Изпълнителният директор на BESCO Добромир Иванов © Личен архив Още

...
Изпълнителният директор на BESCO Добромир Иванов © Личен архив Още
Коментари Харесай

Българската стартъп асоциация започва кампания за групово финансиране

Изпълнителният шеф на BESCO Добромир Иванов

© Личен списък Още по тематиката
shkolo.bg е " Стартъп на годината "

Компанията ще се състезава на межнародния край на CESAwards във Варшава
3 окт 2018
Започна записването за " Харвардските курсове " в Софийския университет

Крайният период за курса по икономическо развиване е 5 октомври
29 сеп 2018
Започна кандидатстването за състезанието за обществени бизнесмени Chivas Venture

Най-добрите стартъпи могат да получат финансиране до 1 млн. $
16 сеп 2018 Първата стартъп асоциация в България отваря порти в края на 2017 година за да бъде връзката сред младите компании и страната. Сега, година по-късно, членовете й към този момент са валидирали концепцията си, че екосистемата има потребност от сходен вид организация и като разумна последваща стъпка стартират акция за групово финансиране. Те търсят бюджет в размер на 150 хиляди лева, благодарение на които да обезпечат активността си за една година.

В помощ на стартъпите

Идеята за основаване на организация, която да съставлява ползите на българските започващи компании пред страната, се заражда през 2017 година по време на служебното държавно управление на Огнян Герджиков. Тогавашният министър на стопанската система Тодор Седларски кани за свои съветници бизнесмени от стартъп екосистемата. Те виждат, че заради неналичието на връзка сред младите компании и държавните институции, даже при предпочитание от двете страни, доста рядко се стига до взаимни планове.

Така им хрумва концепцията да основат организация, която да съставлява ползите на стартъп общността пред страната. Проектът е подсилен и от идващия министър на стопанската система Емил Караниколов и през септември 2017 година на учредително заседание първата Българска стартъп асоциация (BESCO) към този момент е реалност. " Имаме две съществени действия – да бъдем канал за връзка сред стартъп общността и страната, както и да промотираме България отвън границите на страната ни ", разяснява пред " Капитал " изпълнителният шеф на организацията Добромир Иванов. " При нас идват фирмите и ни споделят какви проблеми и хрумвания имат и какви положителни образци са видели в други страни и може да се приложат в България. Ние надлежно виждаме коя институция би трябвало да го направи, кои закони касае, изготвяме съответно предложение и започваме да се борим то да се осъществя ", добавя още той.

Иванов е измежду дейните млади бизнесмени в България, съосновател на платформата Stigni.bg и шеф " Бизнес развиване в Източна Европа " в стартъпа FretLink. В борда на шефовете на BESCO влизат още шестима други бизнесмени и създатели на бизнеси в България. Организацията има и екип от ментори и сътрудници в разнообразни градове от страната.

Целта на сдружението е да съставлява главно започващи компании, регистрирани в България, само че във времето концепцията му е да се осъществя редом и в други страни на Балканите.

Финансиране за развиване

Иванов споделя, че при започването на Българската стартъп асоциация са си дали период от 6 месеца, през които да тестват активността си и да ревизират още веднъж има ли потребност екосистемата от сходна организация. " Искахме най-малко за 6 месеца никой да не дава пари, никой да не взима, даже да нямаме уеб страница и гласност ", споделя той и добавя, че след този интервал са събрали противоположна връзка и оценки за постигнатото и единомислещо са взели решение да продължат с активността си непринудено.

Към момента обаче по думите на изпълнителния шеф работата на асоциацията се е нараснала и към този момент има потребност да назначат трима души на оперативни длъжности, а трима членове на борда на шефовете да работят против възнаграждение. Това и довежда до потребността от финансиране с бюджет за 1 година, като съгласно BESCO за задачата ще са нужни 150 хиляди лева и с цел да запазят независимостта си, не желаят да взимат пари от страната за активността си.

" Решихме да разделим този бюджет на доста на брой дребни елементи и да потърсим помощ от по 1.5 хиляди лева от 100 сполучливи бизнесмена и компании, които имат добра известност. Започнахме набирането на средства преди 2 седмици и досега сме обезпечили малко над 20 хиляди лева, а на уеб страницата ще обявим всеки човек и компания, които са ни финансирали ", изяснява изпълнителният шеф на BESCO. Асоциацията стартира и акция за групово финансиране в платформата Petreon.

Какво следва

Към момента организацията цели да се трансформира в място, където бизнесмени могат да адресират своите проблеми и хрумвания към институциите, а през 2019 година възнамеряват да имат представители към този момент в над 100 общини в България. " Искаме да изградим във времето онлайн платформа, която да оказва помощ, от една страна, всеки бизнес елементарно да адресира към нас проблеми и, от друга, да може всеки да следи какъв е статусът на всяка самодейност - дали е изпратена към този момент към съответната институция и какво се случва ", изяснява Иванов.

Паралелно членовете на BECSO построяват и партньорства с организации, сплотяващи бизнеси от Япония, Израел, Индия и други, за след време те да се трансфорат в канали за привличане на интернационалните бизнеси към България.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР