Изпълнителният директор на Градус Ангел Ангелов е оптимист, че записването

...
Изпълнителният директор на Градус Ангел Ангелов е оптимист, че записването
Коментари Харесай

Как да хвана "Градус"-а на борсата

Изпълнителният шеф на " Градус " Ангел Ангелов е оптимист, че записването ще бъде изпълнено сполучливо

© Надежда Чипева
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Още по тематиката
Заявеният прелиминарен интерес за акции на " Градус " е за най-малко 65 млн. лева

По проект предлагането би трябвало да стартира на 18 юни на фондовата борса
1 юни 2018
" Градус " възнамерява да разпределя 90% от облагата си за дял

Производителят на птиче месо и яйца търси още един лост за покачване на инвеститорския интерес
10 май 2018
Градус за фондовата борса

Един от най-големите производители на пилешко ще прави IPO на БФБ
9 фев 2018 Да искаш да набереш над 100 млн. лева през фондовата борса в България по време на спад и тотална пазарна незаинтересованост (Sofix е на най-ниското си равнище от към година) е освен амбициозно, само че и самоуверено.

След броени дни производителят на пилешко месо, яйца и фуражи " Градус " ще се опита да направи това и да бие по този индикатор рекордьорът до момента Първа капиталова банка. Това с уточнението, че през 2007 година банката притегли 107 млн. лева напълно с нарастване на капитала. При " Градус " единствено половината от пуснатите акции са нови (IPO) и парите от тях ще влязат в касата на компанията, а останалите ще са от към този момент съществуващите и постъпленията ще отидат в досегашните акционери – братята Иван и Лука Ангелови, т.е. те ще монетизират част от собствеността. Ако се огледа безусловно – предлагането на ПИБ ще остане по-голямо, само че " Градус " може да стане водач по обща акумулирана сума.

Производителят на пилешко месо потегля по пътя на финансовия пазар с няколко послания и обещания, с които ще се бори за доверието на вложителите - производител номер едно на балканите по рандеман на бели меса, номер две при разплодните яйца в Европа, шеф на 1300 души, разпознаваеми марки, необятна капиталова стратегия и финансова непоклатимост – съвсем никакъв дълг, предстоящ двуцифрен напредък и обещания за високи дивиденти. Излизането на толкоз огромна компания от важен бранш за стопанската система е добра вест, въпреки сега настроенията да са надалеч от еуфорията преди повече от 10 години, когато взривът на пазара поглъщаше всичко, което се оферираше на борсата. Очакванията и на компанията, и на пазара обаче са позитивни и предварителните поръчки приказват за огромен интерес.

В подписката могат да вземат участие както огромни, по този начин и дребни вложители, като това става през всеки лицензиран капиталов медиатор. Подаването на поръчки може да става по мейл, телефон, в офис на медиатор в деня на предлагането, като изискването е клиентът да има задоволително пари по сметка. Разбира се, всеки, който за пръв път се допира до тази материя, взема решение дали да взе участие по персонална преценка, само че е значимо това да стане след консултация и разбора от експерт.

Офертата на " Градус "

Очаква се първичното предложение да стартира на 18 юни и да продължи два дни на IPO аукцион, който ще се употребява за пръв път и всеки ще може да подава лимитирани и пазарни поръчки, а в случай че има в допълнение количество, то ще се пусне втория ден. Компанията ще предложи 55.5 млн. акции при заложен ценови диапазон от 1.80 до 2.35 лева за акция (виж таблицата с параметрите). Поръчките ще се извършват по най-ниската цена, което е извънредно удобно за вложителите - по този начин, в случай че някой е подал оферта за 2.20 лева, само че има такива за 1.8 лева, би трябвало да се извърши поръчката на всички на по-ниската цена.

Ако ползата надвиши упованията, ще бъдат препоръчани в допълнение акции. Това значи, че при изкупуване на оптималния размер бумаги може да се набере запас до 146 млн. лева, от които половината ще постъпят в компанията, другите - в досегашните акционери. Пазарната капитализация при тези параметри би била сред 447 и 585 млн. лева, което ще направи " Градус " една от най-големите обществени компании. В момента водач по този индикатор е " Софарма " с 570 млн. лева

Първичното предложение ще е сполучливо, в случай че бъдат записани 36.11 млн. акции, и тъй като се пускат редом нови и остарели бумаги, те ще се записват в съответствие 50:50. Ако бъдат записани всички акции, свободно търгуемият размер ще е 20-25%, като процентът ще зависи и от това какъв брой нови вложители ще преминат границата над 5%.

Какъв ще е ползата

При показване на емисията пред вложителите от управлението и мениджърът по предлагането - ПФБК, повдигнаха малко завесата - съгласно тях има авансово деклариран подобен за най-малко 65 млн. лева Ангел Ангелов, изпълнителен шеф на " Градус ", сподели, че техните сътрудници в другите им бизнеси отвън групата - " Бисера олива " и лечебните заведения " Сити клиник ", също са показали интерес.

В капиталовите среди също са оптимисти макар слабото показване на фондовия пазар в последно време. Михаела Ранчинска, финансов анализатор в Разузнавателна служба на Великобритания, разяснява, че първичното обществено предложение на компанията е събитието, което всички локални вложители чакат сега. " През последните години българският финансов пазар страда от неналичието на огромни нови емитенти и по тази причина чакаме борсовият дебют на компания от подобен сан да бъде атрактивен освен за институционалните участници на пазара, само че и за по-широк кръг ритейл вложители ", сподели тя и добави, че размерът на компанията и размерът на самото предложение са фактори, които най-вероятно ще привлекат интереса и на някои задгранични институционални.

" Интересът ще бъде огромен и ще отговори на мащабите на предлагането. Компанията е забавна със своята активност и история, като чудесно дава отговор на търсенето на сходен актив от българските вложители с по-дълъг небосвод, които не търсят умозрителен инструмент. Разбира се, всеки вложител ще реши до каква степен цената дава отговор на упованията му. Не мисля, че пазарът възприема " Градус " като скъпа акция, и по-скоро желае да се убеди, че ще получава по-добри вести от предстоящото ", разяснява и Цветослав Цачев, основен капиталов съветник в " Елана трейдинг ".

Цачев счита, че слабият пазар през последните месеци се дължи ненапълно и на идното IPO, защото част от вложителите продават, с цел да освободят запас за акции на " Градус ". " Това сме го виждали постоянно при огромни предлагания, даже и единствено посредством нарастване на капитала на обществена компания. Всъщност българската борса през последните 10 години по-често се намира в обстановката през днешния ден - падащи ликвидност и цени. Сега не приказваме за преоценка на пазара и изчистване на неравновесия, тъй че за " Градус " предизвикването е да стигне до повече хора, които не обръщат внимание на БФБ. Те са подготвени да вложат спестяванията си в добра компания и атрактивна акция без значение от тренда на пазара. Затова чакам по-скоро положителна изненада за общественото предложение ", разяснява той.Разбира се, всеки, който не желае или не може да взе участие в самото IPO, може да направи това и след него – на вторичния пазар на борсата, където постоянно акцията намира своята равновесна цена.
Няколко модела за присъединяване

" Градус " е първата компания, която ще употребява опциите на IPO аукциона на фондовата борса с медиатора Първа финансова брокерска къща. Има няколко процедури за първично предложение в България

Смесен закрит аукцион/IPO аукцион - двата метода са сходни, като имат няколко етапи - оповестяване на дата на осъществяване с ценови диапазон, фаза на въвеждане на поръчките; установяване на цената и одобрение на поръчките. Подават се лимитирани и пазарни поръчки, като последните при " Градус " ще бъдат изпълнявани с преимущество, по тази причина и рекомендацията на ПФБК беше да се подават пазарни поръчки. И при двата аукциона вложителят може да види единствено своята оферта, само че не и непознатите. Донякъде изборът на IPO аукцион от компанията е връщане към ранните съвременни години на БФБ (след 2000 г.), когато се използваше смесеният закрит аукцион. Тук минусът е, че цената не всеки път е близка до действителната и тя по-късно се поправя от пазара. Положителното е, че при аукциона не се дава преимущество на избран вид вложители при алокирането на новите акции, което е добре за дребните вложители. Системата обаче дава опция на емитента да зададе най-малък размер за търговия и по този начин да ги ограничи. Този способ беше определен от компании като " Инвестор.БГ ", което беше първото в историята на борсата през 2004 година, " Уеб медия груп ", " Интерлоджик парцели " и други през тези години.

Бук билдинг е един от най-разпространените способи, като при него постоянно емитентът и мениджърът по емисията вършат авансово изследване измежду интереса на вложителите. На тази база може да дефинират минимална или ориентировъчна цена, след което стартира подаването на поръчките. Тук емитентът може по своя преценка да разпредели повече акции в интерес на избрани вложители - стратегически по отношение на дребни, което е един от минусите за последните. Методът разрешава да се одобрят поръчки на разнообразни цени. При взрива на обществените предлагания през 2007-2008 година избираният способ беше точно бук билдинг - ПИБ, КТБ, " Каолин ", " Девин ", " Сирма груп холдинг ".

Фиксирана цена - сходна е на бук билдинга, единствено че при този способ се дефинира закрепена цена, по която могат да запишат всички вложители. Обикновено при тази подписка се прави съразмерно систематизиране на новите акции сред подалите поръчки за записване вложители. Може да се приложи и диференцирано систематизиране по типове вложители. Този тип подписка преди години избра " Химимпорт ", а с него " Трейс груп холд " държи върха за максимален деклариран интерес - няколко милиарда, въпреки че търсеше единствено 21 млн. лева Това се дължеше на обстоятелството, че с цел да си подсигуряват присъединяване поради огромния интерес, вложителите задаваха доста по-голям размер мечтани количества, в сравнение с можеха да си разрешат, а и в някои регулаторни пропуски и недостатъци. Какво да се гледа при IPO

Има няколко основни съставния елемент, които би трябвало да се наблюдават при взимане на капиталово решение за покупка на акции, като ги представяме без рекламация за пълнота. Всичко за активността на компанията, упования, опасности и други са разказани в проспекта, който е над 250 страници.

Финансови коефициенти - цена/печалба (P/E) е един от значимите съставни елементи, който демонстрира на практика за какъв брой години ще се изплати една акция с настоящата облага, която осъществя компанията. Колкото по-висок е коефициентът, за толкоз по-надценена се счита акцията, и назад, само че има и специфики - компании или браншове, в които се чака сериозен растеж на облагата, може да оправдаят и по-високи стойности на индикатора. Към 21 май при " Градус " група P/E е 15.5. Добре е този индикатор да се съпоставя с компании от бранша и със самия пазар - да вземем за пример при Sofix е малко над 10, само че в подтекста на спад на пазара през последната повече от година. Друг коефициент е P/BV - цена/счетоводна стойност, и най-общо демонстрира дали пазарът прави оценка компания по-скъпо или по-евтино по отношение на цената на личния й капитал по доклад.

Прогнози за доходи и облага - значими са за растежа на компанията. За идващите години " Градус " възнамерява от 245 млн. лева през 2017 година те да надминат 300 млн. през 2022 година А маржът на облагата от нормална активност се чака да се повиши от 11% за 2017 година до 19% до 2022 година

Планирани вложения - компанията към този момент разгласи, че най-голямата инвестиция от набраните средства от IPO ще отиде за разплодните яйца (20 млн.), уголемение на продуктовата гама, нова порода пиле, хладилна база, придобивания на локални производители и марки.

Дивидентна политика - значима е, защото демонстрира какъв брой ще получи акционерът отвън възможната финансова облага от повишаването на акциите, която може да се окаже и загуба. " Градус " към този момент оповестиха, че са подготвени да разпределят 90% от облагата си на година, а в дивидентна рентабилност през идващите години значи сред 7 и 8% в оптимистичния вид.

Ликвидност - значима е, защото демонстрира опцията елементарно, бързо и на добра цена да се излезе от дадена компания. Заявката на " Градус " за свободно търгуем размер на книжата от 20-25% ще я направи един от водачите по този индикатор на БФБ - София. Ако доста от книжата бъдат изкупени от дълготрайни институционални вложители обаче, действително търгуваният дял може да се окаже и доста по-нисък.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР