Изпълнителният директор на „Националната лотария” Димитър Ганев коментира в сутрешния

...
Изпълнителният директор на „Националната лотария” Димитър Ганев коментира в сутрешния
Коментари Харесай

Шефът на Национална лотария Димитър Ганев: Законът дава право да се избира по кой от двата алтернативни варианта да се плаща такса

Изпълнителният шеф на „ Националната лотария” Димитър Ганев разяснява в утринния блок на Нова телевизия „ Здравей, България “ измененията в Закона за хазарта, които са препоръчани от Валери Симеонов  Валери Симеонов Валери Симеонов е заместител министър-председател по икономическата и демографската политика до 16, водач на НФСБ и съпредседател на „ Обединените патриоти “. Според него в Закона за хазарта, член 30, алинея 3 има дефинирани два метода за заплащане на държавната такса и по този начин се дава право да се избира по кой от двата различни разновидността да се заплаща държавната такса.

Припомняме ви, че те гласят
лотариите да се управляват единствено от страната. Миналата седмица в коридорите на Народното събрание министърът на финансите Владислав Горанов заяви, че предлагането на Симеонов се поддържа от премиера Бойко Борисов и министъра на спорта Красен Кралев.

Борисов поддържа предлагането на Симеонов за промени в Закона за
хазарта

Предложението на Симеонов е за възбраната за осъществяване на лотарийни игри от частни компании. „ Редно е това да бъде държавен монопол, както е в доста страни от Европейски Съюз. Тогава е обезпечено, че част от облагите, ще отиват в състезателен тотализатор и за спортни цели. За здравето на нацията. Нещо, което сега не е реалност. Частните уредници на лотарийни игри нямат никакви отговорности по до момента настоящите сервилни за тях закони ", сподели още Симеонов.

Валери Симеонов: Търкането на билетчета е проказа

По думите му законопроектът ще даде доста сериозен подтик на спорта в България.

Втората концепция на Симеонов е продажбата на всевъзможни талони, билети и други средства за образуване на лотарийни игри да се прави единствено в лицензирани обекти. „ Желанието е да се ограничи всеобщата продажба на всички места ", посочи той.
Третото, което се включва в този законопроект е ограничаване на продажба на лотарийни билети, талони и впрочем в радиус по-малко от 300 метра от образователни заведения, детски градини, университети. „ Останалата част от закона регламентира стадиите, през които би трябвало да бъде осъществено прекратяването на лицензите на тези компании, които сега имат такива и гарантирането на изплащането на облагите ", изясни още Валери Симеонов  Валери Симеонов Валери Симеонов е заместител министър-председател по икономическата и демографската политика до 16.

Валери Симеонов: Предлагам възбрана за осъществяване на лотарийни игри от частни компании

В студиото на „ Здравей, България” изпълнителният шеф на „ Националната лотария” Димитър Ганев разяснява, че от това, което споделя Валери Симеонов  Валери Симеонов Валери Симеонов е заместител министър-председател по икономическата и демографската политика до 16 схваща само, че той няма никакви знания в материята. „ Което може би е обикновено. Той не е задължен да познава всеки бизнес в страната, само че може би непознаването на Конституцията е зле, защото правилата на Конституцията са за независимост на търговията, на бизнеса, на частната самодейност и възбрана на монополите. Изрично в Конституцията написа къде страната може да прави монопол и
хазартът не е в тази област.

Основният образец, който Валери Симеонов  Валери Симеонов Валери Симеонов е заместител министър-председател по икономическата и демографската политика до 16 дава се назовава Австрийска
лотария. Австрийска лотария... нейният притежател обаче е частна компания. Всеки може да отвори интернет и да го ревизира. Такава е обстановката и в Англия – частна компания, Италия – две частни компании, Гърция - частна компания, Турция - частна компания, американска компания одеве завоюва концесията. Знаете доста добре, че държавните неща не са изключително развити ", съобщи Ганев.

„ Преди една година ние спечелихме концесията в Молдова. Там има безспорен държавен монопол – страната оперира, само че посредством нас, ние сме концесионер и за 15 години имаме билети, спортни
залози и числови игри – на земята и в интернет”, заяви изпълнителният шеф на „ Националната лотария”.

„ Ние отделяме много средства, само че дано да разясняваме непосредствено. Тотото сега отделя пари за спорта, само че тотото имаше монопол в тези игри – 50, 60 години. 2011 година аз и екипа ми решаваме, че е забавно да се вършат билети. Проверяваме какво се случва в България, тъй като като деца си спомняме, че имаше едни чичковци, които влизаха в заведенията за хранене и продаваха билети – оказа се, че Държавната
лотария е банкрутирала, защото никой не си купува билети в нашата страна и лицензът е трансфериран на Българския противоречив тотализатор. Установяваме, че Българският състезателен тотализатор не прави нищо по развиване на този сегмент. Никой в България не знае какво е лотариен билет. Решаваме, че ще стартираме да се занимаваме с този бизнес. Лично съм опитвал да изяснявам и предлагам на разнообразни търговци по какъв начин да продават лотария и те споделяха тези хартийки никой няма да ви ги желае “, сподели Ганев.

„ Мога да ви дам един образец. Преди да се появим ние Тотото прави доходи на годишна база под 5 млн. лева от билети, а сега прави 50 млн. по моя неофициална информация. Тоест това е с помощта на това, че ние инвестирахме, с цел да научим хората какво е това, какъв е този артикул, да покажем хората, които печелят. Това е бизнес модел, който се основава на доверието. За да може той да работи, би трябвало всичко да бъде транспарантно и да бъде пред камерите. За задачата какво направихме – в границите на седем години подписахме контракт с най – огромната компания за произвеждане на билети. Билетите се създават в Америка, Канада и Англия “, описа той.

На въпрос може ли това да се вземе, Ганев отговори: „ Аз ще ви дам един доста елементарен образец, който е обвързван с вашия бизнес. Вие като нас зависите от лиценз. Ако ви вземат лиценза, спирате да излъчвате. Същото се отнася за нас. Българска национална телевизия се финансира с държавни пари, скъпа е, по тази причина дайте да спрем частните малките екрани и хората ще отидат да гледат Българска национална телевизия и рекламодателите ще финансират. Смятате ли, че ще отидат да гледат Българска национална телевизия или ще отидат в интернет? Няма. Ако на нас ни лишават лиценза и спре по този метод да се финансират тези игри, хората ще продължат да играят, хората ще продължат да употребяват артикул, за който никой не прави нищо за него, който Тотото, имайки монопола си 50 – 60 години не го е развило, а в същото време в Америка този бизнес пораства от 70 години, в Европа пораства от 50 години “.

Във връзка със сигнал от декември месец 2019 година за налозите и че бюджетът е пропуснал да събере към 250 млн. лева от частните
лотарии, тъй като те заплащат занижена такса, Димитър Ганев изясни: „ Данъци в хазарта няма. Има държавна такса и се дефинира по Закона за хазарта.

Васил Божков години наред заплаща по-ниски държавни такси и по този начин икономисва стотици милиони. Държавата мълчи. Докога?

В Закона за
хазарта, член 30, алинея 3 има дефинирани два метода за заплащане на държавната такса.

Единият – по-голяма основа, по-малка ставка, другият е по-малка основа, по-голяма ставка. Нашите адвокати и счетоводители, разглеждайки двата различни съгласно тях разновидността решиха, че с цел да можем да си позволим да изплащаме по–високи облаги на потребителите като % от облагата, е по-добре да изберем разновидността, съгласно който плащаме такса върху по-малка основа и да плащаме по-висока ставка.

Законът дава право да се избира и надлежно дава право на Комисията по
хазарта да извърши глоба на определения от нас способ. Тоест в нашите правила Комисията по хазарта утвърждава всякога. Ние имаме 50 билета. Във всеки един билет ясно и тъкмо Комисията по хазарта е определила, че ние плащаме такси и комисионни в размер на 20% направени залози и изплатени облаги. Има го за всеки съответен билет. Произнасяла се е Комисията по хазарта за всеки съответен билет. Работим по този начин от 5 години. В тези 5 години най-малко 6 или 7 пъти сме проверявани от всевъзможни институции “.

На въпрос по какъв начин се е стигнало тогава до изказванието, че едни 250 млн. лева е можело да са в бюджета, само че не са, Ганев отговори, че не желае да разяснява конкурентна компания, която има някакви конкурентни искания по отношение на наш сътрудник. „ Дори не мисля, че е по отношение на Лотарията, те имат към един от нашите съдружници някакви искания към него “.

„ Може ли да приказваме с съответни цифри? “, попита той и изясни: „ Национална
лотария “ е платила за предходната година държавна такса в размер на 70 млн. лева Тотото е платило 40. Говоря за такса плюс отчисленията за спорта. Говоря за такса плюс отчисленията за спорта. Ако тези 40 млн. влизаха в Министерството на спорта и с тях се вършат страхотни неща, за какво Валери Симеонов  Валери Симеонов Валери Симеонов е заместител министър-председател по икономическата и демографската политика до 16 и групата му народни представители не предложат нашите 70 млн. лева вместо да влизат в държавния бюджет, да влязат в Министерството на спорта и тогава всички спортни федерации могат да черпят от три пъти по-голям бюджет. Едно! Второ - общо с останалите налози „ Национална лотария “ за предходната година е платила 100 млн. лева Тези 100 млн. лева... „ Национална лотария “ не е освободена от Данък добавена стойност. Примерно плащайки за реклама, ние плащаме с Данък добавена стойност, само че защото не сме регистрирани по Данък добавена стойност, нашето Данък добавена стойност непосредствено влиза в държавния бюджет. Това са върху рекламата, върху комисионните, за безусловно всевъзможни разноски, които вършим Данък добавена стойност – то отива непосредствено в държавния бюджет. И аз в действителност не мога да схвана толкоз ли е богата страната, с цел да си разреши да загуби едни 100 млн. лева, които в Тотото е потвърдено, че няма. Няма да се върне Тотото в този пазар. И в действителност единствено и единствено... да се наруши Конституцията... Не ми се коства реалистично, не мога да схвана за какво се прави и какви са претекстовете “.

Относно това дали има връзка това с войните с някогашните съдружници, той изясни, че не може да прави връзка. „ Считаме, че не би трябвало да има. Държавата е обособен регулатор. Аз считам, че в България
хазарта е доста добре контролиран и доста добре проверяван и следен. От там нататък не смятам, че една смяна в закона ще докара до нещо по – положително. Само ще ви дам образец: В интернет България има 11 лиценза. Де факто това е един от може би най-конкурентните пазари в Европа на он лайн хазарта. Де факто, в случай че ние не работим... Мога да ви дам образец, че предходната година имаме по-малко доходи от предишни години, заради обстоятелството, че интернет се развива извънредно бързо. Не считаме по никакъв метод... Ще се наруши Конституцията “, сподели той.

„ Ние имаме лиценз за 10 години, имаме един 5-годишен и един 10 години и мисля, че от 10 – годишния остават 6 години. Де факто страната желае да ни приключи “, изясни изпълнителният шеф на „ Националната лотария”.

„ Ние считаме, че в България има много способени адвокати, които ще обяснят, че това ще бъде в нарушаване на Конституцията. Надяваме се да има някой, който ще сезира Конституционния съд. Ние към този момент сме сезирали Европейската комисия. Смятаме, че ще се намесят. Между другото чакаме от Световната лотарийна асоциация, на която сме член, от Европейската лотарийна асоциация и от нашите задгранични сътрудници също да ни поддържат, макар че ни е доста мъчно да разбираем какво считат да вършат в нашата страна. Такъв казус няма – един бизнес да е изработен частен и по-късно да се връща към държавен монопол, ние го назоваваме национализация. Защо? Защото ни вземат най – огромния актив. Най-големият актив и на нас и на Нова телевизия са нашите лицензи. Без тях ние не можем да работим “, сподели той.

„ Ако се търсят пари за спорта, ето им ги парите “, приключи Димитър Ганев, изпълнителен шеф на „ Националната лотария”.

„ Има ли метод тези 250 млн. лв. да се платят? - запитаха водещите на Народоосвободителна въстаническа армия. „ Не! " - изрично отговори Димитър Ганев.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР