Изпълнителният директор на Регионалния Център на ЮНЕСКО Ирена Тодорова и

...
Изпълнителният директор на Регионалния Център на ЮНЕСКО Ирена Тодорова и
Коментари Харесай

Якоруда става партньор на ЮНЕСКО в опазването на културното наследство

Изпълнителният шеф на Регионалния Център на ЮНЕСКО Ирена Тодорова и кметът на община Якоруда Мехмед Вакльов подписаха Меморандум за съдействие с обща цел запазване на нематериалното културно завещание.

„ Опазването на културното завещание е изключително значима част от моята работа, тук има обичаи, които в никакъв случай не са прекъсвали и уповавам се дружно с Регионалния център на ЮНЕСКО да обединим старания и да разпространяваме културните благосъстояния в нашия район.

В Якоруда съществува необикновен дух на приемливост сред другите религии и общности, хората споделят културата си, пазят я дружно, честват дружно, изобщо – познават се. Тази среда би трябвало да се съхранява по всевъзможен начин, а работата ни с ЮНЕСКО единствено ще способства за това. Ще направя всичко допустимо развиването на общината да премине и през развиването на културния туризъм, където локалните традиции и обичайна кухня се явяват привлекателен център за гостите на града “, сподели кметът Вакльов.

„ Благодаря на Община Якоруда и на господин Вакльов за гостоприемството, както и за напъните да съхранява идентичността на града, точно през опазването на нематериалното културно завещание “, сподели Тодорова, изпълнителен шеф на Регионален Център София – ЮНЕСКО.

Тя добави още, че точно младежите са основната връзка сред силата на обичаите и модерния свят, сред традициите и актуалния им прочит. Срещата се състоя по време на интернационален юношески продан по стратегия Еразъм, на който участваха 25 младежи от България, Румъния, Гърция, Сърбия и Северна Македония.

Община Якоруда даде опция на участниците да се потопят в живите обичаи на града, като станаха очевидци на обичаен якорудски бит „ Топене на белези “, на осъществяване на фолклорния отбор на Читалище „ Светлина – 1907″, пробваха и обичайна за района кухня.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР