Изпълнителният директор на американския технологичен производител Intel заяви, че разрешаването

...
Коментари Харесай

Intel предупреди, че недостигът на чипове може да е няколко години

Изпълнителният шеф на американския софтуерен производител Intel съобщи, че разрешаването на казуса с световния дефицит на чипове може да отнеме няколко години. Липсата на полупроводници затвори някои индустриални линии на коли и основава неприятности и в други области, в това число потребителската електроника, оповестява Reuters.

Пат Гелсингер сподели по време на виртуална сесия на комерсиалното ревю Computex в Тайпе, че наклонността за работа и учене от вкъщи по време на пандемията от COVID-19 е довела до " цикъл на избухлив напредък на търсенето на полупроводници ", който е натоварил световните вериги за доставки. " Но макар че промишлеността е подхванала стъпки за превъзмогване на краткосрочните ограничавания, към момента може да отнеме няколко години, до момента в който екосистемата се оправи с дефицита на потенциал, субстрати и съставни елементи. "

В изявление от средата на април Гелсингер съобщи пред The Washington Post, че ще са нужни " няколко години ", до момента в който силата и мащабът на дефицита отслабнат. Той добави, че компанията възнамерява да стартира да създава чипове в границите на шест до девет месеца, с цел да спомогне за превъзмогването на неналичието на полупроводници в американските автомобилни фабрики.

През март Intel разгласи проект на стойност 20 милиарда $ за разширение на потенциала на компанията за производството на усъвършенствани чипове, за създаване на две заводи в Аризона и за отваряне на личните фабрики на компанията за външни клиенти.

" Планираме да се разтеглим и на други места в Съединени американски щати и Европа, като осигурим устойчива и сигурна верига за доставки на полупроводници за света ", съобщи Гелсингер, без да дава повече детайлности.

Плановете на Intel могат непосредствено да провокират двете други компании в света, които могат да създават най-модерните чипове - Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) и южнокорейската Samsung Electronics. И двете компании преобладават в производството на полупроводници, премествайки центъра на тежестта от Съединените щати, където беше основана огромна част от технологията, в Азия, където в този момент се създават повече от две трети от най-модерните чипове в света.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР