Изпълнителният директор на Национална електрическа компания“ ЕАД Петър Илиев е

...
Изпълнителният директор на Национална електрическа компания“ ЕАД Петър Илиев е
Коментари Харесай

Шефът на НЕК Петър Илиев подаде оставка

Изпълнителният шеф на „ Национална електрическа компания “ ЕАД Петър Илиев е подал оставката си в деловодството на „ Български Енергиен Холдинг ” ЕАД . Това оповестиха от пресцентъра на енергийния холдинг.
Пред БНР Илиев е декларирал, че аргументите за отдръпването му са " персонални ".
Припомняме, че преди дни се развихри скандал по отношение на търг за продажба на електрическа енергия за 50 млн. лева при мощно ограничаващи условия, които свеждаха евентуалните купувачи до един и създаваха проблеми за останалите участници на свободния пазар на ток.
Сделката трябваше да се състои през днешния ден, на 19 юни, само че против нея се разгласи с отворено писмо Асоциацията на работодателските организации, която сплотява КРИБ, АИКБ, БСК и БТПП. Критики имаше и от страна на доста търговци на електрическа енергия.
Тогава Петър Илиев изясни пред Нова телевизия, че НЕК е изпитала усложнения поради измененията в Закона за енергетиката.
На въпроси, които трябваше да дадат отговор за какво се стигна до чувството за корупция и че всичко се прави " на мрачно ", той отговори: " Да, да, само че ние имаме доста чиновници ". " Не знам, не знам. Не ми е ясно ", добави шефът на НЕК.
Междувременно, от Българската стопанска камара (БСК) разпространиха информация по отношение на срещите на камарата с изпълнителната власт поради цените на тока на свободния пазар. В отчета на БСК се натъртва, че предлаганото от КЕВР „ нищожно “ повишаване на тока за бита т.е. контролирания пазар от 3,5% ще стане за сметка на наличието на АЕЦ Козлодуй на свободния пазар, което ще бъде понижено с 1,3 млн. мегавата. Изрично се прецизира и, че КЕВР дава референтна пазарна цена (за свободния пазар) за идната година от 89 лв. на мегаватчас, което ще усили задълженията на НЕК с 80 млн. лв..
Отделно има прогноза за едностранно преустановяване от страна на страната на контракта с една от американските централи - „ КонтурГлобал Марица Изток 3 “. И повода е, че в противоположен случай Европейска комисия ще третира контракта като „ непозволена държавна помощ “. Става въпрос за преференциалната цена за изкупуване на електрическа енергия по контракт, като цената е заложена, с цел да може централата да поддържа избрана мощ и да не стопира работа. Това щяло да докара до икономисване на 548 млн. лв. годишно, твърди БСК.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР