Изпълнителният директор на Saudi Aramco Амин Насер е убеден, че

...
Изпълнителният директор на Saudi Aramco Амин Насер е убеден, че
Коментари Харесай

Saudi Aramco се подготвя за излизане на борсата

Изпълнителният шеф на Saudi Aramco Амин Насер е уверен, че проектът им за излизане на борсата ще бъде изпълнен в период.

" В подготвеност сме за първично обществено предложение на акциите през втората половина на 2018 година "
Амин Насер, изпълнителен шеф на Saudi Aramco Още по тематиката
Приватизацията на част от Saudi Aramco върви постепенно

Бюрокрацията и усложнената правна рамка са главните аргументи за мудността на програмата на Саудитска Арабия за продажба на държавни активи
6 дек 2017
Китай с оферта да купи непосредствено до 5% от Saudi Aramco

Според Reuters PetroChina и Sinopec са изпратили писма до саудитската компания, с цел да изразят интереса си към такава договорка
17 окт 2017
Saudi Aramco може да разкрие финансовото си положение следващата година

Саудитската държавна компания желае да набере 100 милиарда $, само че никой не знае по какъв начин
25 сеп 2017
Saudi Aramco чака пазарът да я оцени на 2 трлн. $

За да доближи такава галактическа капитализация обаче, саудитстката компания ще би трябвало да покаже рекордна облага, а и още нещо
11 сеп 2017 Най-голямата петролна компания в света Saudi Aramco е в подготвеност за листване на борсата през втората половина на 2018 година Първичното обществено предложение на акции на държавната компания зависи от окончателното решение на държавното управление в Саудитска Арабия, което би трябвало да бъде взето до няколко месеца. Това удостовери изпълнителният шеф на енергийната група Амин Насер, оповестява Reuters.

Вариантите

Очакванията на Saudi Aramco и на управляващите в Рияд са пазарът да я оцени на рекордните 2 трлн. $. Специалистите се притесняват, че това е съвсем невероятно, защото най-скъпо оценената обществена компания все още е софтуерният колос Apple, чиято пазарна оценка е към 830 милиарда $.

Насер разяснява на конференция в централата на петролния колос в арабския град Дахран, че кралството би трябвало да избере къде ще се търгуват акциите. Той изясни, че държавното управление обмисля дали в началото книжата да се продават само на локалните тържища. От Рияд се стремят да продадат 5% от енергийния колос, което е част от признатия проект за промени от престолонаследника на Саудитска Арабия принц Мохамед бин Салман - Vision 2030. Стратегията планува ликвидация на редица държавни предприятия и да се понижи зависимостта на страната от износа на нефт. Анализатори не изключват опцията повдигнатите обвинявания против членове на кралското семейство за корупция да отхвърлен част от вложителите.

Китай насочи предложение за пазаруване на 5% от арабската държавна компания през октомври 2017 година

Реакции

Намеренията на Saudi Aramco са привлекли все още вниманието на интернационалните фондови тържища в Лондон, Ню Йорк, Хонконг, Сингапур, Токио и Торонто, като след това президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп и английският министър председател Тереза Мей лобираха за листването.

Излизането на борсата на арабската компания ускори конкуренцията сред финансовите компании, които се стремят да управляват процедурата. Aramco е насочила вниманието си към авторитетни капиталови банки като Goldman Sachs, Citigroup, HSBC Holdings, JPMorgan и Morgan Stanley, настояват близки с тематиката.

Компанията обаче към момента не е разгласила финансови доклади за активността й, което прави сложна оценката й от вложителите. В момента те употребяват дневните й добиви, които са към 12.5 млн. барела, умножават по цената на петрола, и по този начин получават годишни доходи от над 300 милиарда $.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР