Изпълнителният директор Александър Александров обяви, че столичната топлофикация вече не

...
Изпълнителният директор Александър Александров обяви, че столичната топлофикация вече не
Коментари Харесай

Търг на "Топлофикация София" повдигна съмнения за нагласен победител

Изпълнителният шеф Александър Александров разгласи, че столичната топлофикация към този момент не употребява обвързвания с Ковачки медиатор при продажбата на електрическа енергия.

© Велко Ангелов На 25 март общинската " Топлофикация София " е изпратила предложения до определени компании за сключването на контракт за балансиране (това е методът за покриване на разликите сред поръчките и действителното произвеждане на електроенергия). За процедурата няма обществена информация, а през днешния ден бе разглесена във фейсбук общинския консултант Владислав Панев от Демократична България, като той разгласява и самата покана. От документа се вижда, че поставените условия към претендентите са хипер повишени (200 млн. лева оборот за последната година) и на тях дават отговор единствено няколко търговеца на ток, а комбинацията от нуждата да се показват десетки документи и извънредно късия период за подаване на оферта - единствено три работни дни, повдигат подозрения за авансово избран реализатор.

Сега " Топлофикация София " има контракт за координатор на балансираща група с " Гранд енерджи дистрибюшън ", която се свързва с Христо Ковачки. Именно " Гранд енерджи дистрибюшън " е и една от дребното компании, които покриват новите условия на столичното парно. Останалите са търговците на ток на ЧЕЗ и Енерго-про.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Старт и стоп

Потърсен за коментар изпълнителният шеф на " Топлофикация София " Александър Александров изясни пред " Капитал ", че изискванията по процедурата са били оповестени още през декември и всеки е можело да се запознае с тях, а публикуването й е по авансово направения график. " Наша неточност е, че не съобразихме сегашната обстановка с наложените ограничавания и не удължихме периодите. Затова в този момент ще прекратим тази процедура и ще обявим нова идната седмица с по-дълги периоди за подготовка на документите ", съобщи Александров.

По думите му поканата е била изпратена до 17 търговеца на ток, заради което чака и конкуренция при офертите. На процедура обаче с над 200 млн. лева годишен оборот са извънредно малко компании. Според последните годишни финансови доклади (за 2018 г.) това условие покриват единствено " Гранд енерджи дистрибюшън " и сдруженията от групата на ЧЕЗ и на Енерго-про. Поради доста нараствания размер на свободния пазар и по-високите борсови цени на тока е допустимо през 2019 година и още няколко компании да са прекрачили границата от 200 млн. лева, само че това няма по какъв начин а се потвърди публично без удостоверен финансов доклад. А периодите за подаването на такива бяха удължени до 30 юни поради ковид.

Александров обаче твърди, че условието за годишен оборот от 200 млн. лева не е по никакъв начин инцидентно. " Топлофикация София " създава на година електрическа енергия за към 100 млн. лева и би трябвало да има задоволително огромен координатор на балансираща група ", споделя той. Според участници на пазара на електрическа енергия, с които " Капитал " беседва, сходно изискване е съответно, защото по-малък координатор може да не успее да балансира толкоз огромен производител.

Също по този начин шефът на столичната топлофикация твъди, че договорът за балансиране няма стойност и действително сдружението няма да заплаща, а даже може да получава пари по него. Това е по този начин тъй като графиците за производството са по този начин направени, че съвсем постоянно има остатък на сила и доста рядко се изпада в дефицит, който точно коства скъпо.

Без медиатор

Освен балансьор, до неотдавна " Гранд енерджи дистрибюшън " беше и медиатор на " Топлофикация София " при продажбата на електрическа енергия - купуваше тока по закрепена цена и го препродаваше на борсата. Сега шефът на общинското сдружение заяви за " Капитал ", че от няколко седмици това се е трансформирало и столичното парно единствено продава силата си на борсата. " Вече има екип, който търгува и няма да използваме медиатори ", сподели Александров.

При положителни пазарни условия това може да обезпечи спомагателни доходи на компанията, която за деветмесечието на 2019 година регистрира 88 млн лева загуба. Сега обаче цените на борсата са ниски, заради слабото ползване.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР