Изпълнителният директор на Агенцията по вписвания Зорница Даскалова смята, че

...
Изпълнителният директор на Агенцията по вписвания Зорница Даскалова смята, че
Коментари Харесай

Шефката на Агенцията по вписванията не мисли засега за оставка

Изпълнителният шеф на Агенцията по вписвания Зорница Даскалова счита, че нейната оставка не е първият въпрос, който би трябвало да бъде прегледан при възобновяване на Търговския указател.

На въпрос от публицисти дали е подготвила оставката си, Даскалова уточни, че сега тя е нужна в организацията, тъй като би трябвало да прави координацията на дейностите (по възобновяване на активността на Търговския указател (ТР) - б.р.).

Припомняме, редом с конференцията на Агенцията по вписванията от Българска социалистическа партия желаеха оставката както на правосъдния министър Цецка Цачева, по този начин и на Зорница Даскалова поради срутва на Търговския указател.

За аргументите, довели до сриване на Търговския указател, Даскалова съобщи: " Колкото и наивно да звучи - случват се и такива неща. "

От през днешния ден отваря част от блокирания от 10 август т.г. Търговския указател. Вече могат да се вършат настоящи информации, само че единствено по интернет, регистрира Даскалова.

От на следващия ден се чака компаниите и администрациите да могат да правят и информации по ЕГН. Утре би трябвало да бъде възобновена и връзката със системата RegiX, която разрешава администрациите да теглят данни.

По думите на Даскалова казусът, който породи с Търговския указател, е доста сериозен. Дефектирали са четири дискови устройства. " Очакваме естественото действие на регистъра да бъде възобновено идната седмица, само че не можем да се ангажираме с точна дата и период ", регистрира шефът на Агенцията по вписванията.

Даскалова изясни, че всички дейности по възобновяване на естественото действие на Търговския указател се реализират под контрола на ГДБОП и ДАНС. Прокуратурата проверява случая. Докато не завърши следствието от Агенцията по вписванията няма да дават повече механически данни за възникването и същността на казуса.

До петък би трябвало да бъде подготвен и отчетът на Държавната организация за електронно ръководство (ДАЕУ) по случая, разясни Зорница Даскалова.
" Сега е най-важно да възстановим функционалността и да се облекчи комерсиалният оборот ", акцентира Даскалова и добави че техническата част няма да е ясна до момента в който не стане подготвен анализът и не се възвърне регистърът.

" Сега сме се концентрирали единствено върху възобновяване на активността ", още веднъж акцентира тя. По думите й няма опция за приключване или манипулиране на данни от регистъра, тъй като чиновниците на Агенцията непрестанно се наблюдават от прокуратурата, ГДБОП и ДАНС ", увериха експертите от организацията.

" Всичко се трансформира, ще осведомяваме. Следим, направляваме, има основана организация. Всичко е осветлено и нескрито ", съобщи изпълнителният шеф на Агенцията по вписванията.

Тя изясни, че до момента от Агенцията не са давали информация по въпроса, с цел да се избегне разнопосочното говорене и да не се стигне до безпорядък.

Стана ясно още, че компанията, която дава отговор за поддръжка на системите и регистрите - Лирекс, към момента не е доставила формален отчет по отношение на срутва на регистъра. Тази компания поддържа регистъра от месец март 2018 година

Според Зорница Даскалова на този стадий чака всичко - допустимо е компании да търсят обезщетение и да съдят страната. По думите й, такива каузи надали биха съумели.

Припомняме, че Търговският указател се срина във вторник, 10 август. Агенцията по вписванията оповестиха, че аргументите са механически, а регистърът трябваше да бъде пуснат още на същия ден. Това обаче не се случи.

От работодателските организации показаха паника за срутва на главната база данни.

Бившият правосъден министър Христо Иванов изиска министър председателят да свика съвещание на Съвета по сигурността към Министерски съвет, с цел да обсъдят превантивни ограничения.

По-рано денем вицепремиерът Томислав Дончев уточни, че има отговорни за срутва на Търговския указател, даже и при безучастие.

Министерски съвет през днешния ден взе решение да се сътвори мегахранилище за електронни данни. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР