащабите излязоха от територията на ОДМВР, казусът бе стихотворец от ГДНП. В дейностите се включиха и Специализираната прокуратура и румънските сътрудници. Според данните измамите, осъществени от тази група са за над 2 милиона лв..



Второ и трето място в класацията заеха две интервенции, осъществени с дейното присъединяване на ГДБОП. Едната бе извършена на 04.06.2019г., в границите на която беше разкрита незаконна фабрика за произвеждане на цигари в Tamines, Белгия. Това стана допустимо с помощта на предоставена от ГДБОП информация за присъединяване на български служащи в незаконното произвеждане на цигари. В хода на дейностите бяха арестувани седем души, а от пространствата - конфискувани над 26 млн.къса цигари, над 10 тона обработен тютюн, машини за производството на цигари, генератори и съоръжение.



Втората номинирана интервенция е по противопоставяне на наркоразпространението, извършена на 16 януари т.г. дружно с турските служби, при която в ТИР на ГКПП-Капъкуле, на излаз от Турция към България, бяха арестувани 67 кг хероин, укрити в особено построен тайник в пода на ремаркето. Служителите на ГДБОП организират интензивно следствие, след получена оперативна информация и откриват самоличността на българския жител, както и камиона, с който той се придвижва.



SELEC е приемник на Регионалния център за битка с трансграничната престъпност на Инициативата за съдействие в Югоизточна Европа (SECI Център), работещ в Букурещ от 2000 година В него членуват 12 страни - Албания, Босна и Херцеговина, България, Северна Македония, Гърция, Унгария, Молдова, Черна гора, Румъния, Сърбия и Турция. Всяка от тях има офицери за връзка от министерствата на вътрешните работи и от митническите органи, които координират взаимоотношението на националните способени органи на обособените страни.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР