Изпълнителният директор на агенцията по храните Дамян Илиев обяви, че

...
Изпълнителният директор на агенцията по храните Дамян Илиев обяви, че
Коментари Харесай

Премиерът нареди спиране на съмнителна поръчка покрай чумата

Изпълнителният шеф на организацията по храните Дамян Илиев разгласи, че стопира поръчката за диагностични материали за проучвания на чума след диалог с премиера.

© Анелия Николова Още по тематиката
България построява телена ограда по границата с Румъния против чума по свинете

Извънредно позволеният колективен лов на глигани ще бъде стеснен
24 юли 2018
През чумавото

Най-важните въпроси към първите за Европа случаи на рядкото заболяване по дребните преживни животни в България ще останат без отговор
20 юли 2018 Спешната социална поръчка за доставка на консумативи, нужни за проучване на животни за заболяването чума, която бе предоставена на записана единствено преди месец компания за компютърни елементи с 500 лева капитал, ще бъде прекъсната откакто през днешния ден министър председателят Бойко Борисов се закани " да анулира състезанието " и " да ги изгони ". Това стана ясно от информация на Българската организация за сигурност на храните. Според шефа на организацията Дамян Илиев, представен от организация " Фокус ", той е получил позвъняване от Борисов, който му е наредил да прекъсне поръчката и " да се оправя по метода, по който е решил ".

През последните дни поръчката породи доста подозрения, откакто организацията предприе директно договоряне с една единствена компания, записана 9 дни след определяне на чумата в България, потвърждавайки че единствено тя предлага въпросните препарати за диагностика.

Спиране на поръчката

В петък шефът на организацията по храните Дамян Илиев заяви, че стопира незабавно оповестената социална поръчка за доставка на консумативи, нужни за проучване на дребни преживни животни на заболяването чума, в която бе поканен единствено един кандидат- компютърна компания с капитал 500 лева, записана преди месец. По думите му това се е случило след диалог с премиера Бойко Борисов, който му е споделил " прекъсваш поръчката и се оправяш по метода, по който си решил ", оповестява организация " Фокус ". Според думите на Илиев Борисов е поръчал още проучванията за чумата да се създадат в чужбина.

Малко преди незабавната конференция в организацията по храните самият Борисов, който е на посещаване във Варна, даде обещание пред публицисти инспекция на поръчката и анулирането й, в случай че се открият нарушавания. От думите му даже стана ясно, че е допустимо да се стигне до уволнения. Дамян Илиев обаче сподели, че оставка не му е желана.

Компютърна компания във ветеринарния бранш

Въпросната поръчка за доставка на препарати за диагностика на чумата по овце и кози е за над 330 хиляди лева без Данък добавена стойност и бе оповестена в средата на седмицата. Процедурата е незабавна поради записаните случаи на чума в края на юни и е така наречен директно договоряне, в което е поканена единствено една фирма- " Глобул вижън 2018 ".

" Глобул вижън 2008 " е учредена в края на юни, девет дни след първите заповеди за евтаназиране на животни поради чумата. Неин притежател е 28-годишният Никола Явахчов, който съгласно БТВ е чиновник на углавен паркинг към центъра за градска подвижност в София. " Глобул вижън 2008 " е с главен предмет на активност търговия и ремонт на компютри и е с капитал от 500 лева Регистрирана е в панелен блок в софийския квартал " Сухата река ", а нейният притежател е бил пълномощник през 2009 година в друга компания за ремонт на компютри- Едноличен търговец " Ви М Ви- Виктор Лазаров ", сочат данните от фирмените регистри.

Като причина да се предложения единствено тази компания за директно договоряне, от организацията показват, че е единствената в България, която има оторизация да предлага продуктите за диагностика на чума на френския производител ID Vet. Преди ден от организацията оповестиха, че eдинствено " Глобул вижън 2018 " е показала пълномощие от френския производител да продава въпросните китове за диагностика, което е с дата 1 август. Въпросното пълномощие било подписано от основния изпълнителен шеф на френската компания Филип Поркюе.

Собственикът на българската компания Никола Яначков изясни пред " Нова телевизия ", че е имал контакти с французите и е преговарял за дистрибуция на техните артикули " от 6 или 8 месеца ". Очевидно обаче френската страна не е актуализирала информацията в уеб страницата си за новата договорка. В секцията за поръчки на уеб страницата на ID Vet се оповестява, че неин дистрибутор в България е австрийската компания NOACK & CO GmbH. Компанията е добре известна в животновъдния сектор- оперира в няколко страни от Централна и Източна Европа и търгува с фуражни добавки, диагностични материали за ветеринарната медицина и за първокласен надзор на храните. Освен с ID Vet, тя работи и с други производители в бранша kato Biocar diagnostics, Biocheck и други, се вижда от информацията на компанията.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР