Изпълнителният директор на банката Здравка Русева не се ангажира с

...
Изпълнителният директор на банката Здравка Русева не се ангажира с
Коментари Харесай

Инвестбанк: Готови сме за проверката

Изпълнителният шеф на банката Здравка Русева не се ангажира с прогноза какъв ще бъде резултатът от сливането с ТБ " Виктория " от позиция на започващия AQR

© Надежда Чипева Визитка

Здравка Русева е ръководител на управителния съвет и изпълнителен шеф на Инвестбанк. Магистър е по стопанска система и информатика от Икономическия университет във Варна. Кариерата й в банковия бранш е минала през Банка ДСК, Юнионбанк, а от 2013 година се причислява към Инвестбанк. Още по тематиката
ЕЦБ ще ревизира топ 3 на банките плюс локалните ПИБ, ЦКБ и Инвестбанк

Оценката стартира през ноември, а упованията са резултатите да бъдат оповестени през юли 2019 година
12 ное 2018
Пощенска банка купува " Пиреос " за 75 млн. евро

Това може да докара до новия №3 по активи на пазара
7 ное 2018
Вливането на ТБ " Виктория " в Инвестбанк ще завърши до 15 ноември

Купувачът е превел на синдиците на КТБ 89.3 млн. лева, от които 4.3 млн. лева е цената за банката
30 окт 2018
Комисия за защита на конкуренцията позволи на Инвестбанк да завърши договорката за ТБ " Виктория "

В претекстовете си регулаторът показва, че това няма да навреди на конкуренцията
5 юли 2018
Кой желае да купи Банка Пиреос

Сигурните претенденти са БАКБ на Цветелина Бориславова, Инвестбанк на Петя Славова и гръцкият притежател на Пощенска банка
15 юни 2018
Банки: Продажба, в случай че си дребен или проблематичен

Свитите маржове около негативните лихви и затягащите се регулации вършат все по-неизгодно наличието на пазара със относително дребна банка
11 май 2018 Инвестбанк ще бъде измежду проверяваните банки по отношение на кандидатурата на България за ERM II. Как очаквате да премине процесът на AQR?

- Имаме нужната подготовка и сме основали организация, като сме образували екипи, които да покриват всеки един от стадиите на прегледа. При добра организация чакаме процесът да премине умерено, без значение от обстоятелството, че с изключение на настоящата работа чиновниците ни ще бъдат натоварени в допълнение. От осъществения през 2016 година обзор на качеството на активите имаме опит и знаем, че процесът е трудоемък, обемен и изисква сериозен запас.

Получавате достъп до всички публикации и целия списък на вестника. Успяхте в състезанието за ТБ " Виктория ". Как протича процесът по вливането й в Инвестбанк?

- Успяхме със лични старания, без консултанти, с наш екип от експерти. Проектът бе тежък, защото процедурите са едни и същи, без значение от това какъв брой огромна или дребна по мярка е банката, която се придобива. През тази седмица вършим вливане въз основата данни на ТБ " Виктория " в нашата система, а от 19 ноември към този момент ще можем да обслужваме нейни клиенти в нашите офиси. Очакваме това да бъде и датата, на която Търговският указател ще разгласява публично вливането.

Все още не можем да предвидим резултата от вливането на кредитния портфейл на ТБ " Виктория ", който, както знаете, е значително влошен. Едва след привършване на вливането ще можем да калкулираме планиран резултат на база стрес тест върху общия портфейл на двете банки.

Какво е скъпото, останало в ТБ " Виктория "? Какво от него ще задържите и с какво ще се разделите?

- В банката има забавни лицензи, които ще запазим. Такъв да вземем за пример е FlexCube – осведомителна система, каквато употребяват най-големите банки на пазара. Има финансови принадлежности, от които ще осъществяваме позитивен резултат, а по този начин също активи, които са добити в резултат на влошени експозиции, към които към този момент има проявен интерес от евентуални купувачи. Работим по договорка за продажба на постройката, в която се обитаваше централата на ТБ " Виктория ", на ул. " Лайош Кошут " в София, като чакаме това да стане до края на годината.

А какъв ще бъде резултатът за Инвестбанк от вливането?

- Данните към септември демонстрират, че негативната известност е в размер на 23 млн. лева, което незабавно след вливането ще е отразено като позитивен финансов резултат. ТБ " Виктория " има клиенти, които банкират, и с които се надяваме да продължим да работим, а по този начин също и дребен размер кредитни експозиции, които не са влошени. Другата част от портфейла е влошен, само че продължаваме дейностите по събиране на правосъдните вземания.

Планирате ли пакетиране на портфейл неприятни вземания и продажбата им на колекторска компания?

- Нямаме такива проекти, защото считаме, че на фона на разноските, които съпътстват една такава продажба, приходът би бил прекомерно дребен.

Ще можете ли да кредитирате повече поради финансовия резултат от придобивката?

- Разполагаме с задоволително финансов запас, като през последните години темпът на напредък на балансовите активи е равномерен. В проектите си за развиване предвиждаме повишаване в границите на до 5% и е основан на макроикономичеките прогнози. Добавяйки портфейла на ТБ " Виктория " към този на Инвестбанк, ще се движим в досегашната граница. Предпочитаме растежът да е сдържан, а не непременно.

Бяхте измежду претендентите за Банка Пиреос България, само че там спечелилият бе различен. Имате ли упоритости да потърсите други благоприятни условия за придобивания?

- Вече е известно, че сме една от 6-те банки, на които ще бъде осъществена цялостна оценка – обзор на активите и стрес тест, от банковия контрол на Европейската централна банка. Това става приоритет за нас и след приключването й ще мислим по въпроса за други придобивания.

Смятате ли, че инспекцията може да има отрицателен резултат върху растежа на кредитиране на пазара като цяло?

- По-скоро резултатът от инспекцията би дал по-голяма сигурност, че секторът е добре капитализиран и извършва регулаторната рамка, която важи в целия Европейски съюз. Не смятам, че ще окаже въздействие върху темповете на напредък на кредитирането.

Какви са упованията ви за динамичностите на банковия пазар през идната година?

- Най-големият проблем остават негативните лихви. Потребителите не получават предстоящата рентабилност за спестяванията си. Това ненапълно дефинира и ниската цена на заема.

Отскоро Българска народна банка пусна секция за сравняване на банковите такси. Какъв ще е резултатът от нея? Ще има ли равнене при най-основните интервенции и за сметка на какво друго?

- Банките ще бъдат принудени да подхващат дейности в посока понижение на таксите, произлизащо освен от регулаторната европейска рамка, а най-много заради разширяващия се пазар на небанкови финансови институции, снабдители на платежни услуги. Най-силното развиване идва от платежните принадлежности и интервенции. Директивата PSD2 задължава банките да обезпечат достъп на трети страни и виждаме, че даже мобилните оператори към този момент се възползват. Така че пазарът става доста динамичен и конкурентен.

Вие по какъв начин адресирате тази опасност от отхапване от бизнеса ви?

- Ние сме ориентирани в сегмента дребни и междинни предприятия (МСП) и ритейл – ипотечни и потребителски заеми, кредитни карти и овърдрафт, като стартирахме и онлайн платформа със скоринг система. Смятам, че предлагаме едно положително интернет банкиране, създаваме цифрови решения и разширяваме електронните си канали за дистрибуция, улесняващи потребителите.

Колко по-трудно става на дребните банки на пазара, откакто огромните станаха още по-големи при серията покупко-продажби по придобивания от последните години?

- Всеки има своята ниша. Предимството ни пред огромните структури са бързината и гъвкавостта във вземането на решения, което е в огромна изгода за нашите клиенти. Но консолидацията е естествен развой и виждате, че се случва освен на нашия пазар, само че и в района.

Интервюто взе Гергана Михайлова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР