Изпълнителният директор на Агенцията по вписванията подаде оставка, министър Цачева

...
Изпълнителният директор на Агенцията по вписванията подаде оставка, министър Цачева
Коментари Харесай

Изпълнителният директор на Агенцията по вписванията подаде оставка, министър Цачева я прие

Изпълнителният шеф на Агенцията по вписванията подаде оставка, министър Цачева я одобри
Изпълнителният шеф на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова подаде молба за освобождение от заеманата от нея служба. Министърът на правораздаването Цецка Цачева одобри оставката й.

Това оповестиха от пресцентъра на правосъдното министерство.

БГНЕС напомня, че първото известие за проблем с Търговския указател бе пуснато на 10 август, петък, като то гласеше, че „ заради дейностите, извършващи се по премахване на техническия проблем в Търговския указател и указател на юридическите лица с нестопанска цел, уведомяваме потребителите, че на 11.08.2018 година, събота, и 12.08.2018 година, неделя, няма да могат да се подават онлайн документи. “

На 13 август, понеделник обаче откакто се видя, че три дни регистърът не работи трети ден от Министерство на правосъдието пуснаха известие, че „ продължава работата по възобновяване на Търговския указател. Ангажирани са екипи на всички поддържащи компании “. От самата Агенция по вписванията пък обявиха, че „ работата на Търговския указател и указател на юридическите лица с нестопанска цел ще бъде обновена поетапно до цялостно премахване на техническите аргументи за прекратения достъп “.

Правосъдният министър Цецка Цачева разгласи, че е сезирала ДАНС и способените органи за казуса.

Оказа се, че сривът в Търговския указател визира доста юридически лбица, които търпят загуби. Обяснението на организацията, ръководена от Зорница Даскалова бе: „ Справки за настоящо положение на компаниите ще могат да бъдат осъществявани от 15 август, сряда. Поетапно ще бъде възстановяван достъпът до останалите функционалности на регистъра. Агенция по вписванията подсигурява, че за времето на нарушение на достъпа до регистрите, дейности по отношение на данните в тях не са осъществявани и благоприятни условия за злоупотреби не съществуват, оповестиха от организацията. Всички останали регистри на Агенция по вписванията работят с цялостните си функционалности “.

На 15 август Търговският указател стартира поетапно да възвръща работата си. От този ден към този момент могат да се вършат информации на компании по така наречен ЕИК номер. Възможни ще бъдат единствено електронните информации. Според Агенцията по вписванията, сривът в базата данни се дължи не на хакерска офанзива, а на механически проблем, бе формалната информация.

Същият ден на съвещание на Министерския съвет вицепремиерът Томислав Дончев сподели, че дo 10 дни Министерски съвет ще предложи решение за основаване на единно държавно вместилище. Компютърни специалисти разясниха, че това крие още по-голям риск да не бъде предпазена информацията. От опозицията желаеха оставки поради рецесията с Търговския указател. Самата Зорница Даскалова разяснява, че в този момент не е време за оставки, а би трябвало да бъде преодолян казусът. „ Няма изчезнала информация след срутва на системите на комерсиалния указател. Разпространението на такива клюки са спекулативни “, сподели тя на специфична конференция.

На идващия ден – 16 август от Шумен, където беше на ревизия министър председателят Бойко Борисов разгласи: „ Не съм удовлетворен от шефката на Търговския указател. Нека да преодолеем рецесията, да си довършат работата, да изчакаме още 4-5 дни и там ще създадем промени “.

Днес в ранния следобяд водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова разгласи на ексклузивен брифинг, че желаят изключително съвещание на Народното събрание, на което да бъде изслушан министър председателят Борисов за казуса с Търговския указател, а от през днешния ден и със уеб страницата на Министерство на правосъдието. Още преди да изтече партийната конференция от Агенцията по вписванията пристигна известието за оставка на Зорница Даскалова. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР