Изпълнителният директор на фирма Кронос Инвестмънт Груп Георги Батаков отговори

...
Изпълнителният директор на фирма Кронос Инвестмънт Груп Георги Батаков отговори
Коментари Харесай

"Кронос инвестмънт груп" отговори мощно на атаката срещу фирмата и Йордан Лечков!

Изпълнителният шеф на компания " Кронос Инвестмънт Груп " Георги Батаков отговори на офанзивата, сътворена в електронна медия във връзка с Община Сливен.

" В публикациите се вършат внушения, че компания обвързвана с общинския консултант от ГЕРБ Димитър Батаков е „ взела участие в скица с общински парцел, ощетила града с повече от милион “. Развити без особена обосновка са и структури за противозаконен бизнес на търговски сдружения от икономическата група на „ КРОНОС ИНВЕСТМЪНТ ГРУП “ АД. Тълкуването на публикациите основава разбиране у четящия, че “БИЛД ИНВЕСТ” ЕАД е неизправна страна по приватизационен контракт от 2006год., както и че сдружението е нанесло вреди на Община Сливен ", написа господин Батаков в своята позиция.

Предполага се, че задачата на публикацията е да уязви и някогашния кмет на Сливен и сегашен вицепрезидент на БФС Йордан Лечков единствено няколко месеца преди конгреса за избор на ръководител на Футболната ни централа.

Публикуваме позицията на господин Батаков без редакторска интервенция.

ВЪЗРАЖЕНИЕ

От “КРОНОС ИНВЕСТМЪНТ ГРУП” АД гр.София, посредством изпълнителния шеф
Георги Димитров Батаков

Уважаеми публицисти,
Уважаема доктор Борова,
На 20.11.2017год. в уеб страницата offnews.bg бяха оповестени две публикации, озаглавени „ Как Община Сливен спести 950 000 лв. на консултант от ГЕРБ “ и „ След следствието на OFFNews: ДБГ желае комисия за първия Сливенгейт. “.
В публикациите се вършат внушения, че компания обвързвана с общинския консултант от ГЕРБ Димитър Батаков е „ взела участие в скица с общински парцел, ощетила града с повече от милион “. Развити без особена обосновка са и структури за противозаконен бизнес на търговски сдружения от икономическата група на „ КРОНОС ИНВЕСТМЪНТ ГРУП “ АД. Тълкуването на публикациите основава разбиране у четящия, че “БИЛД ИНВЕСТ” ЕАД е неизправна страна по приватизационен контракт от 2006год., както и че сдружението е нанесло вреди на Община Сливен.

Желаем преди всичко да отбележим, че изявленията от 20.11.2017год. не блестят с автентичност, а са не изключително първокласен вид на други медийни извършения. На 10.04.2010год. в бр.106 на националния всекидневник „ 24 часа” бе оповестена публикация на кореспондента на вестника в гр.Сливен, с коментар за повдигнати от Окръжна прокуратура обвинявания против тогавашния кмет на Община Сливен господин Йордан Лечков. В публикацията се цитираше изявление на Окръжния прокурор на гр.Сливен, че „ Едното обвиняване (повдигнато на тогавашния кмет на гр.Сливен) е по отношение на продажбата на битака в гр.Сливен, от което градът губи неустойки от контракта за 1 млн лева С решение на Общинския съвет мястото е продадено на „ Билдинвест” ЕАД при избрани условия с контракт да се построи нов пазар. Срокът е изминал, компанията не е изпълнила нищо по отговорностите си, не е потърсена неустойката.”.
Довеждаме до Вашето познание събитието, че инспекцията на Окръжна прокуратура Сливен извършена през 2010год. във връзка обявата във вестник „ 24 часа” приключи, без да бъде открито незаконно държание и без да бъдат повдигнати обвинявания против което и да е лице. Считаме, че прокуратурата в този случай е направила правилно проучване на казуса и е взела вярно решение, заради което за нас страницата бе затворена.

Въпреки всичко, за Ваша изясненост, желаем накратко да отбележим някои основни аспекти на приватизационния контракт и неговото осъществяване, които при демонстрация на нужната журналистическа и политическа етичност, Вие трябваше да откриете и отразите в публикациите.

Приватизацията на УПИ № ІІІ в кв.674 по Подробен устройствен план на гр.Сливен е осъществена въз основа на Решение № 908 на Общински съвет Сливен, признато на съвещание извършено на 30.03.2006год.. Със Заповед № РД-15-1680/16.10.2006год. на Кмета на Община Сливен, за спечелил състезанието за продажба на имот-частна общинска благосъстоятелност, представляващ УПИ № ІІІ в кв.674 с повърхност 9835 кв.м., предназначен за публично обслужване и атракцион по проекта на състезателен парк „ Юнак” в гр.Сливен, бе избран “БИЛД ИНВЕСТ” ЕАД. Продажната цена, на която сдружението завоюва търга бе 2 525 525 лева След възнаграждение на цялостния размер на продажната цена, бе подписан Договор за продажба на терен-частна общинска благосъстоятелност от 10.11.2006год.. В контракта за продажба залегнаха всички основни условия императивно заложени от Общински съвет Сливен в Решение № 908/30.03.2006год..
Никъде в контракта от 10.11.2006г. не е вписано, че закупеният от “БИЛД ИНВЕСТ” ЕАД терен следва за в бъдеще да бъде употребен за базар, както и няма регистриране, че “БИЛД ИНВЕСТ” ЕАД следва да извърши вложенията в закупения парцел за потребностите на пазар. Записът в контракта е друг, а точно, че Община Сливен следва да отреди за потребностите на базар за промишлени артикули различен собствен терен, в който “БИЛД ИНВЕСТ” ЕАД да извърши нужните мероприятия.
Чрез клаузата на т.4 от раздел ІV на контракта бе планувана наказателна клауза в размер на 950 000 лева, при несъблюдение на следните отговорности на купувача “БИЛД ИНВЕСТ” ЕАД:
А) При несъблюдение на задължението му по т.3 от Раздел ІІІ на контракта – при нарушение на възбраната за делене на терена на урегулирания аграрен парцел на по-малки за период от 10 години;
Б) При нарушаване на задължението му по т.1 от Раздел ІV от контракта – при нарушение периода за реализация на плана, който е петгодишен и
В) При нарушение на задължението по т.2 от Раздел ІV на контракта – при несъблюдение на задължението на купувача да построи за своя сметка инженерната инфраструктура, благоустройствените мероприятия и нужните обслужващи здания на непрекъснат пазар за промишлени артикули по показан от продавача план, след влизане в действие на заповедта на Кмета за изменение на Подробен устройствен план за квартала, в който е ситуиран терена, избран за преместването му.

Въпреки непрестанното ни гледище, едвам през месец юли 2008год., Община Сливен даде на “БИЛД ИНВЕСТ” ЕАД план за обект „ Постоянен пазар за промишлени стоки” в УПИ № VІ, в кв.690 по Подробен устройствен план на гр.Сливен, кв. „ Ново село”. Проектът предвиждаше създаване на махленски тръбопровод и улична канализация със сградни отклонения по ул. „ Стоян войвода”, както и обслужваща постройка (бани с тоалетни) в терена. Проектът бе координиран от Община Сливен въз основа на протокол № 30/18.07.2008год..
“БИЛД ИНВЕСТ” ЕАД добросъвестно извърши всички свои отговорности по показаният план, като със свои сили и средства построи нов базар, посредством създаване на обслужващата постройка, създаване на уличния тръбопровод и благоустрояването на терена. Инвестицията ни по създаване на новия пазар възлезе почти на 300 000 лева По този метод “БИЛД ИНВЕСТ” ЕАД извърши в цялостен размер договорно поетото обвързване за създаване на инженерната инфраструктура, благоустройствените мероприятия и обслужващи здания на непрекъснат пазар за промишлени артикули по показан от продавача план. Издадени бяха нужните позволения за прилагане на инфраструктурните градежи.
Като се е убеди в точното осъществяване на отговорностите по строителството, Общинска администрация Сливен на 03.11.2008год. одобри изпълнената от “БИЛД ИНВЕСТ” ЕАД работа, за което бе формиран Приемателен протокол, одобрен от Кмета на Община Сливен.
Изложеното открива, че изнесеното в публикациите оповестени в offnews.bg на 20.11.2017г., че купувачът “БИЛД ИНВЕСТ” ЕАД не е извършил задължението си да построи новия базар, заради което следва да заплати на Община Сливен наказателна клауза в размер на 950 000 лева е откровена лъжа и операция, като безпричинно ни компрометира.

Уведомяваме Ви също по този начин, че едвам на 20.11.2008год., т.е. две години след възнаграждение на продажната цена за парцела, Кмета на Община Сливен със Заповед № РД-15-1936/20.11.2008год. подреди на „ Общински пазари-Сливен” ЕООД освобождение на УПИ № ІІІ в кв.674 от разположените в него краткотрайни постройки. Считано от 01.12.2008год., “БИЛД ИНВЕСТ” ЕАД е във притежание на закупения през 2006год. терен. На процедура “БИЛД ИНВЕСТ” ЕАД закупи през 2006год. парцел, който нямаше опция да употребява, а използването остана за продавача Община Сливен в границите на две години, като през този интервал от време Община Сливен събираше от нашия парцел наем от трети лица - ползуватели, а в това време “БИЛД ИНВЕСТ” ЕАД правилно заплати налог здания и такса боклук в размер на над 100 000 лева, без да е ползувател на парцела, т.е. “БИЛД ИНВЕСТ” ЕАД заплащаше такса боклук за ползувателите на общинския пазар и по този метод облагодетелства Община Сливен с над 100 000 лева за този интервал от две години, а не и нанесе вреди. За същия интервал от две години, общинското сдружение „ Общински пазари-Сливен “ ЕООД отдаваше чартърен нашия личен терен на трети лица, като осъществя непозволено доход в размер на над 250 000 лева Тази сума от 250 000 лева съставлява директна загуба за “БИЛД ИНВЕСТ” ЕАД от забавата на общината да ни съобщи владението върху парцела.

“БИЛД ИНВЕСТ” ЕАД въпреки и да не беше владелец на продадения му от Община Сливен парцел, след 2006год. стартира реализация на капиталовите си планове, като ангажира съществени задгранични сътрудници, с които да построи в парцела огромен магазин с разгъната застроена повърхност от към 40 000 кв.м.. Бяха направени обилни разноски по правене на планова документи, бе учредено взаимно сдружение с задграничните вложители, което да осъществя плана. “БИЛД ИНВЕСТ” ЕАД блокира и спомагателен капитал в забележителен размер, за началната реализация на плана.
За страдание, защото Община Сливен не ни съобщи незабавно владението върху парцела, а изпадна в веселба, която продължи повече от две години, плана не можа да бъде осъществен в рационален период. Междувременно настъпи международната икономическа и финансова рецесия от 2008година, която изключително значимо засегна пазара на недвижими парцели и вложенията в такива. Ангажираните от нас задгранични сътрудници се отхвърлиха от реализация на плана в гр.Сливен, както апропо отхвърлиха да осъществят свои планове и в гр.Русе и в останалата част на страната и се изтеглиха от България. По този метод “БИЛД ИНВЕСТ” ЕАД не съумя да осъществя капиталовите си планове, като в това време загуби забележителен паричен запас по подготовка на неосъществения план. Тази загуба е разследване само от забавата на Община Сливен по предаване на владението върху парцела и последвалата неспособност плана да бъде осъществен в рационален период.

В умозаключение на всичко изложено нагоре - Няма каквито и да било в действителност и юридически учредения, Община Сливен да претендира неустойката по т.4 от раздел ІV на контракта за продажба от 10.11.2006год.. Ако въпреки всичко Община Сливен направи постъпка пред способния съд, ние заявяваме нашата подготвеност да установим редовността си по контракта, както и да установим забавата на продавача в лицето на Общински съвет Сливен за осъществяване на неговите отговорности, както и заявяваме нашата твърда убеденост, че подобен иск би бил безпочвен.
В този смисъл за нас са несъстоятелни изказванията, че сдружението не е изпълнила нищо по отговорностите си, а от своя страна Община Сливен е пропуснала да претендира договорната наказателна клауза, заради следните аргументи:
Нито в контракта за продажба, нито в конкурсната документи е закрепен период, който “БИЛД ИНВЕСТ” ЕАД да не е изпълнил;
Нашата упоритост докара до показване на план от страна на Община Сливен, който ние изпълнихме абсолютно, т.е. “БИЛД ИНВЕСТ” ЕАД е извършил в цялостен размер отговорностите си за създаване на инфраструктура и обслужващи здания на непрекъснат пазар за промишлени артикули, с което е изпълнено задължението по т.2 от Раздел ІV на договора;
Задължението на сдружението по т.1 от Раздел ІV от контракта доколкото не е изпълнено е разследване от забавата на Община Сливен да извърши своите отговорности по показване на планова документи за новия базар и по предаване на държането на парцела.
Задължението на сдружението по т.3 от Раздел ІІІ на контракта, за неразделяне на терена на УПИ на по-малки за период от 10 години, също е изпълнено и наказателна клауза на това съображение също не е дължима.

Уважаеми госпожи и господа, считаме, че актуалното ревю внася нужната цялост за изясняване на случая от фактическа и правна позиция. “БИЛД ИНВЕСТ” ЕАД със свои дейности или бездействия не е увредило общинския интерес, а в противен случай – то самото претърпя обилни имуществени вреди в размерите посочени нагоре. Даваме си сметка, че нашите изказвания подлежат на инспекция само от способния съд, само че досега, до който съдът не е сезиран с иск от страна на Община Сливен и този иск не е почетен, “БИЛД ИНВЕСТ” ЕАД е изправна страна по контракта от 10.11.2006год. и всички обвинявания към сдружението се явяват неоснователни и недоказани.

При състояние, че продължава да се развива и постанова изказванието с политически произход, че приватизационната договорка от 2006г. е подписана във щета на общинския и обществен интерес, ние заявяваме нашето предпочитание и единодушие, да предоставим назад собствеността върху този парцел на Община Сливен, против връщане на платената от нас продажната цена.

21.11.2017год. С почитание:
Гр.София (Георги Батаков)

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР