Изпълнителният директор на Microsoft Сатя Надела успя да преобрази компанията

...
Изпълнителният директор на Microsoft Сатя Надела успя да преобрази компанията
Коментари Харесай

Акциите на Microsoft с нов рекорд след поръчката от Пентагона за 10 млрд. долара

Изпълнителният шеф на Microsoft Сатя Надела съумя да преобрази компанията

Акциите на американския колос Microsoft нарастнаха рекордно в понеделник, откакто компанията завоюва поръчка от Пентагона за 10 милиарда $ за доставка на облачни услуги в края на предходната седмица. Тя надделя конкуренцията на пазарния водач Amazon, която евентуално ще оспорва решението на Министерството на защитата. Заради доста по-големия дял компанията на Джеф Безос беше считана любимец, а и към този момент е изпълнявала такива услуги за Централно разузнавателно управление на САЩ.

Проектът

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Поръчката на американското министерство на защитата е част от плана JEDI (Общ план за защитна инфраструктура, само че и игра на думи с джедаите от Star Wars). Става дума за необятен набор услуги - от запазване до обработка на информация, работа с изкуствен интелект и машинно самообразование, налични в облака - и ангажимент за 10 години. Пробивът е голям за компания, която съумя да се върне измежду международните водачи с прехода си от програмен продукт и устройства към услуги, отбелязва Bloomberg.

Съмнения

Огромният контракт обаче е и мотив за подозрения. Според книга, отдадена на времето на някогашния министър на защитата Джеймс Матис в Пентагона, поръчката не е била почтено извоювана. Писателят Гай Снодграс, създател на " Holding the Line: Inside Trump’s Pentagon with Secretary Mattis ", написа, че президентът Доналд Тръмп е поискал от конкуренцията да бъде изключена Amazon, която е най-големият американски снабдител на облачни услуги и любимец за сходен вид поръчки.

Самият Тръмп е коментирал поръчката обществено. През юли той разгласи, че " преглежда контракта ", откакто компании са създали недоволства във връзка с изискванията и процеса на наддаване. Според Пентагона изборът е осъществен в сходство с всички нужни закони и регулации.

Съмненията идват и от неприятните връзки сред президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп и изпълнителния шеф и създател на Amazon Джеф Безос. Безос е притежател на Washington Post, мощно сериозно към Тръмп издание, което съгласно американския президент не е обективно.

Освен това проблем за Microsoft може да е и митингът на чиновниците против контракта. Част от тях към този момент обществено обявиха, че компанията способства за смъртоносната мощност на американското министерство на защитата и единствено способства за задълбочаването на спорове. Компанията обаче упорства, че ще продължи да работи с държавното управление и с армията, а чиновници могат да изискат да работят за други планове. Заради гнева на хиляди чиновници Гугъл преди време се отхвърли от план, обвързван с изкуствен интелект, който трябваше да реализира за Пентагона.

Борсов резултат

Акциите на Microsoft се покачиха в понеделник с близо 2.5% до 144.19 $, което прави оценка компанията на рекордните 1.1 трлн. $. Според Даниел Айвс, анализатор за Wedbush Securities, случилото се " трансформира парадигмата ", защото " ще промени борбата за облачните технологии за идващото десетилетие ". " Шок е за Amazon и (Джеф) Безос да изгубят ", само че за Microsoft е " нова епоха в растежа в облачния (бизнес), " счита той.

Победата на Microsoft има по-голям резултат за компанията, в сравнение с същият контракт, извоюван от Amazon за компанията на Джеф Безос. Причината е, че въпреки Microsoft да не разгласява точните доходи от своята облачна услуга Azure, анализаторите на бранша одобряват, че те са доста по-ниски, в сравнение с тези на Amazon. През последното тримесечие Amazon регистрира 9 милиарда $ доходи от своето облачно звено Amazon Web Services (AWS).

В петък представител на Amazon разяснява пред CNBC, че е сюрпризиран от успеха на Microsoft във връзка с контракта. " AWS е очевидният водач в облачните услуги и детайлното разглеждане на офертите ни води към друго умозаключение. Продължаваме да работим в областта на цифровото полесражение, където има все по-голяма потребност от сигурност, успеваемост, устойчивост и мащабируемост на ресурсите. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР