Изпълнителният директор на фондация За нашите деца Иванка Шалапатова е

...
Изпълнителният директор на фондация За нашите деца Иванка Шалапатова е
Коментари Харесай

Коя е Иванка Шалапатова, предложена за министър на труда и социалната политика

Изпълнителният шеф на фондация " За нашите деца " Иванка Шалапатова е номинацията на " Продължаваме промяната - Демократична България " и ГЕРБ за министър на труда и обществената политика в, който в понеделник (5 юни).

Тя има главно опит от неправителствения бранш, само че и малко институционален - като зам.-министър на труда и обществената политика в служебното държавно управление, назначено от президента Росен Плевневлиев с министър председател Марин Райков през 2013 година

Шалапатова не фигурираше в кабинета, който " Продължаваме промяната - Демократична България " разгласи на 2 май, че ще предложи, в случай че получи втория мандат. В него обществен министър бе Иван Кръстев, апетитен като предпочетен, тъй като е специалист. ГЕРБ се разгласи против номинацията му с аргумента, че е " последовател на Путин ". Кръстев е сниман на през 2019 година Той е и член на Българска социалистическа партия, която не застава на страната на Украйна във войната, която стартира Русия, а водачът Корнелия Нинова тогава коментара, че от партията не са разрешавали Кръстев да влезе в този проектокабинет.

През 1997 година Шалапатова стартира работа в английската благотворителна организация " Европейски детски концерн " като административен помощник, а година по-късно поема управлението на два екипа. През 2000 година след конкурс заема позицията изпълнителен шеф на английската организация, а след отдръпването й става началник на неправителствената организация, която наследява всички запаси от английските си създатели - Фондация " За нашите деца ". Тя поддържа уязвими български деца и техните фамилии.

На 17 март тази година Шалапатова афишира, че би трябвало да се отдръпне от работата си във фондацията, с цел да се презареди, като за задачата излиза в петмесечен креативен отпуск.

През 2018 година Шалапатова е заместник-председател в междуведомствената работна група за правене на план на Национална тактика за детето, а ръководител на работната група е тогавашният зам.-министър на образованието и сегашен народен представител от ГЕРБ Деница Сачева, след това обществен министър. Работата по разискването и приемането на тактиката спря през 2019 година. Срещу нея бяха проведени митинги с аргумент, че на обществените служащи се дават нови пълномощия да лишават деца. Социалното министерство отхвърли изказванията, като уточни, че са подправени вести и манипулативни внушения.

Шалапатова е някогашен вицепрезидент на Световната организация по приемна грижа и член на Борда на шефовете на мрежа от над 80 неправителствени организации, повлияли на основаването на Конвенцията на Организация на обединените нации за правата на детето Child Rights Connect в Женева.



В формалната й визитка написа още, че тя е магистър по българска и британска лингвистика със специализации във Англия, Германия и Унгария. През август 2020 година пази докторска степен по обществени науки с дисертация на тематика " Политиките на Европейски Съюз за обучение и грижа за деца в ранна възраст и използването им в България ". Има документ по организационно развиване от Международния обучителен и проучвателен център INTRAC в Оксфорд, Англия. Също по този начин има специализации по мениджърски умения и пълномощия в България. Омъжена, с две деца.

Запознайте се с още министри, препоръчани в кабинета " Денков - Габриел ":

 От месопреработването към политическата мелачка: кой е бъдещият министър на земеделието Кирил Вътев От месопреработването към политическата мелачка: кой е бъдещият министър на земеделието Кирил Вътев

 Момче от системата: кой е бъдещият министър на вътрешните работи Калин Стоянов Момче от системата: кой е бъдещият министър на вътрешните работи Калин Стоянов
Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР