Изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Драгомир Николов подписа договори

...
Изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Драгомир Николов подписа договори
Коментари Харесай

Близо 7 000 безработни се включват в обучение за социални партньори

Изпълнителният шеф на Агенцията по заетостта Драгомир Николов подписа контракти със обществените сътрудници за реализацията на планове по Националния проект за деяние по заетостта през 2020 година, оповестиха от организацията.

Проектите ще обезпечат опция на 6 857 безработни лица да се включат в образования за придобиване на професионална подготовка и основна подготвеност, като най-малко 42% от тях или 2 910 лица ще бъдат включени в стажуване и претовареност по-късно.

През 2020 година плановете ще се осъществят в 115 дребни и огромни обитаеми места в цялата страна.

Обученията са по необятен кръг специалности: строители, готвачи, продавачи, офис сътрудници, оператори на компютър, шивачи, обществени асистенти, заварчици, леяри, касиери, екскурзоводи, заварчици, електромонтьори и други, и са в отговор на декларирани съответни потребности от работодатели от действителния и обществения бранш.

От 1 юни Национален осигурителен институт започва програмата за профилактика и рехабилитация за 2020 година

Очакванията са, че плануваните образования изцяло ще отговорят на настоящите потребности от фрагменти на бизнеса при неговото рестартиране и развиване, макар значителните промени в икономическата и обществена обстановка вследствие COVID-19. Все по-значими за работодателите са притежаваните от работната мощ умения, заради което е планувано огромна част от включените в плановете безработни лица да преминат образование за придобиване на публични и цивилен компетентности, разпоредителност и умения за предприемачество, цифрова или математическа подготвеност и други

Приоритетно в образования ще се включват безработни лица до 29 или над 50 години, с ниско обучение, без професионална подготовка или с нетърсена на пазара на труда такава, хора с увреждания, неактивни лица и други. Към тях ще се ползва сложен метод, включващ поредно даване на образования, стажуване и претовареност за интервал от минимум 3 месеца на първичния пазар на труда или на субсидирани от държавния бюджет работни места.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР