Изпълнителният директор на Националния дарителски фонд „13 века България“ Слава

...
Изпълнителният директор на Националния дарителски фонд „13 века България“ Слава
Коментари Харесай

Река на толерантността’ 2020 - в галерията на Министерството на външните работи

Изпълнителният шеф на Националния дарителски фонд „ 13 века България “ Слава Иванова и шефът на Държавния културен институт към министъра на външните работи Снежана Йовева подписаха контракт за съдействие. Това стана на 8 ноември (петък) в зала „ Проф. Васил Геров “ в постройката на Дарителския фонд, оповестиха от пресцентъра на Министерството на културата.

Намерението на Слава Иванова и Снежана Йовева е двете им институции да работят взаимно за популяризирането на културно-историческото ни завещание в районен и европейски мащаб.

Първата копка на взаимното начинание е четвъртият Международен юношески фестивал „ Река на толерантността “ през 2020-а. Мястото на срещата е непроменено от първото му издание през 2010 година насам - Сарафската къща в Самоков. Организатор е НДФ „ 13 века България “. Идеята също е константна: на всеки две години надарени млади художници и фотографи от всички балкански страни да се срещат с културно-историческото ни завещание, след което да материализират усещанията си в графики, литографии, фотографии, видеоматериали.

Градът хазаин също не е определен инцидентно. От край време в него живеят етнически българи, евреи, турци, арменци, каракачани и роми, тъй че самоковското културно-историческо завещание е освен богато, само че и колоритно. Тъкмо по тази причина участниците във фестивала си имат и наложителен "образователен " маршрут: митрополитската черква „ Св. Успение Богородично”, девическия манастир „ Покров Богородичен”, Байракли джамия, Синагогата, Графичната база на българските художници, Регионалния исторически музей и Регионалната художествена изложба.

Първото издание на Международния арт фестивал (2010 г.) е проведено с финансовата поддръжка на Европейския обществен фонд и Оперативна стратегия „ Развитие на човешките ресурси”. През 2012 година огромният "виновник " за провеждането на фестивала е вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. А през 2014 година се организира под патронажа на ЮНЕСКО, в партньорство с община Самоков, Столичната община, Съюзът на българските художници и Професионалната техническа гимназия „ Никола Й. Вапцаров” в Самоков.

През 2014 година основаните произведения са показани в навечерието на Деня на Кърджали (21 октомври) във фоайето на локалния Театрално-музикален център. През 2016 година фестивал няма, само че празник има: творбите, дело на участниците в трите досегашни издания, се изложени в Трябва - в изложба „ Гъбенски”, която е част от възрожденския комплекс „ Калинчева къща”.

Съгласно подписаният през вчерашния ден контракт за съдействие, основаните през 2020 година произведения ще бъдат показани в изложба „ Мисията “ на Държавният културен институт към министъра на външните работи. Така двете институции ще поддържат младите гении от балканските страни, които посредством изкуството си непрестанно потвърждават по какъв начин трансграничния културен разговор способства за обединяването на хората към общи полезности.

Следващата "далечна " цел е уредниците на Международния юношески арт фестивал „ Река на толерантността “ да открият галерия в централата на ЮНЕСКО в Париж.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР