Изпълнителният директор на ДЗИ Коста Чолаков представя мобилното приложение, което

...
Изпълнителният директор на ДЗИ Коста Чолаков представя мобилното приложение, което
Коментари Харесай

Безплатно приложение помага при инциденти и издирване на изгубени в планината

Изпълнителният шеф на ДЗИ Коста Чолаков показва мобилното приложение, което е създадено в партньорство с Vivacom и е напълно в социална изгода

© Надежда Чипева Мобилно приложение за следене на туристи в планината, включващо и мини здравно досие на потребителя, създадоха застрахователната компания ДЗИ в партньорство с Vivacom. То е гратис и е основано в социална изгода. Засега E-SOS се конфигурира на телефони с операционна система Android, а до седмици ще е налично и за iOS. Приложението бе показано при откриването на лабораторията за нововъведения Surf Studio в Обединена българска банка, основана по сходство на други такива центрове, построени в системата на белгийската група KBC.

" В тази лаборатория събираме познания за бъдещето и се надявам, че доста от нововъведенията, които се родят в нея, ще влязат в живота ни като консуматори на банкови и застрахователни услуги ", сподели Петър Андронов, основен изпълнителен шеф на ОББ и кънтри управител на " KBC груп " в България.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък За помощ натиснете тук

E-SOS е приложение, което подкрепя животоспасяващи интервенции при произшествия, в това число при търсене на изгубени туристи в планината. През него може да се подава сигнал на избавителните екипи от телефон 112, в това число посредством шерване на локация. Позволява да се оповестява на Бърза помощ и съществена здравна информация за потърпевшото лице като кръвна група, алергии, употребявани лекарства. Приложението има за цел да подкрепя и издирването на изгубени туристи в планините, защото дава опция за следене на посоката на придвижване преди изгубването на връзка. Данните са авансово споделени от потребителя с стеснен кръг негови близки лица.

" Целта на приложението не е да прави облага, а да е в интерес на обществото, като предотвратява нежелани последици от произшествия ", сподели изпълнителният шеф на ДЗИ Коста Чолаков при представянето му пред публицисти. " То може да се употребява от клиенти на всички мобилни оператори и от клиентите на всички застрахователни компании ", добави Александър Добрев, основен изпълнителен шеф на Vivacom. Желанието на сътрудниците е E-SOS да набере колкото се може по-голяма известност и да се потвърди като публично потребен инструмент, спасяващ животи. Предвижда се в бъдеще здравното досие да се добавя с още информация, която да улеснява обслужването на потребителите.

Банкова лаборатория

Мобилното приложение бе показано при откриването на лабораторията за нововъведения Surf Studio в централата на ОББ в София. То се основава по сходство на други такива центрове, работещи в системата на белгийската група KBC, притежател на банката и застрахователя ДЗИ. Surf студиата са място, на което се раждат хрумвания и планове за възстановяване на обслужването на потребителите.

" Три са задачите, за които сътворяваме тази лаборатория: първо, да е място, на което хората могат да допрян без боязън технологиите, с цел да ревизират по какъв начин те биха могли да улеснят всекидневието им; да срещне бизнеса с IT експертите и да им помогне да заговорят на един език и трето, да послужи като ентусиазъм за общността, тъй като то е това, което кара хората да търсят познания ", сподели на откриването Кристоф де Мил от ОББ.

" Технологиите не трябва да бъдат възприемани като опасност. Те носят смяна и трагично ще трансформират живота ни, започвайки от специалностите ни и метода, по който мислим. Аз не знам дали след време няма да имаме наномедици, memory augmentation surgeons или vertical farmers. Но e значимо да имаме хора, които си задават въпроса по какъв начин нещо може да бъде усъвършенствано, а не толкоз коя е технологията, с която може да стане това ", добави Ерик Люц, основен управител " Иновации " в " КВС груп ", който дойде в България особено за откриването на българската лаборатория. Искаме хората да преодолеят страха от технологиите

Ерик Люц, основен управител " Иновации " в " КВС груп "

Фотограф: Надежда Чипева

Какъв е резултатът от Surf студиата на " KBC груп " в другите страни?

Това, което виждаме като непосреден резултат, е по какъв начин вършат технологиите близки до хората и ги карат да виждат в тях освен опасност, само че и опция. Все още хората изпитват някакъв боязън, което ги възпира да употребяват технологии, тъй че, идвайки в Surf Studio, те преодоляват това терзание и стартират да се замислят по какъв начин могат да употребяват технологията в работата си, в всекидневието си. Това оказва помощ за по-бързото нахлуване на технологиите.

Другият резултат е противоположната връзка с клиентите. Идвайки в студиото, те ни дават хрумвания по какъв начин да подобряваме обслужването. И третият резултат е просветителният - ние виждаме по какъв начин възпитаници и студенти се ентусиазират, докосвайки се до технологиите, и това ги кара да желаят да знаят повече. В това ние виждаме нашият принос към общността.

Има ли съответна иновация, която се е родила в такова Surf Studio?

В такава среща опитвам с разнообразни неща, да вземем за пример чат-ботове. Ние бяхме подготвени да работим със Siri и Alexa незабавно откакто гласовите асистенти се появиха на пазара. Разглеждаме опциите на блокчейн технологията. Не всичко от това, което преглеждаме в лабораторията, доближава до бизнеса. Имаме да вземем за пример случай с едно приложение, което посредством камерата на телефона разпознава подадения обект и незабавно дава информация кой създава съответното произведение. Но още не знаем какво приложение бихме могли да му дадем. По-важното е, че това подтиква изобретателно мислене, което спомага за разрешаването на бизнес задания.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР