Изпълнителният директор на Berkshire Hathaway Уорън Бъфет © Kevin Lamarque

...
Изпълнителният директор на Berkshire Hathaway Уорън Бъфет © Kevin Lamarque
Коментари Харесай

Уорън Бъфет купува дял от JPMorgan Chase за 4 млрд. долара

Изпълнителният шеф на Berkshire Hathaway Уорън Бъфет

© Kevin Lamarque Още по тематиката
Бъфет влага 300 млн. $ в индийската компания за мобилни разплащания Paytm

Американският вложител разчита на бързоразвиващия се цифров пазар в страната
28 авг 2018
Тръмп желае фирмите на Уолстрийт да разгласяват доклади единствено два пъти годишно

Американският президент счита, че това ще подтиква бизнеса, само че анализатори опонират, че по този начин ще се понижи прозрачността
21 авг 2018 Berkshire Hathaway, холдингът на Уорън Бъфет, е закупил дял за 4 милиарда $ от американската банка JPMorgan Chase, написа Financial Times. Компанията е вложила милиарди долари и в други банки в страната, демонстрират документи на регулаторни органи. Berkshire е купила общо 35.7 млн. анкции от JPMorgan, или към 1.1% от цялата банка, която е най-голямата по активи в Съединени американски щати.

Инвестицията в JPMorgan подвига броя на финансовите институции, в които Berkshire има дял, до 14 в общо портфолио от 94 милиарда $. В него влизат вложения в районни банки като US Bancorp и M&T Bank, както и колоси на Уолстрийт като Goldman Sachs.

Получавате достъп до всички публикации и целия списък на вестника. През последните две години Berkshire Hathaway не прави постоянно в придобивания, откакто самият Уорън Бъфет се разгласи срещу сходен вид вложения. Вместо това Бъфет, дружно със съдружниците си Тод Комбс и Тед Уешлър, влагат милиарди долари в обществени компании в Съединени американски щати, които до неотдавна се любуваха на голям възторг на пазарите. Освен вложения в банки Berkshire усили и каузи си в Apple през последната година. Комбс ще бъде част от борда на шефовете на JPMorgan.

Какво още купува Бъфет

Регулаторните документи, пуснати в сряда, демонстрират още, че Berkshire е купила над 6 млн. акции в PNC Financial, районна банка с огромно въздействие върху източния бряг на Съединени американски щати. Акциите са на обща стойност 800 млн. $. Холдингът е нараснал каузи си и в други банки като Bank of America, US Bancorp и Bank of New York Mellon. В същото време обаче компанията е продала 9.7 млн. акции на Wells Fargo. Бъфет разгласи, че ще се отдръпна отчасти от банката, тъй като не съумява да задържи запасите си над 10%.

Общото портфолио на Berkshire сега се прави оценка на 207 милиарда $, сочат данните към края на септември.

Директната инвестиция в JPMorgan идва, откакто банката, дружно с Berkshire Hathaway и Amazon, сътвориха общо звено, ориентирано към бранша на опазването на здравето, чиято цел е да понижи разноските на чиновниците. Бъфет и изпълнителният шеф на JPMorgan Джейми Даймън също по този начин бяха двамата най-гласни поддръжници на проектореформата, която да постави завършек на тримесечните отчети на борсата, с цел да може фирмите да се концентрират върху дълготрайни проекти.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР