Изпълнителният директор на Национална електрическа компания“ ЕАД (НЕК) Петър Илиев

...
Изпълнителният директор на Национална електрическа компания“ ЕАД (НЕК) Петър Илиев
Коментари Харесай

Шефът на НЕК подаде оставка

Изпълнителният шеф на „ Национална електрическа компания “ ЕАД (НЕК) Петър Илиев е подал оставката си в деловодството на „ Български Енергиен Холдинг ” ЕАД (БЕХ). Това заяви " Факти ", базирайки се на пресслужбата на НЕК.

``
реклама

Петър Илиев се отдръпва след серия от кавги с представители на работодателските организации за непрекъснатото повишение на цената на електрическата енергия за свободния пазар.

Припомняме, че ръководителят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев съобщи, че пазарът на ток за бизнеса е манипулиран. " При подобен НЕК на нас не ни трябват врагове, не ни би трябвало конкуренция ", съобщи шефът на АИКБ. Тази позиция споделят още БСК, БТПП и КРИБ. Работодателите желаят освен оставката на управлението на Националната електрическа компания (НЕК), само че и преструктуриране на сдружението.

Работодателите даже изпратиха и отворено писмо по тематиката до министър-председателя Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев и министъра на енергетиката Теменужка Петкова. По проблема беше сезирана и прокуратурата.

А от КЕВР оповестиха, че ръководителят Иван Иванов е изискал подробна информация за подписаните покупко-продажби през този интервал във всички сегменти на борсовата търговия от изпълнителния шеф на Българската самостоятелна енергийна борса ЕАД (БНЕБ) Константин Константинов.

НЕК има отговорности да обезпечава ток за контролирания пазар и битовите консуматори, а не да дава спомагателни количества на свободния пазар, сподели той в отговор на обвиняванията на работодателските организации, че компанията не е предоставила спомагателни количества и цените на тока на борсата са скочили.

Така отговори на обвиняванията Петър Илиев.

" Пускането на спомагателни количества от " Марица-изток 1 " и " Марица-изток З " ще докара до забележителна вреда на НЕК, защото тези разноски няма да бъдат покрити от Фонда за енергийна сигурност. Ако осигуряваме спомагателни количества от язовири, без да съблюдаваме всички други неща, има заплаха да застрашим снабдяването с вода и да източим язовирите в България ", напомни още някогашният изпълнителен шеф на енергийния монополист.

Петър Илиев беше безапелационен, че няма да допусне токът за бита да нарастне поради НЕК.

Петър Илиев е приключил Техническия университет в столицата със компетентност " Топло и нуклеарна енергетика ". Работил е в " Топлофикация - София " близо 25 години, като е почнал от най-ниските равнища и е стигнал до заместник-директор. Бил е енергетик и основен инженер в Топлоелектрическа централа " Земляне ", заместник-директор в клон " Люлин " и в " Булгартрансгаз ". След това дълго време работи и системата на НЕК на разнообразни управителни длъжности.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР