Изпълнителният директор на Международната агенция по енергетика (МАЕ) Фатих Байрол

...
Изпълнителният директор на Международната агенция по енергетика (МАЕ) Фатих Байрол
Коментари Харесай

Русия е виновна за кризата, смятат от Международната агенция по енергетика

Изпълнителният шеф на Международната организация по енергетика (МАЕ) Фатих Байрол упрекна Русия за рецесията, подбудена от дефицита на природен газ в Европа. По негови думи високите цени на газа, както и дефицитът на ресурси на континента се дължи най-много на съветския снабдител Газпром, съобщи

Енергийната рецесия в Европа се утежнява доста от края на предходната година насам. През декември цените на тока и газа доближиха рекордни равнища в целия Европейски съюз. Запасите на природен газ към този момент са към 50 % от потенциала, като общоприетоо по това време на годината процентът е към 70. По думите на Байрол Русия би могла да изпрати до една трета повече газ през съществуващите газопроводи. Според него фактът, че се доставя по-малко газ, би могъл да е обвързван и с " обтегнатите геополитически връзки с Украйна ".

Докато други снабдители на газ са нараснали количествата на доставките, Газпром е понижил своите с 25 % през последната четвъртина на 2021 спрямо количествата през предходната година, споделя Байрол. Руският президент Владимир Путин от своя страна твърди, че Газпром е извършил отговорностите си по контракт. Според него високите цени се дължат на решения от страна на Европа, които водят до променливи краткосрочни пазарни цени. Високите цени се отразиха и на България, откакто при започване на годината КЕВР взе решение за повишение на цената на природния газ с 30% от 1 януари. Това докара до напрежение сред държавното управление и управлението на комисията.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР