Изпълнителният директор на Националния борд по туризъм (НБТ) Поли Карастоянова

...
Изпълнителният директор на Националния борд по туризъм (НБТ) Поли Карастоянова
Коментари Харесай

Туристическият бранш иска от държавата програма за спасяване от ликвидация

Изпълнителният шеф на Националния ръб по туризъм (НБТ) Поли Карастоянова заяви, че браншът предлага министър председателят да образува народен стопански щаб, който от този миг да се ангажира с правенето на едногодишна стратегия за избавяне от разпродажба на двата най-засегнати от рецесията по отношение на ковид браншове - " туризъм " и " превоз ".

В него би трябвало да вземат участие всички министри с стопански ресори, включително - и финансовият министър.
От сектора упорстват в Народно събрание отрасловата комисия да свика изключително съвещание и да образува работен формат в подтекста на идното приемане на изключителното състояние в страната.

Ако това предложение бъде признато, то позволявам основаване на краткотрайно настоящо законодателство за интервала на изключителното състояние, и това би дало опция на комисията по икономическа политика и туризъм да придвижи някои от ограниченията, за които, съгласно бизнеса, се изисква законодателна смяна, изясни Карастоянова.
От сектора показаха подготвеност да дават своята експертиза, както и контакти на европейско и международно ниво.

Туристическият бизнес е в злополука и въпросът е явен - по какъв начин да бъде дефиниран работещ стопански проект за идващите 12 месеца, с цел да може на 13 март 2021 година туристическата промишленост в България да е запазила своята жизненост, съобщи Карастоянова и уточни, че в този интервал два туристически сезона са под огромен риск.

Браншови организации в туризма желаят страната да поеме разноските за обществени осигуровки, дължими от работодателите и служащите, по изплащаните от работодателите трудови хонорари, за период от 12 месеца, считано от първи април.
Друго искане е за безлихвено отсрочено заплащане на Данък добавена стойност за 12 месеца и на локален налог и такса боклук за същия период, считано от 1 април.

От сектора желаят обезпечаване на целеви финансов запас, който да е не по-малък от 200 млн. лв. посредством Българската банка за развиване за рефинансиране на заеми на туристическия бранш към банките. Браншът упорства за мораториум върху влизането в действие на измененията в Наредба Н-18 за 12 месеца, считано от 1 август 2020 година, като това искане се поддържа и от други сектори.

Те желаят още държавното управление да инициира финансов инструмент за подкрепяне на туристическия отрасъл посредством потребление на евросредства.
Представителите на сектора осведомиха по време на конференция, че по данни отпреди два дни има спад на продажбите на туристически услуги до 75 на 100, отменяне на над 90 на 100 от плануваните проведени събитийни прояви, съвсем 60 на 100 от компаниите в сектора ще са принудени да редуцират работни места, хотелиерският и ресторантьорският бранш регистрира спад в настоящите продажби над 70 на 100 и отменяне на резервации до 80%.

Тези данни са динамични, предизвестиха от сектора и акцентираха, че към днешна дата те ще са още по-катастрофални.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР