Изпълнителният директор на минната компания инж. Делчо Николов описа рецептата

...
Изпълнителният директор на минната компания инж. Делчо Николов описа рецептата
Коментари Харесай

Младите да живеят и работят в Панагюрище - кауза на Асарел Медет

Изпълнителният шеф на минната компания инж. Делчо Николов разказа рецептата за триумф на сдружението - вложения в нова техника и технологии плюс екип от амбициозни хора и експерти

Инвестиции в нова техника и технологии плюс екип от млади и амбициозни хора и експерти. Това е рецептата за триумф на “Асарел-Медет ” АД, която подсигурява дълготрайното стабилно развиване на компанията и благосъстоянието на община Панагюрище.

Журналисти от районни и национални медии посетиха сдружението преди дни. Визитата им бе част от програмата на двудневен семинар на тематика “Социално-икономическо развиване на община Панагюрище и вероятности за развиване на младежите ”, проведен от “Асарел-Медет ” АД в хотел &спа “Каменград ”.

Личен гид на представителите на медиите беше изпълнителният шеф на минната компания инж. Делчо Николов. Той срещна публицистите с историята и вероятностите за развиване на сдружението.

“Малко са такива предприятия като нашето, тъй като в Европа единствено ние и шведската “Айтик ” преработваме руда с доста ниско наличие на мед - едвам 0,27%. Без медта актуалният свят ще е напълно друг, тъй като

без мед няма

електрически автомобили,

няма мобилни

телефони, няма

компютри

Медта е в основата на всички технологии на бъдещето и на четвъртата индустриална гражданска война ”, сподели инж. Делчо Николов. “Радвам се, че ни гостувате в Панагюрище, с цел да видите сами по какъв начин в една община с обичаи в рудодобива се развива и земеделие, биопроизводство, туризъм, оптично произвеждане. От 1999 година до момента сме вложили над 1,2 милиарда лв. за рационализация на производството, нови технологии, безвредни условия на труд, екологични планове и повишение на квалификацията на работещите. Само

за тази година

сме възнамерявали

150 млн. лв.

вложения

за рационализация на обогатителната фабрика и други инфраструктурни планове. Всяка нова техника или технология, която излиза на пазара, ние я купуваме на момента, тъй като единствено по този начин можем да имаме дейно произвеждане ”, изясни инж. Николов. Той разведе публицистите из двете фирмени експозиции на “Асарел-Медет ” и ги срещна с 54-годишната история на сдружението.

“Навремето беше доста мъчно да се работи с тези машини. Беше студено и некомфортно ”, върна лентата изпълнителният шеф на “Асарел-Медет ”, чиято професионална биография стартира от Минно-обогатителния комбинат край Панагюрски колонии.

“Сега сътрудниците, които работят с машините в рудника, имат цялостен комфорт, кабините им са климатизирани. Багерите, които работят в рудник “Асарел ”, са електрифицирани, рудата и откривката се извозват с две циклично-поточни софтуерни линии. Благодарение на това реализираме по-ниска себестойност на продукцията и важен екологичен резултат. Гордеем се с нашите резултати, тъй като

30% от

работещите

в община

Панагюрище

са част от

нашия екип,

а 70% от локалните налози и такси, които постъпват в общинската хазна, се обезпечават от “Асарел-Медет ” АД. Сътрудничеството ни с община Панагюрище е доста градивно, взаимно сме осъществили обществени планове за над 150 млн. лв.. Подкрепяме и всички значими начинания в общината – международно по фойерверки, фестивали, концерти. Всички тези наши триумфи обаче не ни успокояват и ще продължаваме и отсега нататък да работим настойчиво за нашата идея – младежите от общината да се осъществят професионално и житейски в родното си място ”, сподели инж. Делчо Николов.

Представителите на медиите посетиха диспечерната на рудник “Асарел ”, където видяха в деяние автоматизираната система за ръководство на рудничния превоз и си взеха руден пример за спомен от геоложката колекция.

След това публицистите се срещнаха с работата на първата за България и най-модерна в Европа апаратура за екстракция и електролиза на катодна мед от руднични води и посетиха две от трите пречиствателни станции на “Асарел-Медет ”.

Инж. Делчо Николов сподели на публицистите фирмените експозиции на “Асарел-Медет ” и ги срещна с 54-годишната история на сдружението.

Представителите на медиите посетиха диспечерната на рудник “Асарел ”, където видяха в деяние автоматизираната система за ръководство на рудничния превоз и си взеха руден пример за спомен от геоложката колекция.

Цели фамилии избират града поради МБАЛ “Уни Хоспитал ”

Журналистите разгледаха модерната болница.

Повече млади фамилии с дребни деца са се заселили през 2017 година от други градове в Панагюрище, в сравнение с са го напуснали. Любопитната наклонност разказа Петър Ганев – старши анализатор от Института по пазарна стопанска система, в отчет за социално-икономическото развиване на общината. Една от аргументите за това е инвестицията на “Асарел-Медет ” в рационализация на МБАЛ “Уни Хоспитал ”.

“Като цяло Панагюрище е измежду градовете, които също не остават незасегнати от демографския проблем - понижена раждаемост и застаряване на популацията ” - изясни Петър Ганев. - “В същото време обаче механичният спад, който регистрира какъв брой хора се заселват и какъв брой се изселват от обещано обитаемо място и който е главната причина за обезлюдяването на някои региони, в Панагюрище доста се забавя последните години. Тенденцията е изключително забележима след 2015 година, когато беше осъществена модернизацията на МБАЛ “Уни хоспитал ”.

В отчета на Института за пазарна стопанска система е регистрирана и друга позитивна смяна. “Традиционно Панагюрище губи хора, които отиват в Пловдив, Пазарджик и София, както и в чужбина. И до момента в който отливът на хора към Пловдив се резервира, за последните 3 години придвижването към Пазарджик към този момент е нулево, а във връзка с столицата през 2017 година Панагюрище е “спечелило ” хора – повече са пристигнали от София в Панагюрище, в сравнение с противоположното ”, посочи Петър Ганев.

Инвестицията на “Асарел-Медет ” АД в МБАЛ “Уни Хоспитал ” за над 120 млн. лв. е главната причина и за усъвършенстваното качество на опазването на здравето в общината. В момента един доктор се пада на приблизително 120 поданици в Панагюрище, или двойно по-малко от междинното за страната. На този декор приблизително за област Пазарджик един доктор се грижи за близо 300 души, което е доста по-неблагоприятен индикатор. По данни на ИПИ личният състав в болничното заведение, която е била пред закриване преди публично-частното партньорство, се е нараснал с повече от два пъти сред 2015 година и 2017 година и към този момент доближава 707 души. Двойно повече са и леглата в многопрофилната болница.

“Модернизацията на “Уни Хоспитал ” е доказателство по какъв начин един стратегически вложител като “Асарел-Медет ” може да промени образа на цялостен един общински бранш като опазването на здравето ”, разяснява Петър Ганев.

9 възпитаници от първия випуск с дуално образование стартират работа в минната компания

Девет възпитаници от първия випуск с дуално образование на Професионалната гимназия по индустриални технологии, мениджмънт и туризъм в Панагюрище ще стартират работа в “Асарел-Медет ” АД от 1 август, заяви Нели Мърхова – изпълняващ длъжността шеф “Човешки запаси ” в сдружението.

“Може единствено да се гордеем, че 86 възпитаници се образоват в паралелки с минни специалности на професионалната гимназия, като в тази цифра не включваме децата, които ще стартират наесен ”, сподели Мърхова. Втора поредна година след старта на плана за дуално професионално обучение през 2014 година в професионалната гимназия е налице мощна конкуренция измежду претендентите за специалността “Минна електромеханика ”, като за тази паралелка е регистриран и максимален интерес по време на тазгодишната акция за банкет след 7 клас.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР