Изпълнителният директор на Интер Джузепе Марота предложи революционен начин за

...
Изпълнителният директор на Интер Джузепе Марота предложи революционен начин за
Коментари Харесай

Бос на Интер с идея: След 25 футболистите да струват 0 евро!

Изпълнителният шеф на Интер Джузепе Марота предложи революционен метод за реформиране на метода, по който се правят прехвърлянията във футбола. Според него най-добре би било след 25-ата си година всички покупко-продажби да се правят при цена от 0 евро.

Шефът на „ нерадзурите” показа концепцията си в изявление пред седмичното списание на „ Гадзета дело спорт” – „ СпортУийк”, като разкри и какъв брой доста се е трансформирал футбола от мига, в който той е станал част от него през 1977 година, до момента.

„ През 1978 трансферните централи бяха претърсвани от полицията, всичко замираше и трябваше държавното управление да се намесва. До този миг клубовете разменяха играчите като пощенски пратки, без да им дават право на избор по въпроса. Асоциацията на играчите заведе правосъдно дело и по този начин се появи закона, че играчът първо би трябвало да подпише контракта преди той да стане валиден”, описа 62-годишният италианец.

„ След това се появи правилото „ Босман”, с което се постанови, че състезател с изминал контракт може да напусне някогашния си клуб без да му дължи и цент. Така цялата обстановка се прекатурна. Сега сме на тъкмо противоположния полюс по отношение на този, на който стартирахме.”

„ Президентите също се трансформираха, фигурите на бизнес магнати изчезнаха. Клубовете в този момент се развиват според тактики за ръководство и прецизни правила за Финансов феърплей, което прави нещата още по-сложни.”

„ Освен това на процедура се лишихме от концепцията за играчи, които желаят да играят единствено за един клуб до края на кариерите си, защото колкото повече прехвърляния правиш, толкоз повече пари печелиш. Още един път това е тотално катурване на обстановката от 1977 година.”

„ По това време играчът биваше заставен да одобри това, което клубът желае, в този момент клубовете са принудени да се оправят с желанията на футболистите. И двете положения са радикални и надлежно неправилни.”

„ Решението би било да се дерегулира всичко и да цената на трансферните покупко-продажби да се сведе до 0, щом футболистът навърши 25 години. Той ще наподобява на артист, който е свободен да договаря за своята заплата при снимането на избран филм. Това ще понижи разноските по вложенията и релативно ще уравновеси финансите.”

„ Разбира се, това към момента работи повече за огромните клубове, само че в това време, в случай че продажбите вървят до 25-ата година, това ще е един тип отбрана за дребните клубове и ще ги възнаграждава за развиването на млади футболисти”, добави Марота.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР