Изпълнителният директор на БЕХ Петьо Иванов (вляво) и шефовете на

...
Изпълнителният директор на БЕХ Петьо Иванов (вляво) и шефовете на
Коментари Харесай

Правителството ще иска отмяна на глобата от 77 млн. евро по газовото дело срещу БЕХ

Изпълнителният шеф на БЕХ Петьо Иванов (вляво) и шефовете на " Булгартрансгаз " и " Булгаргаз " - Владимир Малинов и Николай Павлов (в дясно) към този момент са провизирали нужните 77 млн. евро за заплащане на санкциите.

© Надежда Чипева България публично ще поддържа БЕХ и дъщерните му сдружения " Булгаргаз " и " Булгартрансгаз " в опита им да анулират наложената от Европейска комисия санкция за корист с монопол в размер на 77 млн. евро по така наречен газово дело, което завърши през декември 2018 година То беше заведено след тъжба на " Овергаз " поради отхвърлен достъп до газопреносната мрежа, само че държавните компании не одобряват заключението, че са злоупотребили с господстващо състояние на българския газов пазар.

С решение на Министерския съвет от през днешния ден страната ще встъпи в формираното по жалбата на сдруженията дело пред Общия съд на Европейския съюз против решението на Европейска комисия. Мотивът за това е, че в случай че наказването остане в действие, БЕХ и " Булгартрансгаз " ще имат проблем с осъществяването на планове като междусистемната газова връзка Гърция-България, развиването на националната газопреносна мрежа и Газовия хъб " Балкан ".

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък На процедура обаче държавната позиция не би следвало да окаже каквото и да е въздействие за изхода на разногласието, който ще се реши въз основата на обстоятелствата, а не поради вероятните последствия. По сходен метод позицията на България да не признава виновност на газовите си сдружения не промени крайното решение на Европейска комисия и санкция въпреки всичко беше наложена, въпреки и в по-малък от упования размер. От друга страна обаче обжалването на това решение може да има тежки последствия, в случай че делото бъде изгубено.

Опасна пролонгация

Българският енергиен холдинг, " Булгаргаз " и " Булгартрансгаз " подадоха тъжба против наложената им санкция при започване на март. Този ход на процедура им обезпечава интервал от 3-4 години, в който ще могат да приготвят отбраната си и да отдалечат развръзката на разногласието от актуалните политически събития. При възможна загуба на делото обаче вредите за България може да се окажат доста по-големи - съдът може да поправя метода на пресмятане на санкцията и по този начин да принуди Европейска комисия да наложи цялостния й размер от 316.8 млн. евро, а редица компании могат да предявят нови искове за компенсации.

Не е за пропускане и това, че още през юли предходната година в отчет на енергийния министър Теменужка Петкова беше записано, че " процесуалните представители на страната показват, че няма гаранции делото да бъде извоювано, а съществува опция съдът на Европейски Съюз да усили размера на наложената глоба ".

За какво беше глобата

Европейска комисия заведе делото против БЕХ и газовите сдружения след тъжба на " Овергаз " от 2011 година за това, че на компанията е отхвърлен достъп до газопреносната мрежа. В хода на траялата 7 години процедура беше открито, че държавните компании са злоупотребили с господстващото си състояние, като са попречили навлизането на други играчи на пазарите за доставка на газ в България, посредством непозволено ограничение на достъпа до притежаваната и експлоатираната от тях инфраструктура.

На процедура БЕХ е употребявал господстващото състояние на " Булгартрансгаз ", с цел да отбрани съвсем монополното състояние на " Булгаргаз " при доставките на газ. Освен това " Булгаргаз " се е презапасявало с потенциал по единствения газопровод за импорт, транспортиращ газ през Румъния за България, с цел да не може той да бъде употребен от евентуални съперници.

" Години наред българските консуматори на природен газ са били лишени от опция за избор на снабдители, защото групата на БЕХ е отказвала да даде достъп до своята газова инфраструктура на други снабдители на газ на едро ", сподели при оповестяването на глобата през декември 2018 година комисар Маргрете Вестагер, която дава отговор за политиката в региона на конкуренцията.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР