Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия /ИАНМСП/

...
Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия /ИАНМСП/
Коментари Харесай

Изп. директор на ИАНМСП д-р Бойко Таков обсъди с инициативна група проблемите пред малкия и средния бизнес и възможни решения и инициативи


Изпълнителната организация за поощряване на дребните и междинните предприятия /ИАНМСП/ е подготвена да спомага за идентифицирането на главните проблемите на бизнессредата, които задушават дребните и междинните компании в България, както и да бъде сътрудник в търсенето на вероятни решения и реализирането на начинания в поддръжка на тяхната активност. Това съобщи изпълнителният шеф на ИАНМСП доктор Бойко Таков по време на среща с инициативна група, представляваща ползите на дребния и междинния бизнес.

Представителите на бизнеса желаеха поддръжка от изпълнителният шеф на ИАНМСП за инициирането на законодателни промени, които ще понижат риска за дребните и междинните компании и ще облекчат тяхната активност.

Инж. Валентин Чавдарски от RI SOF ООД акцентира на значимостта на дребните и междинните предприятия за стопанската система и за обезпечаването на претовареност в страната. Той сложи акцент върху неналичието на Закон за банкрутите, което основава рискова среда за съществуването и активността на дребния бизнес. Инж. Чавдарски счита за належащо да се промени и Законът за публичните поръчки, с цел да не се подтиква окрупняването, както е практиката в този момент, а да се подтиква накъсване на дейностите при огромните поръчки, с цел да могат да имат достъп до тях и дребните компании.

Адвокат Владислав Янев от Софийската адвокатска гилдия уточни нужда от законодателни промени – както по отношение на банкрутите на физически и юридически лица, по този начин и в Търговския закон, като се вдигне прагът за записания капитал като гаранция за осъществяването на активност. Защото сега опцията да регистрираш компания с 5 лв. капитал узаконява опцията за злоупотреби, означи юрист Янев. Според него е нужна смяна и в режимите за трудовите контракти, като отпадне условието на единодушие от главния шеф при започване на втора работа.

Д-р Бойко Таков изрази подготвеност да сътрудничи на бъдеща неправителствена организация, представляваща ползите на дребните и междинните предприятия, като акцентира, че държавната организация не може да се намесва при основаването, решенията и ръководството на такава организация.

Поставил съм си като задача ИАНМСП да се трансформира в информативен хъб за дребния и междинния бизнес, който да съветва и да насочва компаниите къде могат да намерят нужната им поддръжка – финансов запас, техническа и консултантска помощ и други, съобщи доктор Таков. Той уточни опциите бизнесът може да бъде подсилен от Българската банка за развиване, Европейска банка за възстановяване и развитие, Фонда на фондовете, оперативните стратегии на Европейски Съюз, частните капиталови фондове, комерсиалните банки, работещи с финансови принадлежности, да вземем за пример като призна, че доста от тях остават незнайни за бизнеса. „ Затова виждам ролята на ИАНМСП в това да ориентира компаниите къде има опция за финансиране и от какви принадлежности на посочените институции би могъл да се възползват. Компаниите биха могли да се възползват по-активно и от опциите, които организацията дава за включване на бизнеса в делегации и бизнес конгреси в чужбина, за реализиране на връзки с търговски аташета в другите страни и последничеството им за идентифициране и определяне на контакти с евентуални сътрудници зад граница “, акцентира доктор Таков.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР