Изпълнителният директор на Apple Тим Кук отговори остро на отправените

...
Изпълнителният директор на Apple Тим Кук отговори остро на отправените
Коментари Харесай

Кук: Онлайн бизнеси водят до поляризация и насилие

Изпълнителният шеф на Apple Тим Кук отговори остро на отправените към компанията рецензии от страна на създателя на Фейсбук Марк Зукърбърг. Според Кук бизнес модела на Фейсбук поставя приоритет над задържането на потребителите вместо над отбраната на персоналното им пространство и това води до проблеми като " поляризация " и даже " принуждение ", оповестява 9to5Mac.

Отговорът на Кук е разследване на рецензии от страна на Зукърбърг по-рано тази седмица, че Apple ще пречи на персонализирането на онлайн реклами, което ще повлияе директно на бизнеса на доста дребни компании, които разчитат на тях за намиране на клиенти. Зукърбърг упрекна Apple и че употребява позицията си, с цел да постанова своите приложения и услуги за сметка на съперниците.

По време на свое присъединяване в онлайн конференция на Европейския съюз за отбрана на персоналните данни, Кук даде и своя отговор. Той не загатна непосредствено Фейсбук, само че описанието му изглеждаше ориентирано точно към обществената мрежа.

Кук съобщи, че сега " логаритмите популяризират дезинформация и тайни теории " и хората " не би трябвало да си затварят очите " за опцията, че не всичко, което вършат логаритмите е потребно и че главната им цел е просто да събират допустимо най-вече информация.

" Какви са следствията на това, че виждаме хиляди консуматори да се причисляват към екстремистки групи и това стимулира логаритъма да ги предлага още повече ", пита Кук. " Вече от доста време е пристигнал моментът, в който да спрем да се преструваме, че този метод не носи последици - поляризация, загуба на доверие и да, даже принуждение. Не би трябвало да се разрешава една обществена алтернатива да стане обществена злополука ", съобщи Кук.

Според него, в случай че хората " одобряват за обикновено и неизбежно, че всичко в животите ни може да бъде събрано и продадено, губим доста повече от данните си - губим свободата да си човек. Постепенно Кук навлиза и в тематиката за бизнес моделите, което се счита, че е и отговорът му към Фейсбук:

" Ако един бизнес е построен на това да подвежда потребителите, да употребява данните им и на благоприятни условия за избор, които не са никакви избори, то той не заслужава хвалба, а промяна. Твърде доста бизнеси се питат " с какъв брой още можем да се измъкнем ", вместо да се питат " какви са следствията? "

Според онлайн изданието The Information войната на думи сред Apple и Фейсбук надалеч не е завършила. Негови източници настояват, че Фейсбук от няколко месеца се приготвя за дело против Apple и обмисля дали да упрекна компанията в корист с преобладаващата си позиция и постанова правила на другите компании в онлайн магазина ѝ, само че самата тя не ги съблюдава.

За в този момент не е взето дефинитивно решение дали делото да бъде заведено. Засилените обществени разногласия сред двете компании обаче демонстрират, че връзките им към момента са надалеч от положителни.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР