Изпълнителният директор на Булпрос Ивайло Славов иска компанията му да

...
Изпълнителният директор на Булпрос Ивайло Славов иска компанията му да
Коментари Харесай

"Булпрос": Бурен растеж и през немски покупки

Изпълнителният шеф на " Булпрос " Ивайло Славов желае компанията му да бъде най-голямата софтуерна компания в страната в близкото бъдеще

© Надежда Чипева Статията е част от класацията " Капитал 100 ". Поръчайте списанието на хартия или в pdf формат на www.capital.bg/k100/buy/. 1200 чиновници в

17 офиса в

7 страни

60 млн. лева доходи за 2017 година

83% нарастване по отношение на 2016 година
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
След придобиването на немската компания за киберсигурност GBS за 11 млн. евро фокусът се мести и към Съединени американски щати. Още по тематиката
Най-динамичните: Шампиони са горива, метали и произвеждане

Бизнесът на най-бързо растящите 50 компании се форсира приблизително с 47% през 2017 година
4 юли 2018
Аутсорсинг еволюция

Облачните технологии, изкуствения разсъдък, big data трансформират бранша, а България той има все по-големи шансове за напредък, споделя новият ръководител на Българската аутсорсинг асоциация Ивайло Славов пред " Капитал "
1 юни 2018
Най-големите компании за програмен продукт: Все по-силно българско наличие

Технологичните сдружения леко забавят растежа на приходите си. Сега той е 14%, а година по-рано е бил 23%
15 авг 2017
Онагледени, първите осем години на " Булпрос " наподобяват на политане на аероплан. При всички индикатори – растеж на приходите, брой на клиентите, брой на офисите. Шестата по величина софтуерна компания в страната в действителност е най-голямата българска компания в бранша. Защото, както изпълнителният шеф Ивайло Славов отбелязва, пред тях стоят единствено българските сдружения на международните колоси Paysafe, Progress, VMware, SAP и Visteon, само че нито една от тях не е компания, основана в България и ръководена от тук. А " Булпрос " е.

Младото сдружение, учредено през 2010 година, стартира съществуването си от една зала. " Ние бяхме шестима души с шест компютъра, които съумяха да създадат компания. Създадохме я аз, Петър Душанов, Светослав Спасов, Деница Михова, Николай Живанкин и Йордан Гинев. Всички те към момента са в сдружението ", споделя Славов. И тогава, и в този момент концепцията е една и съща – шестимата да основат компания, която да покрива всички софтуерни потребности на своите клиенти - разбор на огромни данни, киберсигурност, облачни услуги, аутсорсинг и разнородни софтуерни решения. " Главната разлика сред тогава и в този момент е сред 5 и 1200 души, сред една зала и 17 офиса в 7 страни. " В момента " Булпрос " има поделения в България, Германия, Съединени американски щати, Полша, Сърбия, Англия и Канада. Консолидираните доходи на компанията за 2017 година са малко над 60 млн. лева, или нарастване с 83% по отношение на 2016 година

Първите години

Славов дефинира първите няколко години на компанията като " забавни ". Въпреки че екипът зад компанията има огромен опит от предходна работа за софтуерни компании, " Булпрос " въпреки всичко би трябвало да потвърди на пазара както себе си, по този начин и бизнес модела, по който работи. Фирмата основава постоянна основа от клиенти и референции, които след това оказват помощ за бързия начален напредък. " От тази позиция беше предизвикателно време, тъй като когато създаваш референции, с цел да растеш, не можеш да печелиш изключително доста. Затова трябваше понякога да го караме на мускули ", споделя Славов.

По това време основателите на " Булпрос " към този момент имат опит в корпоративния свят, а с него и доста контакти и познати. Някои от тях се трансформират в клиенти, като първите огромни такива са компании като Evonik и PwC. По-късно " Булпрос " стартира да работи косвено и с Microsoft, Unisys и Cisco. На процедура компанията има огромни клиенти още от най-ранните си години. " Опитът ни идваше от корпоративния бранш и беше разумно да се насочим първо натам. Ние знаехме потребностите на промишлеността и по какъв начин да ги задоволим ", споделя Славов.

" Булпрос " се развива на изключително бързи обороти още през цялото време. Причините са няколко, като главната за Славов е лоялността на управлението на компанията. " Повечето хора във компанията съумяха да развият себе си, като индиректно не престават да развиват и всички останали ", споделя той. Друг фактор са вярното бизнес решение, което компанията взима - да се насочи непосредствено към огромните клиенти. " Когато направиш един бизнес проект, не е наложително той да бъде сбъднат. Все отново при стартъпите девет от 10 не реализират бизнес модела си, значи очевидно сме имали верния бизнес модел. "

Компанията уцелва и вярното време, тъй като се появява в миг, в който технологиите навлизат във всички бизнеси и цифровата промяна дава огромно поле за изява на IT компаниите. Славов споделя, че в случай че имаш компетенцията и опциите, пазарът е твой, тъй като всички браншове са в развой на цифрова промяна.
През 2015 и 2016 година в компанията дялове получават два фонда - BlackPeak Capital и NEVEQ II

Фотограф: Юлия Лазарова
Глобалният напредък

Първоначално " Булпрос " се разраства напълно с персоналните средства на създателите на компанията. Почти от старта тя се развива отвън България. Първият пазар, Германия, е нападнат през цялото време. " В момента имаме 7 офиса единствено в Германия, които като цяло са фокусирани върху немските клиенти ", споделя Славов. Днес 65% от бизнеса на " Булпрос " е в Германия.

По-големите вложители влизат в " Булпрос " относително късно. През октомври 2015 година фондът BlackPeak Capital и частен немски вложител влизат с 13% дял против 2 млн. евро. Няколко месеца по-късно, през февруари 2016 година, в компанията дял придобива и фонда NEVEQ II с инвестиция от 1.5 млн. евро, против която получава дял от 7% от акциите на компанията. В момента главните акционери в " Булпрос " са шестимата създатели на компанията - посредством сдружението " Булпрос инвестмънт " и еднолични вложения. Втори по величина акционер е фондът BlackPeak, следван от " Велтра ", която се държи напълно от френския жител Грегоар Тублон. Дял има и NEVEQ и други по-дребни вложители (виж графиката).

Според Славов даже и при влизането на вложителите компанията не е имала потребност от средствата от фондовете. Те са били нужни единствено с цел да подкрепят бързия напредък на компанията. " Няма по какъв начин да растеш единствено от приходите, които взимаш от клиентите ", споделя той. " Огромният напредък идва, когато се занимаваш с огромни задания. Ако нямаш такива, няма по какъв начин да стигнеш до забавните планове. "

По времето на влизането на фондовете в сдружението " Булпрос " получава и интернационално самопризнание за бързото си развиване. През 2015 година компанията е класирана на 12-о място в Deloitte Fast 50 като една от най-бързо растящите IT компании в Централна и Източна Европа. Година по-късно още веднъж е част от подреждането, този път на 24 позиция, а по-късно е класирана и в топ 200 на най-бързо разрастващите се компании в Европа, Близкия изток и Африка, още веднъж в ранглиста на Deloitte.

От другата страна на покупко-продажбите

Рядко се случва българска компания да купува немско сдружение, само че тъкмо това прави " Булпрос ". Първо компанията придобива миноритарен дял в немската Innotec в края на 2015 година Година по-късно усилва каузи си, а през декември 2016 година " Булпрос " придобива и немската компания за киберсигурност Group Business Software (GBS) против 11 млн. евро. Сделката отваря доста благоприятни условия за развиване на " Булпрос " - освен в Германия, само че и в Канада и Съединени американски щати, където работят дъщерните сдружения на GBS.

" И юристите, които ни съветваха, бяха учудени, че българска компания придобива немска, а те са една от водещите немски адвокатски фирми ", споделя Славов. " Ние играем на световния пазар, а там е значимо да си способен. Така стигнахме до решението да купуваме единствено компании, които познаваме. " Всъщност GBS е клиент на " Булпрос " преди закупуването.

Придобиването на GBS е съществена причина за положителната 2017 година на " Булпрос ". Голяма част от последните месеци минават в сполучливото консолидиране на компанията и новите клиенти, които идват с нея.

Сега фокусът на компанията ще бъде ориентиран към разгръщане на бизнеса в Съединени американски щати, където " Булпрос " към този момент има два офиса. Заради GBS, чиито дъщерни компании работят главно на този пазар, Славов споделя, че " Булпрос " ще има опция да показа портфолиото си на доста повече клиенти на този пазар. Начинът на правене на бизнес в Съединени американски щати обаче е друг и Славов споделя, че идващите две години ще бъдат отдадени на това компанията да се разраства там. " Не може да си мислиш, че като знаеш по какъв начин се прави бизнес в Германия, ще отидеш и ще бъдеш сполучлив в Съединени американски щати. Много е значимо да имаш световно мислене, само че местен метод за всеки пазар ", споделя той.

Очакванията на Славов са оптимистични. За него работата през днешния ден е също толкоз интензивна, колкото и преди осем години, когато " Булпрос " стартира да работи. " Има нови провокации, които не оставят място за отмора ", споделя той. Прогнозите са, че и през идващите години компанията ще продължи с бързия си напредък, въпреки темпото последователно да понижава, тъй като базата към този момент не е ниска. " По-консервативните упования са за растеж от над 20% в идващите години ", споделя той.

По-добре ще е да сме първи

От основаването й насам " Булпрос " е минала през общо четири преструктурирания на компанията във връзка с портфолиото от услуги. В началото тя стартира с предлагането на повече типове услуги, с цел да види къде може да се насочи. След първите две години се преструктурира, като се концентрира върху по-тесен набор от софтуерни решения. " Вследствие на това пристигна огромният напредък, поради който се наложи още веднъж да приспособяваме портфолиото ", споделя Славов. " Това беше третата стъпка в развиването ни. Започнахме с предложение на умения, минахме през пълномощия и в този момент към този момент сме на предложение на решения в региона на цифровата промяна. "

На въпроса дали си е представял, че след осем години компанията, ръководена от него, ще е шестата най-голяма софтуерна компания в България, Славов дава отговор малко: " Да, несъмнено, само че ще е по-хубаво да сме първата. " Ивайло Славов, съосновател на " Булпрос ":

Индустрията е здрава и ще вървим нагоре

Винаги ли сте на едно мнение с екипа си?

Не, за благополучие. Иначе щяхме да поемаме доста повече опасности. В момента имаме добър микс от икономисти и инженери в екипа си, по този начин получаваме разнообразни гледни точки. За благополучие множеството хора имат световно мислене.

Какви проблеми очаквате да срещнете през идващите три години?
Колкото е по-голяма една компания, от толкоз повече страни може да изникне предизвикателство. Истината е, че едни от главните неща са ангажираността на чиновниците и фирмената просвета. В момента промишлеността наподобява здрава и в случай че не се появят някакви непредвидени условия като протекционистки политики, имам вяра, че ще вървим единствено нагоре.

Колко разчитате на български клиенти?
Не останаха доста огромни български компании. Въпреки това имаме работа с много банки, застрахователни сдружения, като делът на бизнеса ни с тях не е дребен. Другите ни клиенти в България са интернационалните компании като VMware, които имат наличие тук. К100 - ранглиста на най-големите компании в България

- Класацията топ 300 компании по доходи
- Класация по браншове
- Най-рентабилните компании
- Анализ на данни
- Интервютa

Изданието е подарък за всички клиенти Капитал PRO.
Всички останали читатели могат да го намерят от 6 юли онлайн или в комерсиалната мрежа - централните търговски обекти за вестници, магазините Inmedio, Relay, One Minute, както и във веригите OMV, Фантастико, Кауфланд.Вижте още »Поръчайте изданието »
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР