Изпълнителният директор на Изпълнителна агенция Автомобилна администрация (ИААА) Красимир Сребров

...
Изпълнителният директор на Изпълнителна агенция Автомобилна администрация (ИААА) Красимир Сребров
Коментари Харесай

Скандално: Задължиха служителите на ДАИ да мълчат за далавери

Изпълнителният шеф на Изпълнителна организация " Автомобилна администрация " (ИААА) Красимир Сребров е задължил чиновниците във ведомството да попълнят извънредно скандална декларация за конфиденциалност, научи OFFNews.

Според чиновници в някогашната ДАИ това е опит да се запуши устата им, с цел да не се изнася каквато и да е информация за корупционните схеми в службата, която е на послушание на транспортния министър Ивайло Московски. 

Заповедта на Сребров е от 12 февруари 2018 година с номер 11-01-1353 задължава всички чиновници в ИААА да попълнят декларациите, че ще мълчат за протичащото се във ведомството в 7-дневен период от датата на заповедта. Тези, които са в отпуска, би трябвало да го сторят незабавно откакто се върнат на работа.

Самите заявления са извънредно скандални. В тях е записано, че " конфиденциална информация е всяка информация, обстоятелства, данни и всички други въпроси, за които получа сведения директно или индиректно вследствие на моята работа в Изпълнителна организация " Автомобилна администрация ".

Според друго определение " конфиденциални документи са всички чернови и истински документи, подготвителна информация и други материали с информацията, съдържаща се в тях, до която имам достъп директно или индиректно вследствие на работата ми в Агенцията. "

Към този текст е вкарано и още по-абсурдно обвързване, съгласно което всички мемоари или бележки, направени на работното място, се смятат също за " конфиденциални документи ".

В декларациите категорично е записано и че чиновниците на ИААА нямат право да разгласяват каквато и да е информация от ведомството " посредством средствата за всеобщо осведомление, печатните издания или Интернет ".

Служителите на агенцията обаче обилно получават правото да споделят информация единствено с " управителните чиновници на ИААА ".

Според различен текст от декларацията ако чиновниците на ДАИ не са удовлетворени от работата на шефовете си, би трябвало да се оплачат на точно на тези, от които не са удовлетворени и да не споделят на никого другиго.

Ето и съответния текст:

" Ако имам персонална незадоволеност от изискванията на труд, размера на възнаграждението ми, метода по който се оправям с директните си отговорности, технологията на работа, метода по който се ръководи Агенцията, ще наемам с това само способените ръководители в Агенцията и няма да наемам с това други чиновници, както и няма да сътворявам отрицателно отношение към Агенцията или други чиновници. "

Законотворческите бисери в заповедта на Сребров обаче не свършват дотук. Декларацията за конфиденциалност съдържа и текст, с който подписалите я чиновници на ИААА се ангажират в период от 10 години след овакантяване на ведомството да не разгласяват каквато и да е информация за работата във ведомството.

В документа е записано и че при нарушавания на поетите задължения, чиновниците ще носят дисциплинарна отговорност, което не е ясно по какъв начин ще стане за към този момент напусналите ведомството.

По мотив на скандалните заявления към този момент е подаден сигнал до отдел " Надзор на правда " във Върховна административна прокуратура от досегашният началник на ДАИ-София Кънчо Димитров. Той бе индивидът, който спомага за разкриването на огромна скица за продажба на шофьорски книжки, при която бяха задържани 12 от общо 16 инспектори, изпитващи кандидат-шофьори в столицата. За " премия " обаче Димитров бе освободен от работа, а чиновници с повдигнати обвинявания не престават да изпитват.

Според новия сигнал на отстранения герой с корупцията в ИААА декларациите за конфиденциалност са незаконосъобразни, че нарушават съществени човешки права и свободи, и съставляват опит за заплашване на чиновниците. Димитров твърди и че посредством тях се цели служителите във ведомството да не контактуват с публицисти и да се въздържат от подаване на сигнали до способените органи, в това число и прокуратурата за случаи, когато чиновник или чиновници преценяват, че е налице осъществено административно нарушаване от техни сътрудници или ръководители.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР