Изпълнителният директор на Международният валутен фонд Кристин Лагард се присъедини

...
Изпълнителният директор на Международният валутен фонд Кристин Лагард се присъедини
Коментари Харесай

Лагард призова Германия да развърже кесията

Изпълнителният шеф на Международният валутен фонд Кристин Лагард се причисли към апелите, отправяни към Германия, да влага повече в бъдещия стопански напредък. Дори това да става с цената на разхлабване на хубавичко бюджетна дисциплинираност на страната.

" Берлин би трябвало да харчи бюджетни си остатъци, с цел да влага повече в публичната инфраструктура, като пътища, железопътни линии и цифрова инфраструктура ", написа Лагард в сряда вечерта в своя блог, оповестява организация AFP.

Тези препоръки на Лагард излизат преди конференция във Франкфурт в четвъртък, чийто взаимни домакини са МВФ и Бундесбанк и на която ще участват водещи икономисти и политици от цяла Европа.

Правителствата, ръководени от консерваторите на канцлера Ангела Меркел, обаче водят политика, изповядваща изплащането на остарели задължения и отбягване на основаването на нови. Поддръжниците на сходна теза настояват, че Германия би трябвало да сложи в ред своята финансова къща, с цел да съблюдава разпоредбите на Европейски Съюз. А и с цел да се приготви за наближаващия демографски преход, който ще докара до трансформиране на стопанската система на страната, когато родените по време на следвоенния така наречен " бейби взрив " излязат в пенсия.

Според Лагард обаче, увеличението на вложенията в сегашния миг може да значи по-висок стопански напредък в дълготраен проект, който ще усъвършенства просперитета и ще помогне да се компенсират разноските, свързани със застаряващото общество.

" Ние също по този начин бихме посъветвали държавното управление да изразходва повече средства за промени, които да оказват помощ на дамите да се върнат на работа, като да вземем за пример отварянето на повече детски градини и на детски центрове, както и основаване на стратегии за образование на бежанци ", добавя шефът на МВФ, представен от bnr.bg.

Лагард прави и други оферти, включващи повишение на заплатите, с цел да се подкрепи усилването на инфлацията в границите на еврозоната и намирането на пътища за понижаване на големия търговски остатък на Германия.

През последните години сходни апели към ръководещите в Берлин биваха отправяни както от МВФ, по този начин и от редица немски съдружници и търговски сътрудници в чужбина, изключително от страна на Франция.

Съветът на Лагард обаче срещна много студен банкет от президентът на Бундесбанк - Йенс Вайдман. Той съобщи, че Германия би трябвало да резервира безвреден марж на съществуващите фискални правила (за дълга и дефицита) в отговор на задаващите се демографски провокации.

Вайдман пази тезата, че вложенията и другите ограничения за стимулиране на капацитета за стопански напредък изискват смяна на обществените разноски от потреблението към вложенията, а не увеличение на самите разноски.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР