Изпълнителният директор на Ботев (Пловдив) - Герман Чистяков даде обширно

...
Изпълнителният директор на Ботев (Пловдив) - Герман Чистяков даде обширно
Коментари Харесай

Герман Чистяков: Планирали сме да превърнем Ботев в най-добре организирания клуб в страната

Изпълнителният шеф на Ботев (Пловдив) - Герман Чистяков даде обстойно изявление пред формалния уебсайт на пловдивчани, в което приказва за тактиката за развиване на клуба, правилата на работа, неуспехите при старта на сезона и завръщането на личен терен.

Вие заемате поста на изпълнителен шеф към този момент пет месеца. Какво успяхте да постигнете за това време?

- Аз бих дефинирал въпроса другояче - не " към този момент ", а " едвам " пет месеца. Това е нищо спрямо тези, които живеят тук и работят здрво от дълго време. Аз към момента следя локалната специфичност, занапред се изучавам да разбирам тукашните нрави, традиции, обичаи и метод на живот.

Рано е да се приказва за триумфи и би било необичайно да рапортувам за достижения след пет месеца. На първо място беше належащо да се откри какви хора работят в офиса ни, що за експерти са подбрани и най-важното - да се разбере кой от опитните сътрудници е подготвен да одобри нови способи и правила на работа, нови задания.

Наистина не разбирам хората, които, въпреки да работят във футбола, гледат да избягат от работа тъкмо в 17.00. Искрено имам вяра, че футболът е неповторима опция за това работата да е наслаждение и вечер човек да си потегля със страдание, а заран да бърза да се върне. Във всеки случай, аз самият работя по този начин и ми се желае да мога да разгадавам на също толкоз отдадени на футбола и на Ботев хора. И точно подобен колектив формираме последователно.

Впрочем, бих желал персонално да изкажа признателност на всички в офиса ни, които одобриха новия екип от мениджъри, новото ръководство; на тези, които не се предадоха, а се съгласиха с новия размер задания, и оказват помощ на клуба да се развива, работейки неуморно.

Това са и Асен Караславов, и Анна Теллиева, и Гергана Грозева, и Надя Ничева, и Таня Чалъкова, и Тодор Благов.

Почти завършихме образуването на управленческия екип на клуба и събрахме колектив, който няма еднакъв на себе си в България - уверен съм в това! Остава единствено да потвърдим, че ние сме най-хубавите - не на думи или на хартия, а с каузи. Отделно бих желал да загатна и страхотните служащи в базата ни, и тези, които се грижат за изхранването и на тима, и на децата в академията ни, и всички, които са ангажирани с хигиената, с ремонта и с поддръжката на тревните площи.

До този миг успяхме доста да подобрим доста неща, свързани с инфраструктурата; да преустроим изцяло медийната работа на клуба; да навлезем компактно в работния развой и връзката във връзка със градежа на новия терен; да изготвим икономическа тактика и да изведем работата по семействата на другоравнище.

Стартирахме развой по търсене на нови сътрудници. Всеки ден персонално аз пътувам с сътрудниците на срещи с евентуални сътрудници на клуба. И знаете ли кое е удивителното? Всички, които в миналото са сътрудничали с Ботев, в един глас настояват, че за пръв път клубът персонално идва при тях. Няма значение дали става дума за търговец на плодове или за снабдител на вода - ние не отиваме просто по този начин, а с самостоятелно готови презентации и предлагаме огромен избор от разнородни взаимни планове, а не просто замяна на едни пари за един банер. Нашите проекти са извънредно амбициозни и имаме намерение да следваме тактиката си тъкмо и поредно.

Нашата съществена задача е да превърнем Ботев в редовно построена и устойчиво работеща структура; да построим клуб, който се самообесзпечава с едни положителни приходи за умерено и решително бъдеще.

Кои бяха основните ви открития за времето на работа в Ботев? Кое провокира приятна изненада, и кое - не чак толкоз приятна?

- Изключително одобрявам самия град Пловдив. Аз вървя доста из града пешком. Поставих си за цел всеки уикенд да пропътувам пеш дистанцията от центъра на Пловдив до Коматево, виждам, следя. Този град има лична ДНК, има своя душа и точно това доста ми подхожда. Такива неща наложително би трябвало да се вземат пред тип в работата ни. Нищо неприятно не мога да кажа, единствено дето е топличко много. По едно време малко ни пречеха и кучетата, които се усещаха като вкъщи си на територията въз основата ни, само че взехме решение казуса. Направихме мрежите по оградите малко по-високи и сега те са на своята територия, а ние - на нашата. Имаме концепция да проведем акция, с която да се опитаме да им намерим дом или да ги настаним в подслон, времето ще покаже.

Неприятно ни изненада качеството на футболния артикул в България. Сякаш инфраструктурата, маркетингът, стопанската система и работата с медиите е заседнала някъде в 90-те. И към този момент няма доста хора, искащи действителни промени и промени. Но без основаването на мощна лига, без нужните стопански условия и с лимитирани медийни права е доста по-трудно да се усилят приходите на обособените клубове.

Как получихте поканата за работа от господин Зингаревич и какви задания ви сложи той?

- Наш общ прочут го е посъветвал да прегледа моята кандидатура. С Антон дълго обсъждахме вероятното ми прекачване тук - съвсем половин година. Проектът, с който се занимавах в Москва, се развиваше добре и не ми се искаше да занемарявам започнатото. Освен това, знаейки от опит какво е да работиш в чужбина - надалеч от вкъщи и фамилията, нямах предпочитание за тръгване.

Но Антон умее да убеждава, като нямам пред тип пари. Неговите упоритости, методът му, желанието му да направи един стабилен и атрактивен футболен клуб нямаше по какъв начин да не ме възпламени. Освен това, аз обичам футбола. Да работя в тази област, във футболен клуб, това е моя фантазия и за мен е чест и горделивост да работя в Ботев.

Звучи просто на думи, само че е мъчно за осъществяване. Точно това обаче е най-интересното - както към този момент споделих, да изградим самодостатъчен, устойчиво работещ клуб при всички многочислени сложности на българския футболен пазар.
 Ботев (Пловдив) поставя видеостена за дербито с Локомотив
Ботев (Пловдив) поставя видеостена за дербито с Локомотив

Заради ремонтните действия на стадиона в парк " Лаута "

Как бихте описали главните правила на работата си в клуба накратко?

- Ако се опитам да дефинирам в резюме нашите съществени полезности, то това са Динамичност, Уважение, Отдаденост, Подкрепа и слагане на клуба преди всичко.

Нашата цел като управителен екип е да развиваме клуба във всички посоки и непрекъснято да се движим напред. Първият ни тим е единствено върха на системата, която градим в Пловдив. Отделяме голямо внимание на Академията на Ботев - на втория ни тим, на работата с деца и собстените ни ученици. Още на този стадий можем да кажем, че Академията на Ботев се трансформира в привлекателен център освен за момчетата от Пловдив, само че и от други райони на страната. Нашата задача в тази посока е да приобщим оптимално количество момчета към футбола. Такъв тип работа в никакъв случай не дава бързи резултати. Това е инвестиция в освен в бъдещето на Ботев, само че и на целия български футбол. Убеден съм, че единствено след няколко години нашите почитатели ще могат да видят плодовете от тази работа в лицето на ученици, които ще израстнатдо равнището на главен тим, а по-нататък - и на народен.

Ние се отнасяме с голямо почитание към историята на Ботев. Още на първите домашен срещи видяхме ветераните на Ботев, които и клуба, и почитателите честваха дружно преди началото на мача. Ще продължим да отдаваме нужното почитание на легендите на българския футбол на всеки домашен мач от сезона. Заедно със Сдружението на почитателите приготвяме огромно празнично събитие в края на годината, отдадено на 110-тата годишнина на клуба. Основополагащо в работата на клубните медии е уважението към традициите и историята на клуба. За нас са извънредно значими пожеланията на почитателите ни и противоположната връзка от тях. Стараем се да реагираме оперативно в случай че сме позволили неточност и сме подготвени да се вслушаме в реакциите на почитателите си. Това е активност, която, с изключение на всичко друго, би привлякла и нови ентусиасти, които едвам в този момент се срещат с вековната история на клуба. Дълго време търсихме човек, който да дава отговор за съдържането на изявленията в медиите на клуба, защото знаехме, че ни е необходим експерт, който да схваща почитателите и да бъде един от тях. Понастоящем в нашия медиен отдел има двама души, за които самоуверено мога да заявя, че носят ДНК-то на клуба ни. Единият е Тодор Благов - той работи в клуба към този момент към 15 години. А другият - Евгени Добревски, новият ни помощник, който също е огромен почитател на Ботев и представител на футболната фамилия Добревски.

Клубът е освен това от елементарен тим. Това е голяма система, жив организъм. Нужно му е да се развива във всички посоки, без значение от резултатите на терена. Именно по тази причина интензивно работим за икономическата самостоятелност на клуба, привличаме нови и мощни експерти, развиваме инфраструктурата и още от в този момент се приготвяме за завръщане на родния стадион. Стремежът ни е да превърнем Ботев в резистентен стопански механизъм, който да печели самичък и да притегля самостоятелни източници на финансиране, като по този метод понижава зависимостта си от " финансови инжекции " в бюджета си от страна на притежателя. Дори към сегашния миг могат да се видят измененията в маркетинговата политика на клуба. Нашите обществени мрежи работят на равнището на огромните европейски клубове и дават опция на ентусиастите да виждат живота на тима в всекидневен режим. Планираме до края на годината да бъде подготвен и новият ни формален уебсайт, с помощта на който доста ще се усъвършенства потребителският опит на почитателите ни.

За да могат да бъдат осъществени амбициозните задания, които си слага управата на клуба, ни е нужна отдадеността на всеки футболист, на всеки помощник на клуба. Това е най-важното, с цел да има израстване, без което е невероятно постигането на високи резултати. Един състезател или помощник на клуба, който не работи на 110% не може да бъде част от Ботев. Ние работим безусловно всеки ден за привличане на личен състав и възстановяване на лоялността на всеки експерт, влизащ в структурата на Ботев.

Никои триумфи на клуба не биха могли да заменят най-важното - успехите на терена. В тази тенденция нашите задания са неизменими - оптимално високо място в таблицата и класиране за евротурнирите. Победите на терена са невъзможни без поддръжката от трибуните. За страдание, сега усещаме недостиг от сходна поддръжка. Ние, несъмнено, чакахме повече фенове на трибуните при страта на новия сезон след огромния триумф в предишното, когато тимът за първи път от 27 години насам завоюва бронзови медали. За нас е скъп всеки ентусиаст и ще създадем всичко допустимо, с цел да ви радваме с резултати и с цел да създадем визитата ви на домакинските мачове на Ботев оптимално удобно. От своя страна, чакаме оптималната поддръжка за тима от страна на почитателите. Вие сте нашият 12-ти състезател на терена. Призовавам всички жълто-черни да поддържат тима в идната домакинска среща и да не престават да го поддържат и в идващите мачове. Единствено дружно можем да реализираме огромни победи. Единствено дружно още веднъж можем да забележим Ботев на върха на турнирната таблица.

Разкажете ни за своя предходен опит. Къде сте работили до момента, какво потребно могат да научат за вас българските фенове на футбола?

- Изминах дълъг път. Освен футбола, в който това е третият ми клуб, съм работил в спортна телевизия 5 години, в банковата сфера, осъществил съм лични планове, а също по този начин съм заемал служба и в Руския футболен съюз. Работил съм в Дагестан, във ФК Анжи - Махачкала по времето, когато за Анжи се говореше в целия свят. Това беше неповторим и доста потребен опит - да работиш в толкоз упорит план, да живееш в нов регион, да общуваш с велики играчи и треньори, с които подкрепям връзки и до момента. Това са хора като Гуус Хидинк, Самюел Етоיо, Роберто Карлос, Ласан Диара и Вилиан и доста други.

По-късно сполучливо работих в Гърция, във ФК ПАОК. За страдание, зная, че има трагична тематика в историята на Ботев, обвързвана с почитателите на Паок, само че тази неволя се е случила, когато към този момент от дълго време не съм бил там и сега мога единствено да скърбя за случилото се. Работата ми в Гърция ми донесе доста позитивни усещания и радостни моменти.

Преди да дойда да работя в Ботев ръководех Проектния офис на Руския футболен съюз. Създадох го персонално и персонално подбрах екипа. Задачата ни беше да реформираме втората по ниво лига в Русия и да осигурим търговски сътрудници за нея - нещо, с което екипът на офиса сполучливо се оправи.

Защо подготовката за новия сезон беше претупана? Може ли да се каже, че неудачната предсезонна подготовка е повода за неприятното начало на сезона?

- Имаше частично справедливи аргументи за това. Последният ни мач беше на 28.05 а на 06.06 играчите към този момент трябваше да са подготвени за началото на подготвителната работа за сезона. Освен това, самите уредници на подготвителния лагер в Турция ни подведоха​с другарските мачове. Нашата подговка стартира толкоз рано, защото сезонът на лигата започва рано, когато множеството естествени тимове още не са почнали да се готвят. Така че просто нямаше с кого да се проведат другарските срещи в мястото, в което бяхме. Още един образец за това, че дреболии във футбола няма. Треньорският щаб настоя да изберем Турция, защото имаха предходен позитивен опит от там. Но тази година събитията бяха разнообразни. Хотелът се оказа неопитен да ни посрещне, въпреки че правехме всичко допустимо да отстраним всички неуредици - безусловно със личните си ръце. Турските сътрудници също не извършиха уговорките си в точния момент. И като се има пред тип претупаното време за подготовка, всеки ден беше от голяма важност. В последна сметка, считам, че тимът не съумя да се приготви пълноценно.

Разбира се, мощно ни попречи за положителния старт и странното предписание по отношение на жълтите картони, които се трансферират от предходния сезон. Според мен, това би трябвало да се анулира, не е заслужено и даже е антифутболно.

Нямаше по какъв начин да не се отрази и обстановката с Тошко Неделев, разбираемо е за всички. Не е моя работа да върша разбор на неудачния старт на сезона, имаме си опитни хора, които дават отговор за спортната част и съм сигурен, че те ще намерят аргументите и ще оправят нещата. Знам сигурно едно нещо, което непрекъснато дублирам на всичките си сътрудници. Има задоволително хора, които желаят неуспехи на клуба и се пробват да разклатят единството ни. Длъжни сме да бъдем едно цяло. Аз считам, че ние сме най-хубавият тим, нашите играчи са най-хубавите, нашият треньор е най-хубавият. А неточности се позволяват постоянно и от всички. Важно е вярно да се реагира и да продължаваме да се движим напред, да намираме способи да излезем от обстановката.

Доволен ли сте от трансферната акция? С кои играчи не успяхте да подпишете и каква е повода?

- Както към този момент споделих, аз постоянно съм удовлетворен. Не е в мой жанр да мрънкам или да се окайвам, още повече обществено. Бихме ли могли да работим по-добре? Разбира се. И сигурно ще израстваме и ще се развиваме - всеки на своето място. Но знам и виждам, че всички се постараха, с цел да станем по-силни. Дали се е получило или не, ще преценим в края на сезона, без значение от старта му.

Всички новопостъпили се нуждаят от време. Това е аксиома. Но даже в този момент се вижда, че и Рой Херман, и Елвис Ману, и Яспер Ван Хертум, и Мартин Секулич ще оказват помощ на тима да стане по-силен. Малко по-сложна е обстановката с Перера. Леката контузия, която е получил на практика на път за насам, се оказа по-сериозна, в сравнение с изглеждаше при диагностиката на медицинския обзор, само че медицинският ни щаб работи над оптимално бързото връщане на Антонио на терена. Случват се такива неща, това е част от футбола.

Защо в състава са малко българските футболисти?

- Очаквах да ме попитате. Причината е, че има недостиг от качествени български футболисти по принцип. Даже да се " приближиш " до завладяващ български състезател е неефикасно. Предявяват повишени условия и несъответстващи финансови условия. Но в Академията ние отглеждаме свои играчи. Нужно е време. Разбирам почитателите, самият аз бях подобен. На всички им се желае да имат в състава " свои ", това е изцяло обикновено. Но е нужно да се търси баланс, с цел да не страда качеството на тима като цяло; нужно е да развиваме играчите без значение от националността им, с цел да подсигуряваме положителни прехвърляния в следствие и то точно с цел да осъществим дилемите, стоящи пред нас - да създадем резистентен, актуален и постоянен клуб. Нашите млади играчи получават отличен опит, играейки за Ботев ӏӏ, въпреки това да са спомагателни разноски за клуба. Но ние сме съгласни да е по този начин, точно с цел да развием по-бързо българските футболисти. Всички виждат от резултатите - че те към момента не са подготвени да се конкурират с възрастните утвърдили се футболисти даже на нивото на втора лига, а какво да приказваме за първа.

Какви са задачите и дилемите на клуба за този сезон?

- Целите и дилемите са неизменими - да бъдем в топ 6, да се опитаме да стигнем оптимално покрай купите, да сме още веднъж в Европа напролет и да организираме комерсиалната работа по този начин, че да увеличм приходите от нея. И най-важната ни задача - акомодацията на клуба за завръщане на роден стадион. Това е нещо значимо, над което към този момент се работи. Дори някои сътрудници в щаба от време на време не схващат за какво нараства управническият екип, за какво вкарваме протоколи и специфични стратегии по MatchdayOperations, само че това се прави точно с цел да бъде преходът на колектива на новия теренмаксимално равен, и, с цел да се ръководят елементарно потоците на огромен и изцяло обновенстадион.

А какви задания стоят пред втория тим? Защо Ботев ӏӏ не набира точки?

- Задачата е една - да развива нашите млади играчи. Да ги възпита съгласно нашите правила на игра, да ги приспособява към зрелия футбол. Не точките са най-важното в тази ситуация. Никой не чака от тях да са конкуренция за високи места. Младите ни играчи събират опит, а тези, които не влязат в стартовия състав, получават процедура на игра. Те ще укрепнат, тогава ще дойдат и резултатите, уверен съм в това.

Разкажете още малко за клуба. Кой пристигна дружно с вас в Пловдив? Вярно ли е, че в клуба доминират сътрудници от Русия?

- С мен не пристигна никой безусловно. От новите сътрудници, които по-късно дойдоха в Ботев, има още двама руснаци. Това са комерсиалният шеф - извънредно умел управител - Алексей Киричек и нашият медиен шеф - Сергей Расулов. Горд съм, че съумях да го убедя да се причисли към нас. Освен тях, при нас работят двама украински мениджъри. Единият е ръководителят на плана " Нова сцена " Алексей Жуковин - човек с голям опит, който е откривал нови арени в Харков, Лвов, Краснодар, управлявал е дейностите по увеличение на облагите на Зенит Арена в Санкт-Петербург на мачовете от международния и Европейския шампионат. Другият е нашият финансов аналитик и систематичен управител Валерий Малев.

А всички останали са нови хора - български експерти. Това са новият мърчъндайзмениджър Божидар Караджов, управител по работата със спонсори Мими Вишева, мениджърът на бизнес-клуба и маркетинговата стратегия Ани Михайлова, новият специалист в обществените мрежи Евгени Добревски, новият началник на службата по поддръжка на тревните площи Антон Стефанов и офис-мениджърът Лин Шадфан.

Нов е и методистът на Академията, един доста сполучлив за нас трансфер, - Даниел Коен от Израел.

Така че, както виждате, няма навлизане на " съветската мафия ". Ние сме огромен мултинационален управнически екип.

Какво от досегашната активност на клуба претърпя най-големи промени? С каква цел бе направено?

- Основното, към което се стремим, и желаеме всички да схванат, е, че градим огромен клуб, чийто мащаб надвишава общоприетото равнище в България. За да реализираме постоянни резултати, не трябва да се боим да постяваме и най-амбициозни цели и да мечтаем за най-високи достижения. Планирали сме да превърнем Ботев в най-добре проведения клуб в страната - с нова сцена, с нов управленчески екип и със мощен и упорит акционер. Имаме всички условия. Да, може да се спъваме, да позволяваме неточности, да демонстрираме в някои моменти неудовлетворителни резултати, само че сме длъжни се движим напред без съмнения и подозрения. И тогава нещата ще се случват. Ние внедряваме нова корпоративна просвета, нови и модерни условия на ръководство, нови подходи на работа с сътрудниците, стартираме обществени планове и така нататък Предстоят още доста забавни неща.

В Пловдив ли живеете? Какво е отношението ви към града? Какво, съгласно вас, липсва най-вече тук?

- Вече отговорих, че пребивавам в базата на клуба, само че постоянно съм в града, всичко тук ми харесва. А в случай че въпреки всичко нещо виждам, стартирам да диря решения какво може да се направи. И това е не просто на думи. Разработихме стратегия " Ботев за Пловдив ", представихме я в общината, получихме поддръжка и постоянно ще организираме простички, само че нужни за града акции. Някъде ще посадим дървета, някъде ще помогнем за откриването на спортна площадка или ще посетим с тима заболели деца по Коледа. Ние играем и живеем тук и имаме обществена задача и дълг към града си.

Разкажете за базата в Коматево. Какви условия се основават за тима?

- Истински шанс е, че клубът има толкоз хубава инфраструктура. Да, несъмнено, с течение на времето някои неща се амортизират и стават негодни. Много неща към този момент подобрихме и ще продължаваме да го вършим. Много значимо за мен като задача, благодарение на сътрудниците, които търсим, е да се размени изкуствената настилка, на която всеки ден работят и играят нашите деца. Тя е остаряла. Иска ми се да намеря неравнодушни хора и компании, които да ни оказват помощ да го създадем. Смятам, че съпричастните на Ботев хора могат да оказват помощ, не е редно всички въпроси да се вземат решение само от акционери.
 Бултрасите тъжат за собствен любим, пратен в Берое
Бултрасите тъжат за собствен любим, пратен в Берое

Написаха прочувствени известия

Какво е отношението ви към рецензиите по ваш адрес? Как се отнасяте към изявленията на някогашния общоприет управител?

- Много просто. Към градивната рецензия се отнасям с внимание и признателност.Научих се на това с течение на времето и благодарение на брачната половинка ми, която ми даде доста във връзка с верните реакции към рецензия и ме учи на съответни ответни такива. Дълбоко съм и признателен за това. Правя нужните заключения и приспособявам метода си предвид на чутото.

А по отношение на нападки на наранени хора, които преди време вместо да работят, са говорили постфактум - постаравам се да се отнасям с комизъм. Ако нещо не се е получило, което може да се случи на всеки, и на мен включително, защото въпреки всичко не сме роботи или богове, то най-малко би трябвало да се отдръпнеш умерено настрани и да оставиш другите да работят. Смятам, че такива хора унижават на първо място себе си и подронват престижа си, когато заливат с негативи съвсем всичко, протичащо се на предходната им месторабота.

Както се споделя: " Кучетата си лаят, керванът си върви ". Ако човек толкоз няма какво друго да прави (не си изяснявам другояче съществуването на свободно време за непрекъснати отрицателни мнения по отношение на нашата дейност), то дано си написа и приказва, това си е негов избор. Важното е да не минава рамките на положителния звук.

Защо толкоз дълго не давахте изказвания, а в този момент решихте да се изкажете?

- Някога към този момент се опарих, когато още при започване на работата си в нов клуб " избухвах " в медиите и след това осъзнах какъв брой неуместно съм изглеждал. Били са празни приказки, веднага като е явно, че даже сега доста неща тук не зная, доста неща не разбирам, всеки ден откривам нещо ново за клуба, за града, за хората, за историята и традициите. А и трябваше да имам основа, на която да стъпя в изявленията си, с цел да не приказвам празни приказки. Към момента е направено доста, и защото затишието към клуба се проточи, а сходен вакуум постоянно се запълва от клюки и интриги, ние с медийния екип взехме решение, че към този момент е време. Както във връзка с доста други въпроси, и тук се вслушахме в пожеланията на почитателите си, които периодичен желаят от управлението обстойно обществено изявление.

В какво положение се намираше клубът все още, когато го поехте вие?

- В най-хубаво положение беше спортната част. Беше извънредно изненадващо за мен, че даже съществени, напълно обикновени процеси не работеха в клуба. Хората в офиса не знаеха какво вършат сътрудниците им, които се намираха в същия кабинет. Никой с никого не споделяше обикновено, липсваха обикновени протоколи по отношение на финансовата уреденост, работата с медии се водеше от някаква съмнителна съветска организация при извънредно неблагоприятен за нас контракт. Като се има пред тип, че аз самият съм от Москва и познавам всички в сектора, даже аз не бях чувал за тази компания. Друг е въпросът по какъв начин са се оказали тук и на какво съображение е подписан подобен контракт с тях. Нямам визия с какво се е занимавал предходният началник. На предлагането ми да се срещнем персонално, с цел да поговорим, с цел да ми обясни някои неща, изхождайки от опита си, той отхвърли. Така че се наложи да вършим доста неща от нулата. И откровено правя оценка търпението на Антон Зингаревич, на който толкоз дълго се наложи да чака по кое време мениджърският екип ще си свърши работата.

Какво се случва със стадиона? Кога тимът ще се върне на Колежа?

- Искрено имам вяра и се надявам, че напролет ще стартираме тестовите мачове там. Да, няма да е напълно приключен, ще липсва част от покрива, няма да го има комерсиалният бранш на естрада А, само че няма значение. Важното е, че ще има 18 000 места, базови битови условия, страхотна трева и осветяване. Харесва ми по какъв начин се получава от вътрешната страна арената, ще има отлична звучност, трибуните ще са покрай терена. Настръхвам като предусещам страстта всякога, когато вървя там. Надявам се, че цялостните трибуни на мачовете ще са наш признак в цялата лига. Знам, че Колежа е паметно място за всички ентусиасти на Пловдив. Виждал съм на видео каква фантастична атмосфера е царила на стадиона в предишното. Правим всичко допустимо, с цел да върнем на почитателите си техния роден дом. Безусловно, връщането на родния стадион е най-голямото и значимо предизвикателство пред клуба.

В какво се състоят главните проблеми на завръщането? Какво ще съставлява стадионът след реконструкцията?

- Основната трудност идва от това, че отговорност по плана носи триъгълникът община-архитект-строител. А клубът, за огромно страдание, към този момент не се признава за пълноценна заинтригувана страна и не се включва в процесите, които текат, не се вслушват в нашето мнение. Поддържаме непрекъснат контакт със строителната компания по отношение на всички въпроси по реконструкцията и вършим всичко, което зависи от нас, с цел да ускорим процесите.

Клубът беше изразил неодобрение от графика на срещите. Как се развива разговорът с БФС? В какво се показва недоволството ви?

- Молим единствено за едно нещо - своевременни решения и уравновесен метод. Като цяло, връзките ни са естествени, работни. Надявам се за в бъдеще да стават и по-добри. Ние имаме не просто хрумвания и оферти, а отработена стратегия по реформирането на целия шампионат. Веднага, щом забележим, че Федерацията има подготвеност да ни чуе, на драго сърце ще споделим опита си.

Има редица явни проблеми, които пречат н развиването на българския футбол - както на клубния, по този начин и на националния. Виждаме и резултатите от това във връзка с коефициентите на УЕФА и във връзка с националния тим. Нужна е мощна лига, промени в разпоредбите - те би трябвало да са ясни и разбираеми, ориентирани към развиване. Нужен е градивен разговор сред клубовете ( вътре в лигата ) и Федерацията; нужни са твърди инфраструктурни условия, непрекъсната работа с медиите и с маркетинга на лигата.

Клубът имаше предложение да се промени лимита за легионери. Бихте ли обяснили още веднъж?

- Това е доста комплицирана тематика, будеща полемики. Според нашия опит и разбор, в случай че в бъдеще се избере забранителен предел, колкото и да е корав, това няма да даде подтик в развиването на българските футболисти. Необходим е баланс сред сериозните стратегии за развиване на деца и юноши и опцията на клубовете да градят своята трансферна политика за ( включително ) вероятните продажби на играчи за допълнение на настоящия бюджет.

Всеки клуб би трябвало да има свободата да взема решение дали да играе единствено с локални футболисти или да усили състава си с легионери. Клубовете, които са в положение да привлекат в действителност качествени играчи от други страни, биха помогнали за повишението на общото равнище на лигата, биха я създали по-привлекателна за евентуални спонсори и сътрудници. Българските футболисти, от своя страна, съревновавайки се и играейки един до друг със мощни задгранични играчи, ще могат да се развиват и да израстват. На последващо място, идването на нови сътрудници може да донесе на клубовете и на лигата нови вложения, част от които да се насочат към развиването на детско-юношеския футбол. Всъщност, всичко е взаимосвързано, нужно е да се огледа сложно и от всички страни този въпрос. Именно подобен апел насочваме сега - да се подхожда еднообразно към всички легионери, да не се прави разделяне на играчи от Европейски Съюз и на такива отвън него. На процедура няма значение от кое място е легионерът, защото, по този начин или другояче, броят на българите на терена не зависи от това.

При метода, който предлагаме, равнището на играчите ще се усъвършенства, защото ще имаме доста по-широк избор и повече благоприятни условия да каним играчи от страни отвън Европейски Съюз. Канейки такива футболисти в шампионата на България, им се дава опция да създадат стъпка нагоре и да преминат в европейския шампионат, което пък разрешава да ги заинтересуваме по-лесно без да има в допълнение възнаграждение. Така няма да се постанова клубовете да раздуват трансферния си бюджет и освен това ще се покачва качеството на поканените футболисти. Докато сега, с цел да докараме първокласен състезател от страна от Европейски Съюз, ние сме длъжни да му осигурим по-добри условия и благоприятни условия, в сравнение с би имал в други страни-членки на Европейски Съюз. Мнението, че по този метод легионерите напълно ще изместят българските играчи от състав на тима е голословно, защото те и сега са задоволително малко при сегашния предел, а затова той не действа както се чака. При метода, който ние предлагаме, печелят всички страни. Трансферните бюджети на клубовете няма да се раздуват, тимовете ще могат да се попълнят с по-качествени играчи, ще се подвига равнището на лигата, което пък ще притегли повече вложители. Те, от своя страна, ще доведат по-компетентни експерти и всичко това ще разреши на клубовете да влагат повече в развиването на личните си ученици, които тренирайки и конкурирайки се със мощни задгранични играчи, ще израстват и ще стават по-добри. Просто сравнете какъв брой печелят сега клубовете от продажба на локални играчи, от продажба на играчи от Европейски Съюз и от продажба на играчи от останалите страни. Графата с приходи от последните ще бъде доста по-висока.

Ние сме уверени, че линията на възбрана ражда предпазени локални играчи, на които ще липсва мотивация за напредък и ще деградират, получавайки обезпечени места в състава на тимовете. Излиза, че и за в бъдеще равнището ще пада от ден на ден и освен това клубовете се лишават от съществени доходи; страда още веднъж националният тим. Рамо до рамо с качествени легионери се покачва и равнището на локалните футболисти. Когато всеки ден тренираш със мощни, самият ти ставаш мощен.

Общувате ли с почитателите? Какви са връзките ви с Бултрас?

- Общувам, да. Отворен съм за всевъзможен тип диалози, постоянно съм подготвен за разговор. Най-важното за мен е да не бъде обиждан тима и клуба. Всичко останало може да се реши и да се откри компромис във всяка обстановка. Като цяло, ние сме подготвени да вземем на работа в офиса представител на ентусиастите, с цел да има контакт всеки ден и да се вземат решение оперативно значимите въпроси. Това е процедура в доста клубове, подобен човек търсим.

След срещата ни с " Черно море " да вземем за пример, организирах " приятна " сказка с някои от почитателите напряко на терена. Разговорът беше на висок звук, само че аз разбирам сходна страст. Разбира се, в подобен формат е невероятно страните да чуят доводите си, само че нямам планове да тичам от сходни срещи. След тази игра аз самият бях отпаднал. Това, което ни се случи в този мач, в който бяхме с едни гърди пред противника, връщахме умерено нужния ни резултат и водехме играта към първата победа, е мъчно да се проумее по пътя на логиката. Най-важното след сходни " шамари " е да се задържи позитивната настройка на тима, да не се допусне да " рухне ", защото ни чакат още мачове и би трябвало да излизаме със самочувствие на терена и да взимаме полагащото ни се. Искрено се надявам, че сме изчерпали неприятния си шанс и за в бъдеще ще се радваме на триумфи.

Защо избрахте за нов основен треньор Желко Копич? Какъв би трябвало да бъде футболът на Ботев?

- На първо моясто Ботев би трябвало да играе нападателен, атакуващ и прелестен за окото футбол. Желко Копич умее да построи точно такава игра. Друг значим фактор е умеенето му да работи с младите футболисти, способността да ги довежда до високо равнище и не просто да ги тренира на терена, само че и да ги приобщава към избрани полезности, да ги възпитава. Копич има превъзходен опит на работа с младежи в Хърватия, прелестно се вписва и по този аршин в нашата визия. И на последно място, Копич е представител на балканската школа по футбол, той рабира спецификата на района и логиката на психиката на локалните футболисти, което, несъмнено, също е значимо.

Каква е ролята на Азрудин Валентич в клуба след оставката му?

- Валентич е консултант на притежателя на клуба по редовно развиване на футбола и по всички спортни въпроси. Валентич към този момент е записал името си в историята на клуба - той и неговият щаб завоюваха за клуба бронзови медали, изведоха го още веднъж в Европа. Това би трябвало да се прави оценка и прави треньора заслужен за почитание и признателност. Неговата задача сега е построяването на цялостната пирамида на спортния блок, разботката на всички протоколи и регламенти за безпроблемна работа в това значимо направление. Ще помогне също по този начин в работата със системата на младежките и младежки тимове на Ботев. Нашият нов основен треньор има нужния опит и престиж за пълноценна самостоятелна работа.

Какво се прави за развиването на младите футболисти? Какви промени се случиха в Академията за последната половин година?

- Изградихме нова организация и система на работа за всеки обособен състезател. Това е т.нар.подход, ориентиран към играча. Интересува ни развиването на футболистите, а не постигането на резултати от детски тимове. Основно за нас е да възпитаваме локалните играчи за главния състав.

В Ботевӏӏ имаме най-младия тим в професионалния футбол. Марин Ситев ( който няма дори 16 години ) изигра всички мачове без последния, който пропусна по отношение на предизвикването в националния. Във всеки младежки тим имаме по двама старши треньори, което на процедура изключва опцията да се обърне незадоволително внимание от страна на треньора към играчите. Във всеки тим имаме обособен треньор по физическа подготовка. Освен това в Академията с децата работи психолог. Дори не приказвам към момента за новите софтуерни обновления - аналитическите камери, GPS системите, в детайли отработената база данни за всеки състезател на Академията. Сключили сме съглашения за партньорство с редица други локални академии, тъй че имаме опция да привличаме най-талантливите младежи от там в Академията на Ботев.

Защо му е на Ботев платена футболна школа?

- Този план има две съществени задания - спортна и обществена. От спортна позиция - това е опция да притеглим в Ботев деца от петгодишна възраст нагоре, които благодарение на тренировки в платената школа да могат да се приготвят за постъпване в Академията на Ботев и да развият своите привички. Освен това, знаем, че доста родители желаят децата им да се занимават с футбол овреме и благодарение на тази школа ще им предоставим такава опция. И то освен на момчетата, само че и на девойките. Доколкото знам, ние сме първият от професионалните клубове в България, който показва такава опция на девойки, а затова имаме късмет да станем център за привличане на деца от други градове.

Колкото до обществената част на нещата, ние разбираме,
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР