Изпълнителният директор на платформата за туристически онлайн резервации и съвети

...
Изпълнителният директор на платформата за туристически онлайн резервации и съвети
Коментари Харесай

TripAdvisor обвини Google в злоупотреба с пазарно положение

Изпълнителният шеф на платформата за туристически онлайн резервации и препоръки TripAdvisor Стивън Койфер описа, че световният водач в интернет услугите Гугъл е злоупотребявал с доминантната си пазарна роля. По този метод търсачката е натискала надолу приходите на всички играчи в бранша на онлайн резервациите, добави Койфер в изявление за CNBC. Така уеб страниците за онлайн резервации стават първите представители на бизнеса, които намерено упрекват Гугъл в антипазарни дейности.

Както е известно тази седмица Министерството на правораздаването на Съединени американски щати и 11 американски щата стартираха дело против компанията-майка на Гугъл - Alphabet Inc., по обвиняване в нарушавания на антимонополното законодателство. Подобни обвинявания се приготвят и в Южна Корея и Европейски Съюз.

„ Считаме, че министерството подхваща вярна, въпреки и доста закъсняла стъпка. Гугъл употребява пазарната си позиция в интернет услугите, за сметка на всички останали бизнеси “, изясни Койфер.

През последните години търсачката започва няколко услуги в туристическия бранш, като Гугъл Flights и Гугъл Hotel Ads. Преди това TripAdvisor, Expedia и Booking бяха уеб страниците, които привличаха главния дял от онлайн резервациите. Но в случай че даден консуматор потърси хотел в Лондон или полет от Париж до София, то постоянно резултатите на услугите на Гугъл ще излязат най-отгоре, с което опцията останалите профилирани уеб сайтове да генерират визити мощно се лимитира. Това ги принуждава те да усилят разноските си за реклама, огромна част от които отиват точно при техния главен съперник.

Според Skift Research туристическите уеб сайтове са насочили 16 милиарда $ за реклама в Гугъл единствено през 2019 година Не единствено това, само че и новата обстановка с световната пандемия от ковид мощно удари приходите на цитираните нагоре три платформи. TripAdvisor има спад в цената на акциите си от 45% за последните 12 месеца, при Expedia понижението е 25%, а при Booking – „ единствено “ 9% за същия интервала.  
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР