Изпълнителният директор на Градус Ангел Ангелов е доволен от набрания

...
Изпълнителният директор на Градус Ангел Ангелов е доволен от набрания
Коментари Харесай

"Градус" премери борсовата температура

Изпълнителният шеф на " Градус " Ангел Ангелов е удовлетворен от набрания капитал

© Надежда Чипева Най-активни предстоящо са били пенсионните фондове, само че има и към 1000 самостоятелни вложителя.

Без огромни непознати вложители и повече листнати компании съживяването на финансовия пазар ще е мъчно.
Още по тематиката
Публичното предложение на " Градус " оправда упованията за триумф

Акции заблизо 80 млн. лева бяха записани в първия ден на предлагането
18 юни 2018
" Градус " набра 79 млн. лева в първия ден на IPO-то
18 юни 2018
Градус за фондовата борса

Един от най-големите производители на пилешко ще прави IPO на БФБ
9 фев 2018
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Сривът на акциите след 2008 година, неприятните образци в корпоративното ръководство, противоречивите регулатори и напускането на непознатите вложители направиха борсовия пазар в България извънредно неатрактивен за набиране на капитал, а едвам шепа компании се престрашиха да качат свои акции за последните 10 години. Тази седмица се случи смяна - производителят на пилешко месо и артикули " Градус " съумя да набере 81 млн. лева от пазара. Половината от тях влизат в компанията за вложения, а другите - в досегашните акционери, които се разделят с част от дяловете си - братята Иван и Лука Ангелови. Компанията имаше даже по-амбициозен проект - за към 100 млн. лева Въпреки по-малката сума притежателите и мениджмънтът правят оценка интервенцията като сполучлива, защото изцяло покрива капиталовите им планове. Излизането на компания от подобен мащаб на борсата (с доходи за 250 млн. лева и 40 млн. печалба), привлеченият запас и попадането й в топ 3 по капитализация с 440 млн. лева са добър сигнал за борсата. Но без еуфорията, че всички проблеми на финансовия пазар са решени.

Кой повярва

В нарастването на капитала на " Градус " се включиха общо над хиляда институционални и дребни вложители, които купиха акции в двата дни на предлагането в над 1400 покупко-продажби. Успехът зависеше от присъединяване на няколко огромни играча - български пенсионни фондове, без които предлагането нямаше да бъде сполучливо. Според данните на борсата от първия ден на предлагането, когато се реши ориста на IPO-то, няколко предложения са били основни - най-голямата е била за пакет от 10.8 млн. акции за 19.5 млн. лева, а втората - за 6.5 млн. бумаги на стойност 11.7 млн. лева

Пет пенсионносигурителни сдружения са купили от емисията акции, като това са главно огромните и с задгранични притежатели, сподели изследване на " Капитал ". Сред придобилите дял в " Градус " е и ПОД " ДСК - Родина ", чийто изпълнителен шеф Николай Марев изясни пред " Капитал " претекстовете за инвестицията: " Това е един добре спретнат бизнес, развивал се органично през годините и с положителни пазарни позиции, в бранш, който обезпечава прехраната на популацията. "

Радостна вест е включването на доста дребни вложители, което се дължи и на огромната телевизионна акция на " Градус " и известността на марката. Нещо, което не е правено до момента от нито една компания, претендент за борсата. Големият микс от вложители обезпечава свободно търгуем размер акции от към 18%, което е много положително равнище за локалния пазар, а и подсигурява ликвидност за вложителите.

Дребните акционери пък са доказателство, че доверието в пазара измежду най-чувствителната група от вложители към момента може да бъде върнато. При капиталови медиатори е имало запитвания за присъединяване от хора, които в никакъв случай преди този момент не са вложили на фондовата борса и са заявявали подготвеност да вложат до 2 хиляди лева в акции, описаха брокери. Доверие, което обаче би трябвало да бъде и целесъобразно от компанията. Изпълнителният й шеф Ангел Ангелов удостовери след предлагането пред " Капитал ", че компанията ще следва компактно заложените прогнози за напредък и обезпечаване на облага за плануваната дивидентна рентабилност. Вероятно следващата година акциите ще бъдат включени и в главния показател Sofix, което пък ще ги направи и обект за покупки от индексни фондове.

" Доволни сме от резултата от предлагането, което е най-голямото предложение от 10 години насам и потвърди, че положителните и огромни български компании могат да употребяват БФБ - София, като източник за финансиране на своя бизнес. Резултатите демонстрират, че се получи добър микс сред ритейл и институционални вложители, които повярваха в капацитета на акциите, което се надяваме да бъде причина за дейна вторична търговия с акциите ", разяснява Мартин Димитров от ПФБК, които бяха мениджъри на емисията.

Ефектът

Публичното предложение на " Градус " сподели, че пазарът е подготвен за нови емитенти, като очакванията са, че след хранителния холдинг и други ще опитат финансовия пазар. " Компанията ще е транспарантна за всеки, който прави бизнес с нея. Има и доста други български сдружения, които биха погледнали от този ъгъл към финансовия пазар, без значение дали след това ще се възползват от това да вземат нов заем, да употребяват факторинг или да се презентират пред евентуални сътрудници в чужбина. А с качеството на предлаганите акции ще пораства и броят на вложителите ", разяснява за " Капитал " Цветослав Цачев, основен капиталов съветник на " Елана трейдинг ".

" Публичният статут носи доста изгоди в връзките ни с сътрудници и клиенти ", прави оценка и Ангел Ангелов, който още веднъж уточни, че обезпечаването на запас не е било само водещата причина за излизане на борсата. Основателите на " Градус " изясняват, че странят от банковото кредитиране и избират да не обременяват компанията с задължения, с цел да е по-устойчива при рецесии, въпреки че това лимитира темпото на напредък в бранш, в който размахът е от огромно значение.

Капиталовият пазар има капацитет за банкет на нови емитенти и връщане на инвеститорското доверие. Без завръщането на непознатите играчи обаче това ще е доста мъчно. " Градус " да вземем за пример са създали показване на емисията в Талин, Естония, който се бори да е един от финансовите центрове в Северна Европа, употребен от скандинавските страни. Оттам има деклариран интерес от непознати вложители, които се чака да се включат след качването на акциите за вторична търговия, защото за доста от тях това е измежду изискванията и разпоредбите им за присъединяване.

" Компанията несъмнено имаше капацитет и за по-голям интерес, изключително от чужбина, само че пазарната среда у нас е извънредно сложна ", счита Цветослав Цачев. Според пазарни анализатори, в случай че беше се случило половин година по-рано, триумфът на предлагането можеше да е по-голям и IPO-то да се запише на 100%. Причината е, че през последните месеци борсата е в интервал на заспалост и вложителите са позагубили интерес към нея.

Анализатори за дебюта

Цветослав Цачев

Фотограф: Велко Ангелов Цветослав Цачев, основен капиталов съветник на " Елана трейдинг ":

Каква е оценката ви за IPO-то на " Градус "? Имаше ли капацитет то да притегли още повече пари от борсата?

- IPO-то би трябвало да се прави оценка като позитивно, въпреки и без аргументи за еуфория. Позитивният знак е, че компанията притегли солидни суми от пенсионните фондове, само че и съумя да получи над 1000 поръчки от самостоятелни вложители за дребни суми. Съотношението е 3 към 1. Компанията несъмнено имаше капацитет и за по-голям интерес, изключително от чужбина, само че пазарната среда у нас е извънредно сложна.

Какъв е капацитетът за напредък на акциите след качването им за вторична търговия на борсата?

Осъществяването на общественото предложение на минималната цена е добра вест за вложителите, тъй като те заплатиха по-малко за акциите. От друга страна, това значи, че няма презаписване и че акцията няма да скочи след старта на търговията. Дотогава има един месец, през който ще забележим вести за компанията. След това ще бъде оповестен и докладът за второто тримесечие, като с течение на годината ще разберем дали оптимистичните прогнози за резултатите ще станат факт. И надлежно ще има реакция на цената, само че последователно.

Ангел Рабаджийски

Фотограф: Надежда Чипева Ангел Рабаджийски, изпълнителен шеф на ФК " Карол ":

- Как оценявате резултата от IPO-то на " Градус "?

Това е триумф за фондовата борса, сподели, че локалният пазар е задоволително огромен за компания от този размер.

- Кое е най-големият триумф на тази емисия - размерът на капитала, който бе притеглен, броят на дребните акционери, които се включиха, или поддръжката, която пристигна от страна на пенсионните фондове?

Цялостният резултат от емисията като композиция на всичко изброено. Следва да се регистрира и позитивният резултат за пазара като цяло от масираната рекламна акция, която организира сдружението. Тя сподели на доста вложители, че има финансов пазар в България, и накара хората да погледнат на обществено търгуваните компании като различна форма за спестявания

- Ще бъде ли IPO-то катализатор и за други компании, които ще потърсят БФБ в идващите месеци? Колко и какви предлагания се обрисуват до края на тази година съгласно вас?

Искрено се надявам, че сполучливото предложение на " Градус " ще накара доста други непублични компании да погледна на БФБ с малко повече доверие. Размерът на IPO-то сподели, че има място и за огромни сдружения на нашия непретенциозен пазар. Надявам се да има и други предлагания до края на годината, както и други огромни сдружения, които да листнат свои акции за търговия на БФБ. Коя е новата обществена компания

" Градус " е сдружение от холдингов вид с дъщерни компании, профилирани в разнообразни посоки, затварящи индустриалния цикъл - произвеждане на разплодни яйца, люпилни, угояване на бройлери, фуражен цех, птицекланица, фабрика за обработка на месо. Основно активите са купувани от страната през 90-те години, само че са правени следващи вложения. По сметки на мениджмънта през последното десетилетие са реинвестирани 120 млн. лева от облагата, като последно в редицата е новоизграденото дружество за произвеждане на артикули от свинско месо, което отвори 2015 година и има огромен необработен потенциал. " Сметнахме, че в случай че би трябвало от нулата да се построи всичко това, милиард няма да стигне ", споделя изпълнителният шеф Ангел Ангелов. На процедура огромните вложители осигуриха запас, непосредствен по мярка до това, което притежателите на " Градус " дефинираха като нужда за вложения в растежа. Програмата им за идващите три години е в посоки, които по думите им са високомаржови и в които компанията има лидерски позиции. Освен в бизнеса с разплодни яйца, който е главно експортен, компанията ще вложи старания в натоварване на потенциала на фабриката си за салами посредством покупката на марки и предписания. Ще разчита на " Халал " документа, който отваря порти към пазарите с мюсюлманско население. Ще се залага на произведения в по-високия ценови сегмент, а измежду продуктите, които " Градус " следва да пусне, е хибрид жълто домашно пиле, постепенно отглеждано. Инвестицията в превоз и хладилни бази ще спомогне на компанията да купува от Испания месо, когато цените са ниски, и да усъвършенства по този метод разноските си. Фуражният цех ще продължи да работи главно за покриване на личните потребности в групата, като ще излиза да продава на свободния пазар единствено когато цените са високи. Засега главният експорт от него е на слънчоглед за Турция.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР